• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Milletvekili Tunç: “Başkanlık Sistemi Cumhuriyete Ve Demokrasiye En Uygun Hükümet Sistemidir”

Milletvekili Tunç: “Başkanlık Sistemi Cumhuriyete Ve Demokrasiye En Uygun Hükümet Sistemidir”
AK Parti Siyasi Hukuki İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Başkanlık...

AK Parti Siyasi Hukuki İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Başkanlık sistemi Cumhuriyete ve demokrasiye en uygun hükümet sistemidir" dedi.

AK Parti Siyasi Hukuki İşler Başkanlığı'nın 81 il ana kademe, gençlik ve kadın kolları birim başkanlarının katıldığı değerlendirme toplantısı genel merkezde yapıldı. Toplantıda "Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi" hakkında konuşma yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, başkanlık sistemi hakkında kasıtlı olarak kamuoyuna yanlış bilgiler aktarıldığını belirterek, "Başkanlık sistemi ile rejim değişmiyor, Cumhuriyet rejimini çok daha güçlendirecek demokrasiye en uygun hükümet sistemi geliyor" dedi.

Milletvekili Tunç, Başkanlık sistemine geçildiği zaman, başkanın diktatör olacağı ve tüm toplum kesimleri üzerinde baskı olacağı şeklindeki konuşmaların sadece bir korkutmadan ibaret olduğunu, vesayet odaklarının bunu her dönemde yaptığını ve milleti baskı altına almaya çalıştığını, diktatörlük söylemi de korku imparatorluğunun yeni algı operasyonu olduğunu, başkanlık sisteminin Cumhuriyete ve demokrasiye en uygun hükümet sistemi olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminde, başkanın seçimle gelip, seçimle gideceğini belirten Milletvekili Tunç, bu sistemde başkanın kanun teklif etme yetkisinin olmadığını, başkanın bütçeyi onaylama yetkisinin almadığını, bu yetkilerin parlamentoda olduğunu, kanun yapma ve bütçe konusunda başkanın yetkili olmayacağı bir sistemin diktatörlüğe dönüşmesinin imkansız olduğunu söyledi.

'Hükümet sistemi tartışmalarında üzerinde en çok manipülasyon yapılan hususlardan bir tanesinin de başkanlık sistemi ile ülkenin bölüneceği ve federal bir yapının kurulacağı yönündeki açıklamalardır" diyen Milletvekili Tunç, "Oysa federalizm bir devlet şeklidir, başkanlık ise bir hükümet sistemidir. İsteyen ülke istediği modeli seçebilir. Başkanlık sistemini uygulayan üniter devlet yapısına sahip ülkeler olduğu gibi, Parlamenter sistemi uygulayıp federal bir devlet yapısına sahip ülkeler vardır, AK Parti'nin teklifi de sadece hükümet sisteminde değişiklik yapılmasına ilişkindir. Teklifte devlet sistemine ilişkin olarak üniter devlet konusunda hiçbir değişiklik yer almamaktadır. Başkanlık sistemi gelse dahi tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan vasıflarına dayalı üniter sistem korunacaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim