• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Mide asidinin ortadan kalkması ciddi enfeksiyonlara davet

Mide asidinin ortadan kalkması ciddi enfeksiyonlara davet
Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, bilinçsiz kullanılan asit önleyici mide ilaçlarının ciddi enfeksiyonlara...

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, bilinçsiz kullanılan asit önleyici mide ilaçlarının ciddi enfeksiyonlara neden olabildiği uyarısında bulundu.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy, mide barsak sisteminin; gastrit, ülser, reflü gibi hastalıklarının tedavisinde, hekimler tarafından sıklıkla mide asidini ortadan kaldıran proton pompa inhibitörü (PPI) denilen ilaçlar kullanıldığını belirtti.

Asit önleyici mide ilaçları kontrolsüz kullanılmamalı

Mide asidinin tamamen ortadan kaldırıldığı bu gibi durumlarda, barsaklar içerisinde yaşayan faydalı mikroorganizmaların sayılarının azalarak, zararlı mikroorganizmaların ön plana çıktığını kaydeden Medistate Kavacık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy, "Mide asidinin ortadan kalkması C.difficiele gibi hastalık yapan mikropların aktif olmasına yol açar. Uzun süreli PPI kullanan özellikle yaşlı grup hastalarda, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi bulgularla seyreden bu olayla daha sık karşılaşıyoruz. Hekim kontrolünden uzak bilinçsizce alınan mide ilaçları, barsaklarımıza antibiyotiklerden daha fazla zarar vermektedir. Yararlı bir çok bakteri ortadan kalkar, hem sindirimimiz bozulur hem de savunmamız azalır."

Ersoy, reflü hastalığında kullanılan proton pompa inhibitörü) ilaçların, reflünün mide fıtığından kaynaklandığı durumlarda şikayetleri sadece geçici olarak azalttığı bilgisini paylaştı.

Mide hastalıklarının asıl nedeni iyi belirlenmeli

Bu tür reflüde asıl nedenin mide fıtığı olduğunu ve düzeltilmedikçe hastaların ilaca giderek artan dozda bağımlı hale gelebilecekleri uyarısında bulunan Prof. Dr. Ersoy, "Diğer reflü hastalıklarında ise genellikle asıl neden hastanın kötü beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimleridir. Birlikte kullanılan PPI'ler ancak kısa süreli kullanılmalıdır. Hastalar asıl problemleri olan beslenme alışkanlıkları ve yaşamlarını değiştirmelidirler. Uzun süreli PPI kullanıldığı durumlarda barsaklarda bir çok yararlı bakteri kaybedilir ki, bu durum vücudumuz için son derece tehlikelidir. Yararlı bakterilerin kaybedilmesi çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarına, enfeksiyonlara ve bulantı, kusma, şişkinlik gibi ilave mide barsak sistemi şikayetlerine de neden olur."

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, proton pompa inhibitörlerinin, kişinin barsak sistemi ve bağışıklığını kimi zaman gereksiz kullanılan antibiyotiklerden daha kötü etkilediğini ifade etti.

Prof. Dr. Emin Ersoy, rasgele bir şekilde ve kulaktan dolma bilgilerle kullanılan asit önleyici mide ilaçlarının, pek çok rahatsızlığa davetiye çıkardığını vurgulayarak,

"Sağlığınıza önem veriyorsanız, konunun uzmanı bir doktor kontrolünde olmadan bu ilaçları kesinlikle kullanmayın" diye konuştu.

Mide asidinin ortadan kalkması ciddi enfeksiyonlara davet

Mide asidinin ortadan kalkması ciddi enfeksiyonlara davet

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim