• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: “İlk dört madde ilelebet değiştirilemez”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: “İlk dört madde ilelebet değiştirilemez”
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Anayasanın ilk 4 maddesi ilelebet değiştirilemez. Türk milletinin cesedini çiğnemeden...

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Anayasanın ilk 4 maddesi ilelebet değiştirilemez. Türk milletinin cesedini çiğnemeden kimse o maddeleri değiştiremez" dedi.

Karakaya, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve İl Divan Kurulu heyetiyle birlikte Fatih Mahalle Muhtarlığında bir grup vatandaşla bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türkiye'de yeni anayasa değişikliğine gidilmesi konusunda tarihi bir adım attığını belirten Karakaya, "2007'de Meclisin cumhurbaşkanı seçmesine "367 yeter sayısını" gerekçe gösterip engel olan CHP'nin inadıyla başlayan kriz, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sürecini doğurdu. 21 Ekim 2007'de yapılan referandumda halk "cumhurbaşkanımı ben seçerim" kararını verdi. 10 Ağustos 2014'de partiler, cumhurbaşkanı adaylarını çıkardı, yine partiler seçim çalışması yaptı. "Partili cumhurbaşkanı'na da fiilen işlerlik kazandıran bu süreç, aynı zamanda "icracı cumhurbaşkanı" ve "iki başlı yönetimi" doğurdu. Ama hukuk sistemin güncellenmesi unutuldu. Yani motor değişti ama şanzıman değişmedi. Diğer taraftan 15 Temmuz ihanetini yaşayan Türkiye, terör örgütleri kullanılarak içeriden ve dışarıdan kuşatma altında tutulmaya başlandı. Bu şartlarda arabanın sorunsuz gitmesi riske girdi. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli ve MHP, işte bu uyumsuzluğa, bu hukuksuzluğa son vermek için tarihi bir adım attı" dedi.

"Yapılmak istenen cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi"

MHP'nin başkanlık sistemine karşı olduğunu, Türkiye'de yapılacak sistemin ise cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi olduğunu söyleyen Karakaya, "Diyorlar ki "MHP dün başkanlığa karşı idi'; evet doğru. Bugün de karşıyız. Dün "çözüm süreci" adı altında özerklik içeren başkanlık modeli isteniyordu. Bugün de yine başkanlığa karşıyız. Yapılmak istenen cumhurbaşkanlığı yönetim sistemidir. MHP'nin hassasiyetlerinin korunduğu, üniter yapıdan ve anayasanın ilk dört maddesinden ödün verilmeyen bir anayasa değişikliğini yapmak istiyoruz. Bunu engellemek için akla hayale gelmedik iddialarla halkın kafasını karıştırmak istiyorlar. Cumhurbaşkanının bir kararname ile eyalet sistemi kuracağı" iddiası başlı başına yalandır. İlk dört madde değişmeden bu mümkün değildir. Kanunla da mümkün değildir. 4. madde "ilk üç maddenin, değiştirilmesi dahi teklif edilemez" demekte iken, aksini savunmak halktan gerçekleri saklamaktır. Anayasanın ilk 4 maddesi ilelebet değiştirilemez. Ayrıca şunu herkes bilsin Türk milletinin cesedini çiğnemeden kimse o maddeleri değiştiremez" ifadelerini kullandı.

"Meclis bağımsız hareket edebilecek"

Yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığı konusunda da gerçeklerin çarpıtıldığını belirten Karakaya, "Mevcut sistemde Mecliste çoğunluğu alan hükumeti de kurmaktadır. Bütün kanunlar hükümet kanadından getirilmekte ve kendi grubunun gücüyle geçirilmektedir. Gelecek sistemde ise halk, cumhurbaşkanını ayrı partiden, muhalefeti ayrı partiden seçebilecek. Yani yasama ve yürütme birbirinden ayrılacak, Meclis bağımsız hareket edebilecek, denetim gücü artacaktır. Mevcut sistemde Anayasa Mahkemesi üye sayısı 17'dir ve bunun 14'ünü cumhurbaşkanı seçiyor. Gelecek sistemde üye sayısı 15'e inerken, sadece 12'sini cumhurbaşkanı seçecek. Rakamları her zaman değiştirmek mümkündür; önemli olan sistemdir" diye konuştu.

"Bu mesele şahıslar için değildir"

Karakaya, "İşin özeti şudur ki "önce ülkem ve milletim" diyen bir liderin, bir devlet adamının, Sayın Devlet Bahçeli'nin gövdesini taşın altına koyarak başlattığı süreç sonunda 16 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimiyle bozulan hükümet etme sistemi düzeltilmiş olacak. Bu mesele şahıslar için değil; devletimizin, milletimizin bekası için yapılmaktadır" dedi.

Vatandaşlar, buluşmada verilen bilgiler için teşekkür ettiler. MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya ve MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, referandum çalışmaları kapsamında ayrıca Adana Kamu Müteahhitleri Derneğini de ziyaret ederek, anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini paylaştılar.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: “İlk dört madde ilelebet değiştirilemez”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: “İlk dört madde ilelebet değiştirilemez”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim