• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Migreni olanlar bu uyarıya dikkat

Migreni olanlar bu uyarıya dikkat
Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, migren hastalığında en önemli tedavi yönteminin ağrı başlamadan alınacak önlemler olduğunun...

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, migren hastalığında en önemli tedavi yönteminin ağrı başlamadan alınacak önlemler olduğunun altını çizdi.

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, nörolojik rahatsızlıklardan en fazla görülen baş ağrılarının bir tipi olan migren ile ilgili açıklamalarda bulundu. Baş ağrılarının nörolojik şikâyetlerin başında yer aldığını aktaran Dr. Tosun, "Polikliniğimize gelen hastaların yüzde 30'unun baş ağrısı şikayeti var. Baş ağrıların içerisinde de gerilim tipi baş ağrıları başta olmakla birlikte ikinci sırada ise migren yer almaktadır" dedi.

Özellikle havada basınç değişikliklerinin migren ataklarının sıklaşmasına neden olduğunun altını çizen Tosun, "Ağrı sıklığına göre tedavi biçimi de değişiyor. Ağrı ayda iki defadan fazla ise belli bir koruyucu tedavi alması, ağrıyı başlatan faktörlerden kaçınması ve bir doktora başvurması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Klasik ilaçlar ağrıyı kesmez

Hastanın genel özellikleri, şikâyetleri ve varsa diğer başka rahatsızlıklarına bakılarak bir tedavi yöntemi seçildiğini dile getiren Tosun, migren teşhisinin sadece hastanın ağrısının özelliklerine göre konulduğunu vurguladı. En az 4-72 saat süren, tek taraflı zonklayıcı, çok şiddetli, hastanın günlük yaşamındaki aktivitelerini engelleyici, bulantı veya kusmanın olduğu, ışıktan ve sesten rahatsız olma gibi bulgularla birlikte olan ağrının migren ağrısı (damarsal tipte ağrı) özelliğinde olduğunu ifade etti. Tosun, migreni olan hastaların, ağrı çok hafifken ya da başlamadan ilaç ile korunması gerektiğini kaydetti. Tosun, migreni olan hastanın migrenini tetikleyen nedenlerin iyi saptanmasına, her hastanın ağrısının kendine özel olduğuna dikkat çekti. Tosun, hamilelik süresinde migren hastalarının genelde hastalığının iyi seyrettiği, çok atak gözlenmediği, ancak yüzde 10-20 kadar hastanın ağrı nedeniyle ilaç kullanmak durumunda kalabildiğini de anlattı. Tosun, "Hastaların ağrıyı tetikleyen faktörlerden uzak durması en iyi tedavi yöntemidir. Migren ağrısı başladıktan sonra klasik ağrı kesiciler ile durdurulamaz, ancak özel migren ilaçlarına yanıt veriyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim