• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Milletvekilleri için 367 şartı geliyor

Tutuklu ve hükümlü vekiller için toplanan komisyon, Anayasa değişikliği konusunda uzlaştı. Bir milletvekilinin sorgulama veya yargılanması için nitelikli çoğunluk şartı aranacak.

AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri konusunda Anayasa değişikliği yapılması üzerinde uzlaştı. Yaklaşık iki saat süren toplantı sonrası alınan kararlara göre milletvekilleri Meclis kararı olmadan yakalanamayacak, sorgulanamayacak ve tutuklanamayacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, toplantıda tutuklu milletvekilleri konusunda Anayasa değişikliği yapılmasının benimsendiğini ifade ederek, "Konu, partilerin yetkili organlarına götürülecek. Karar sonrasında bir araya gelinecek ya da doğrudan adım atılacak" dedi.

Suçüstü durum hariç

Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı" nı düzenleyen 83. maddesinin yeniden yazılması ve "milletvekilliğin düşmesi"ni düzenleyen 84. maddesinde ise kısmi değişiklik yapılması gerektiğini anlatan Şentop, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilen metnin esas alınmasını da benimsediklerini söyledi. Yapılacak değişiklikle; Anayasanın 14. maddesine yapılacak atfın kaldırılacağını, sadece suçüstü halinin korunacağını belirten Şentop, bir suç işleyen milletvekilinin tutulması, sorgulanması, tutuklanması ve yargılanmasının Meclis'te ancak gizli oy ve nitelikli çoğunlukla mümkün olabileceğini anlattı. Şentop, "Yapılacak düzenlemeden Engin Alan da yararlanabilecek mi?" sorusuna, "Mevcutlarla ilgili bir geçici madde eklenmesi gerekecek. Devam eden yargılamaların da kapsaması için..." dedi.

Nitelikli çoğunluk aranacak

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki çalışmalardan yararlandıklarını söyledi. Kart, milletvekillinin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması, tutuklanmasını, Meclis'in üçte iki oyuyla vereceği izne bağladıklarını bildirdi. Kart, bu izin kararının parçalı, her konu başlığı için ayrı ayrı verilebileceğini vurguladı. Kart, Engin Alan ve Sebahat Tuncel'in infazın durdurularak, dönem sonuna bırakılacağını kaydetti. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, parti yönetimlerinin değerlendirmesini cuma gününe kadar alacaklarını, gelecek hafta pazartesi veya salı günü yeniden biraraya gelebileceklerini kaydetti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim