• BIST 8718.11
  • Altın 2243.296
  • Dolar 32.3313
  • Euro 35.1511
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Mikroplar vücudunuza girmeden savaşın

Mikroplar vücudunuza girmeden savaşın
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, zencefil, bal kabağı ve zerdeçalın özellikle kışın artan gribal enfeksiyonlara karşı...

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, zencefil, bal kabağı ve zerdeçalın özellikle kışın artan gribal enfeksiyonlara karşı savaş açan besinler olduğunu belirtti.

Akgül, soğuk havalara bağlı enfeksiyonların, insan sağlığını tehdit etmekle birlikte hem günlük hayatta hem iş hayatında işleyişi bozduğunu ifade ederek, hastalığın ciddiyetine göre, normal sağlığa kavuşmanın uzun zaman alabildiğini söyledi. Oysa enfeksiyonlardan korunmak için daha özenli davranmanın yeterli olduğunu vurgulayan Akgül, bunun yolunun beslenmeden geçtiğine dikkat çekti.

Zencefil

Kış aylarında bazı besinlere, beslenmede daha çok yer açmak gerektiğini ve bunlardan birinin zencefil olduğunu söyleyen Akgül, "Bu mucizevi baharat mide rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletirken, iltihap azaltıcı etkisi ile de soğuk algınlığına bağlı şikayetlerin daha az hissedilmesini sağlıyor. Zencefili güçlü bir etkiye sahip yapan şey, içindeki doğal antioksidan olan fenolik bileşiklerden "gingerol" ve "shagol'dir. Taze zencefille hazırlanan çaylarla soğuk algınlığı ve öksürük daha kolay atlatılabilir. Taze zencefili bir kaç dilim doğrayıp, içerisine birkaç dilim limon, bal ve taze meyveler ekleyerek 5-7 dakika sıcak suda demleyip tüketebilirsiniz. Eğer toz zencefil kullanıyorsanız, 1 çay kaşığı zencefille 1 su bardağı suyu biraz kaynatıp, ılındıktan sonra birkaç dilim limon ekleyerek de içebilirsiniz" diye konuştu.

Zencefili yine de rahatsızlığı olan bireylerin kullanmadan önce hekimlerine danışmalarını tavsiye eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tansiyon ve diyabet hastalarının zencefil, zencefil tabletleri veya ekstrelerini kullanmadan önce doktoruna danışarak tüketmelerini önerdi.

Bal kabağı

Lif açısından zengin, yüksek miktarda beta karoten içeren bal kabağının, vücudu dışarıda mikroplardan korurken içeride vücuttaki zararlı radikallerle savaştığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, balkabağının içerdiği B15 minerali sayesinde antioksidan kapasitenin artmasına ve bağışıklığın güçlenmesine destek olduğuna dikkat çekti. Akgül şöyle devam etti:

"Balkabağının içerdiği C vitamini, soğuk algınlığına ve virüslere karşı kalkan görevi görüyor. Kış hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunan balkabağı, aynı zamanda daha hızlı iyileşme sağlıyor. Aynı zamanda kanın oksijen yönünden zenginleşmesini sağlayan ve yorgunluk hissini azaltan balkabağı, antioksidan içeriği sayesinde kanser oluşumuna karşı da koruyucu bir etkiye sahip. Balkabağından hem sağlıklı hemde lezzetli çorbalar hazırlayabilir, salatalarınıza taze taze doğrayabilir, şeker eklemeden yağlı kağıtta biraz fırınlayıp üzerine biraz tarçın ve ceviz serperek tüketebilirsiniz."

Zerdeçal

1 çay kaşığı zencefilin yaklaşık 10 kalorilik bir enerjiye eşdeğer olduğunu belirten Akgül, "Antioksidan özelliği barındıran zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu hastalıklara karşı koruyor. Zerdeçalın içerdiği "kurkumin'in iltihap giderici etkiye sahip. Zerdeçal, kış aylarında karşımıza çıkan pek çok virüs ve gribe karşı etkili. Zerdeçal aynı zamanda obezite karşıtı. Çağın en büyük sağlık sorunu olarak obezite ile mücadelenin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli unsurlardan birisi" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim