• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

MHP'li Semih Yalçın'dan cumhurbaşkanlığı açıklaması

MHP'li Semih Yalçın'dan cumhurbaşkanlığı açıklaması
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde "ortak akıl" oluşturmaya çalıştığını belirtti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Eğer bizim dışımızda aklıselim bir aday gösterilebiliyorsa ve toplum tarafından da ekseriyetle, kahir ekseriyet bile şart değil, kabul görüyorsa sayın genel başkanımız onu da destekler" dedi.

semih-yalcin.jpg

Semih Yalçın yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde "ortak akıl" oluşturmaya çalıştığını belirterek, Bahçeli'nin toplumun her kesiminde kabul görebilecek, cumhurbaşkanlığı makamına yakışacak, makamın ağırlığını kaldırabilecek bir şahsiyetin isminin önerilmesi konusunda özen gösterdiğini söyledi. Yalçın, şöyle devam etti:

"Sayın Bahçeli, bu sebeple de toplumu, siyasi partileri bir araya getirme gayreti içerisinde. Cumhurbaşkanlığı seçimini bir siyasi parti seçimi gibi görmek istemiyor. Oraya oturacak şahsiyetin, devletin başı olması hasebiyle toplumun her kesimi tarafından olumlu olarak algılanmasını istiyor. Bütün gayreti bu. Böyle olduğu takdirde, şu ana kadar cumhurbaşkanlığı hususunda meydana getirilen gerginlik de son bulmuş olacak. Bunu öngörüyor."

-"Biz, 'illa MHP'nin adayı' şeklinde bir çaba içerisinde değiliz"

Yalçın, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde sürecin tıkanması üzerine dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in Ahmet Necdet Sezer'in ismini önerdiğini hatırlatarak, bunun üzerine Bahçeli'nin "muhalefetteki partiler de dahil olmak üzere ortak bir kanaat oluştuğu takdirde MHP'nin de bunu destekleyeceğini ifade ettiğini" aktardı. Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Bahçeli, böylelikle partileri, görüşleri, düşünceleri bir araya getirmeyi başardı. Kaldı ki normal şartlarda böyle de olması gerekir. Bugün konjonktür çok değişmiş olabilir, o zaman meclis seçiyordu, bugün halk seçecek ama neden aynı yönlendirmenin veya aynı oyun kuruculuğunun bizzat sayın genel başkan tarafından yapılması mümkün olmasın? Çünkü burada sayın genel başkan, partizanca hareket etmiyor, kendisini aşmış, toplumda her kesimden kabul görecek, bir anlamda partiler üstü bir şahsiyeti önermeyi planlıyor. Daha da önemlisi bizim dışımızda da böyle bir aklıselim teklif karşısında da olumlu bir tavır alacağını, öyle bir politika yönlendireceğini ifade ediyor çok açıkça. Buradaki oyun kuruculuğu, toplum yararına. Biz, burada 'illa MHP'nin adayı' şeklinde bir çaba içerisinde değiliz. Ancak o anlamda da sayın genel başkanın hazırlığı ve planlamaları var. Her ihtimali değerlendiren bir lider olduğu için içimizden bir adayı çıkarma söz konusu olduğu takdirde, geri planda öyle bir şık da sayın genel başkanın dağarcığında var. Ama o, bu yolun daha salim bir şekilde neticeleneceğini bildiği için bunu öneriyor."

-"Kendi nefsini ve partisinin nefsini geri planda tuttu"

Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların sıkıntılı bir çatışma ortamına girmemelerini istediğini dile getiren Yalçın, şunları kaydetti:

"Sayın Bahçeli, cumhurbaşkanlığı makamına oturacak kişinin her partiden oy alması gerektiğini, toplumun yüzde 60-70'lik bir desteğine sahip olacak cumhurbaşkanının makamında rahatlayacağını öngörüyor ve bunu kurgulamaya çalışıyor. MHP'nin cumhurbaşkanı adayı, büyük bir ihtimal ile mayıs sonuna kadar şekillenir ve kamuoyuna açıklanır. Başka bir parti, toplumun daha kabulleneceği bir aday çıkarırsa MHP, o adaya desteğini açıklayabilir. 2007 örneği bunun en açık delilidir. Onu yapan da genel başkanımız. Muhalefetin de desteğini, iktidarın da desteğini istedi. Kendi nefsini ve partisinin nefsini geri planda tuttu. 'Önce bir uzlaşın. Siz uzlaşıyorsanız, ben ona dahil olurum' dedi. Buradaki mantık da aynı. Eğer, bizim dışımızda aklıselim bir aday gösterilebiliyorsa ve toplum tarafından da ekseriyetle, kahir ekseriyet bile şart değil, kabul görüyorsa sayın genel başkanımız onu da destekler."

-"MHP'nin hedefi, ortak aklın ürünü olarak cumhurbaşkanını halka takdim edebilmek"

Bahçeli'nin "adeta bir hoca gibi, partilere de bir cumhurbaşkanının nasıl seçilmesi gerektiğini öğrettiğini" öne süren Yalçın, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanın kendisini bugünden itibaren cumhurbaşkanı görmesi bizim tarafımızdan hoş karşılanmıyor. Sadece Başbakan ve Cumhurbaşkanının oturup kendi aralarında cumhurbaşkanlığına karar vermesine rıza göstermeyiz, bu doğru bir davranış değil. Bu halk sorar, 'Bu hakkı bize niye devrettiniz, biz niye seçiyoruz, gidin orada atayın' der. Böyle bir sorgulamayı istemiyoruz. Madem cumhurbaşkanlığı makamı herkese hitap edecek açık bir makam, devletin başı, bütün toplumun onu desteklemesi lazım. Yüzde 100 olmayabilir ama yüzde 51'de de kalmasın. Yüzde 60-70 bir orana ulaşalım. MHP'nin hedefi yüzde 60-70'lerde konsensüs sağlamak, ortak akıl oluşturmak ve ortak aklın ürünü olarak cumhurbaşkanını halka takdim edebilmek. Böyle bir takdime halk, mutlak suretle ona onay verir."

Yalçın, cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesine ilişkin olarak CHP veya diğer partilerle herhangi bir temaslarının olmadığını da bildirdi. 

--------------------------------------

SEMİH YALÇIN KİMDİR?

MHP MYK Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. E. Semih Yalçın, 1958 yılında doğdu. İlk ve orta tahsilini Ankara’da tamamladı. Üniversite hayatına 1975 yılında ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesinde başladı. 1975-1978 yılları arasında Gaziantep’te Makine Mühendisliği öğrenimi gören Semih Yalçın, daha sonra Ankara Üniversitesi, DTCF’den 1984 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesinde başladığı Yüksek Lisans çalışmalarını 1986 yılında tamamladı. 1988 yılında Gazi Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. 1990 yılında Doktor payesini aldı. 1991 yılında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesine Yardımcı Doçent olan E. Semih Yalçın, 1995 yılında Doçent payesini almaya hak kazandı. Semih Yalçın 2001 yılında da Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında Profosör oldu.

Üniversitedeki akademik ve meslekî faaliyetlerinin yanı sıra E. Semih Yalçın, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini yapmıştır.

E. Semih Yalçın’ın uzmanlık alanı olan “Türkiye Cumhuriyeti Tarihi” ile ilgili olarak 9 adet kitabı, 11 adet yayına hazırladığı bilim, fikir ve siyasete dair kitapları, 2 adet kitap editörlüğü, 49 adet makalesi, 9 adet ulusal ve uluslararası tebliği ile gazete ve dergilerde çıkmış muhtelif yazıları bulunmaktadır. 1999–2001 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yapan Prof. Dr. E. Semih Yalçın, 24. Dönem MHP Gaziantep Milletvekili Ve Başkanlık Divanı Üyesi - Medya, Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Merkez Yönetim Kurulu Üyesidir.

Tarih Öğretmeni Mükerrem Hanım ile evli olup 4 çocuk babasıdır.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim