• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Meyveler sanıldığı kadar masum değil!

Meyveler sanıldığı kadar masum değil!
Nasılsa kilo aldırmaz diye meyvelere ağırlık veriyorsanız dikkat! Meyveler de kilo aldırıyor.

Çilekten kiraza, üzümden karpuza… Rengarenk, çeşit çeşit meyveler… Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları arasında yer alan meyveler, bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde sağlık üzerinde tahmin bile edilemeyecek kadar çok soruna ve kilo alımına neden olabiliyor. Günde 4- 5 porsiyona kadar normal olarak kabul edilen meyve tüketimi abartıldığında kan şekerinde ani düşüş ve yükselişlere neden olarak kilo alımını hızlandırıyor. Ayrıca metabolik dengede de sorunlara neden oluyor. Tüm bu nedenlerle meyve tüketiminde bilinçli davranmak ve miktarından fazla yememek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, yaz aylarında meyve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


Meyveler tatlı yeme isteğini artırıyor

Meyveler protein ve yağ içermiyor. Ancak içeriklerinde bol miktarda karbonhidrat, vitamin ve mineral bulunuyor. Meyvedeki karbonhidrat meyve şekeri olarak bilinen fruktoz. Dolayısıyla meyve yerken aynı zamanda şeker tüketilmiş oluyor. Çok fazla miktarda meyve yenilmesi kandaki şeker oranının hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep oluyor. Bu durum hem açlığı tetikliyor, hem de tekrar tekrar tatlı şeyler yeme eğilimini arttırıyor. Dolayısıyla da fazla meyve yenilmesi durumunda kilo almak kaçınılmaz hale geliyor.


Sadece meyve yemek vücudun dengesini bozuyor

Yaz meyvelerinin bolluğundan yararlanarak “Yazı sadece meyve yiyerek geçiririm.”diye düşünmek büyük bir hata olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü 10 gün boyunca sadece meyve ile beslenmek bile vücudun tüm dengesini alt üst etmeye yetiyor. Sadece meyve ile beslenenler doğal olarak diğer besinlerden yeteri miktarda tüketemiyor. Karbonhidrat içeren bir besini bu kadar bol miktarda tüketmek, protein ve yağ alımında azalmaya, dolayısıyla da metabolizmada bozukluklara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabiliyor.

176672-001.jpg

Yaz meyvelerinin en masumu erik

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz kurallarının başında meyve ve sebzeleri mevsiminde yemek geliyor. Yaz ayları meyve açısından çok zengin bir dönem. Erikten kiraza, şeftaliden üzüme kadar çok çeşitli ve lezzetli meyvelere kolaylıkla ulaşmak mümkün. Ancak meyveleri yerken de içerdikleri şeker içeriği ve yeme miktarına dikkat etmek gerekiyor. Yaz meyvelerinin en masumu erik. Ancak ne kadar masum olsa da miktarına yine de dikkat etmek gerekiyor. Yeşil erikten 5-6 adet, mürdüm ya da malta eriğinden ise 2- 3 adet yenilmesi günlük meyve ihtiyacınızın dörtte birini karşılıyor.
 

Karpuz ve kavun tehlikeli ikili

Kavun ve karpuz şeker oranı en yüksek olan meyvelerin arasında yer alıyor. Bu nedenle, “Su gibi zaten, bol bol karpuz yiyeyim” yaklaşımı hatalıdır. Kavun ve karpuz çok ince bir dilim halinde yenilmeli ve asla ana öğün yerine konulmamalıdır. Özellikle bilinçsiz bir şekilde yapılan diyetlerde karpuzun bol miktarda yenilmesi kilo vermenin aksine fazla kilo olarak geri dönüyor.
Aç karnına meyve yemeyin

Meyveleri aç karnına ya da yemek yerine tüketmek birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Açken fazla miktarda yenilen meyveler, kan şekerinde hızlı değişimlere sebep oluyor. Meyvelerle beslenmek, kilo alımına, kan şekerinin aniden yükselmesine ve düşmesine sebep olabiliyor.Bu nedenle meyveleri tercihen ara öğün saatlerinde tüketmek gerekiyor. Şeker hastalarında veya hipoglisemisi olanlarda meyve yanında süt, yoğurt, ayran, peynir gibi bir besinle tüketmek şeker dengesini daha iyi sağlıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim