• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

MHP'den okunmayan fezlekelere dava

MHP'den okunmayan fezlekelere dava
MHP, 4 eski bakana ait mecliste okutulmayan fezlekelerin incelenmesine dair TBMM başkanlığına yapılan başvurunun reddedilmesinin ardından kararının iptal edilmesi için idare mahkemeye başvurdu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanlığı'nın, "4 eski bakan hakkında TBMM'ye gönderilen fezlekelerin, milletvekillerinin incelemesine izin verilmesine dair" talebini reddetmesi kararının iptal edilmesi ve acilen yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu.

Vural, başvurusuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 61. Hükümet'in 4 bakanı ile ilgili fezlekelerin TBMM Başkanlığı'na geldiğinin öğrenilmesinin ardından, TBMM Başkanlığı'na dilekçe ile başvurarak, gerekli soruşturma sürecinin başlatılması ve fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine izin verilmesini talep ettiğini kaydetti.

TBMM Başkanlığı'nın, bu konuda yaptığı 3 ayrı başvuruyu reddettiğini ifade eden Vural, TBMM Başkanlığı'nın işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu, milletvekillerinin bu fezlekeleri incelmesinin önünde hiçbir anayasal ve yasal engel bulunmadığı halde incelemeye izin verilmemesinin, tamamen keyfi ve yetki gaspı olduğunu iddia etti.

Vural, fezlekelerin Meclis'e gönderilmesinin temel gerekçesinin, dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılarak, milletvekilinin yapacağı inceleme sonucuna göre, soruşturma önergesine katılıp-katılmama yönündeki iradesini belirlemesine imkan sağlamak amacına yönelik olduğunu kaydetti.

Bugüne kadarki uygulamalarda, TBMM'ye gönderilen fezlekelerin tamamının milletvekillerinin tetkik ve değerlendirmesine açıldığını belirten Vural, "Bunun aksine bir davranışın demokratik hukuk devletinde yeri olamaz. Milletvekilleri, içeriğini inceleyemedikleri fezlekeler hakkında nasıl sağlıklı ve doğru karar verebilir?" ifadesini kullandı.

Vural, TBMM Başkanı ve oturumu yöneten Başkanvekilinin, fezlekenin okutulmamasını ve eklerinin milletvekillerinin incelemesine açılmamasını, "hazırlık soruşturması gizlidir" gerekçesine dayandırdığını, bu görüşü desteklemek için de Meclis soruşturması yönteminin "denetim yolu olmadığını", "adli bir faaliyet olduğunu" açıkladığını ifade etti. Anayasa'nın 98. maddesinin 1. fıkrasında, "TBMM soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır" denildiğini, TBMM İçtüzüğü'nde de Meclis soruşturmasına "Denetim Yolları" başlıklı altıncı kısımda yer verildiğini belirten Vural, "O halde, Meclis soruşturması, Meclis'in 'adli bir faaliyeti' değil, hükümeti denetleme yollarından biridir" dedi.

Fezlekelerin milletvekillerinden kaçırılmasının hukuksal dayanağının olmadığını ifade eden Vural, şunları kaydetti:

"Milletvekillerinin bu fezlekeyi incelemesinin, iddia edildiği gibi soruşturmanın gizliliğini ihlal anlamına geleceğini iddia etmek doğru değildir. Meclis soruşturması açılmasına yönelik iradenin oluşması safhasında soruşturmanın gizliliği iddia edilemez. Ancak Meclis, soruşturma kararı aldığı zaman bu soruşturma sürecinin gizliliği söz konusu olabilecektir. Nitekim TBMM İçtüzüğünün 110. Maddesinin 2. fıkrası, 'Komisyon çalışmaları gizlidir. Bu komisyona kendi üyeleri dışındaki milletvekilleri katılamaz' diyerek, gizliliğin hangi safhada olacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur.

TBMM Başkanlığının söz konusu fezlekeleri inceleme ve takdir hakkımı kullanmaya yönelik talebimi red etmesi; Anayasa, kanun ve TBMM İçtüzük hükümlerine aykırı olarak ve tamamen keyfi şekilde verilmiştir. Fezlekelerin milletvekillerince incelemesinin önü açılarak, Anayasa ve İçtüzük uyarınca kendisine verilen görev ve yetkilerin kullanılmasını takdir hakkını kullanmasına yönelik engellemenin kaldırılması gerekmektedir. '61. Hükümetin 4 bakanı hakkında TBMM'ye gönderilen fezlekelerin milletvekillerin incelemesine izin verilmesine dair' talebimin reddine ilişkin TBMM Başkanlığı işlemi hakkında, acilen yürütmenin durdurulması kararı verilmesi ve işlemin iptal edilmesi için idare mahkemesine başvurmuş bulunmaktayım."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim