• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Mikroçip Yöntemi Tüp Bebekte Başarı Sağlıyor

Mikroçip Yöntemi Tüp Bebekte Başarı Sağlıyor
Tüp bebek tedavisinde mikroçip yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, geliştirilen son teknik imkanlar ile tüp bebek tedavisindeki başarı...

Tüp bebek tedavisinde mikroçip yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, geliştirilen son teknik imkanlar ile tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarının arttığını söyledi.

Tüp bebek tedavisinin uzun yıllar çocuk sahibi olamayan çiftler için umut ışığı olan yardımcı bir üreme yöntemi olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, "Tüp bebek tedavisi ile labaratuvar koşullarında sağlanan döllenme imkanı ile çiftlerin istedikleri çocuklara kavuşabilme şansları olmuştur. Günümüzde kısırlıkların yarısı erkek kısırlığından kaynaklanmaktadır. Erkek spermlerinin yeterisiz ya da kalitesiz olması çiftlerin doğal yollardan çocuk sahibi olmalarındaki en büyük engellerdendir. Ancak hem tıbbın ilerlemesi hem de tüp bebek tedavisi imkanlarının geliştirilmesi ile artık erkek kısırlığının da önüne geçilebilmektedir" dedi.

MİKROÇİPLİ TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Tüp bebek tedavisinde mikro akışkan çip teknolojisinin kullanılmaya başlanması ile yeni bir döneme de girildiğini belirten Fıçıcıoğlu, "Mikroçipli tüp bebek tedavisi yöntemi olan bu teknikle erkeklerin sperm miktarlarındaki azalma veya kalitesizliğin doğurduğu sorunlar büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Mikroçipli tüp bebek tedavisi Amerika'da bir Türk biliminsanı tarafından keşfedilmiştir. Amerika'da ve Avrupa'dan sonra ülkemizde de birçok merkez mikroçipli tüp bebek tekniğini kullanmaya başlamıştır" dedi.

Mikroçipli tekniğin kullanılmasıyla tüp bebek merkezlerinde elde edilen gebelik oranlarında artış gözlemlendiğini ifade eden Fıçıcıoğlu, "Mikroçipli yöntem sayesinde en iyi DNA'ya sa-hip spermlerin seçilmesi imkanı elde edilmiştir. DNA'sı en iyi olan spermlerde en düzdün DNA'lı embriyoların meydana gelmesini sağlamaktadır. Böylelikle yapılan embriyo transferi sonrasında kaliteli embriyoların anne adayının rahmine tutulması daha kolay olmaktadır. Mik-roçip tekniğinin kullanılmasının temelinde vücudun sperm üreten mekanizmasının tatklit edilmesi amacı vardır. Mikroçip tekniğinde kaliteli spermler ile kalitesiz spermler mikro ka-nallar sayesinde farklı yerlerde toplanmaktadır. Mikroçip teknolojisi ile ulaşılan kaliteli spermler doğrudan yumurtaların döllendirilmesine ve kaliteli embriyoların meydana gelmesi için kullanılır. Mikroçipli tüp bebek tedavisinin keşfedilmesindeki amaç erkek faktörlü kısır-lıkların ortadan kaldırılmasının istenmesidir. Gerçekten de bu teknik ile spermlerin kaliteli olanlarının seçilmesi sağlanarak erkek kaynaklı kısırlığın önüne geçilmiştir" diye konuştu.

MİKROÇİPLİ TÜP BEBEK UYGULAMASI

Tüp bebek tedavisinde istenilen başarılı sonucun elde edilebilmesi için kaliteli embriyoların oluşturulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, "Kaliteli embriyoların oluşturulması için hem yumurtanın hem de spermlerin birbirinden ayrı kaliteli olmaları gerekmektedir. Mikro akışkan çip teknolojisi sayesinde kaliteli spermlerin seçilmesi ile iyi nitelikte embriyolar oluşturulabilmektedir. Döllenme işlemi doğal yollardan yapıldığı taktirde spermler kadın vü-cudunda rast gele seçilme özelliğine sahiptirler. Mikro akışkan çip teknolojisi yöntemiyle hor-monların ortaya çıkarmış olduğu mikro kanalcıklar ile vücudun kendi işleyişi taklit edilir. Tıpkı bir süzgeç gibi kaliteli spermler ile kalitesiz spermler birbirlerinden ayrıştırılarak farklı mikro kanalcıklarda toplanırlar. Ardından mikroenjeksiyon yöntemi ile birbirinden ayrılmış sperm-lerden kaliteli olanlar seçilerek doğrudan yumurtaya enjekte edilir. Sağlanan döllenme sonrası daha kaliteli ve canlılığı yüksek embriyolar elde edilir" ifadelerine yer verdi.

MİKROÇİPLİ TÜP BEBEK TEKNİĞİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Mikroçip yönteminin avartajlarına değinen Cem Fıçıcıoğlu, "Mikro akışkan çip teknolojisinin çiftlere sağladığı en büyük avantaj erkek kısırlığı sorununu ortadan kaldırarak tüp bebek teda-vilerinde elde edilen gebeliklerdeki artıştır. Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesi için kaliteli embriyoların seçilmesi şarttır. Kaliteli embriyoların oluşması içinse anne adayının yumurtalarının kaliteli olması baba adayının da sperm miktarının yetmesi ve kaliteli olması gerekmektedir. Mikro akışkan çip teknolojisi sayesinde kaliteli spermlerin seçilmesi ve kaliteli spermlerin kullanılması mümkündür. Böylelikle yumurta ile yapılan döllenme son-rasında 5. güne kadar canlılığını ve gelişimini koruyan embriyoların elde edilmesi sağlana-bilmektedir. Bu embriyolar canlılığı ve gebelik şansı en yüksek olan embriyolardır. Mikro akışkan çip teknolojisi sayesinde erkek kısırlıklarından kaynaklı tüp bebek başarısızlıkları oranı da yüzde 20'lere kadar düşürülmüştür" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim