• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Meyve Yetiştiricilerinin Don Tedirginliği

Meyve Yetiştiricilerinin Don Tedirginliği
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Zafer Makaracı, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı meyve ağaçlarının beklenenden erken çiçeklendiğini, bu durumun da üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi.

Çiçeklerin erken çiçek açmasının küresel ısınmanın etkilerinden olduğunu savunan Yrd. Doç. Makaracı, "Bu sene özellikle Şubat ayının son haftasında Trakya Bölgesi'nde sıcaklıkların normalin üstünde seyretmesinden dolayı erken uyanan meyve ağaçlarımızdan, can erik, badem, kayısı gibi meyve ağaçlarında çiçeklenme bu sene erken meydana geldi. Bu tabii ki küresel ısınmayla alakalı oluyor" dedi.

"TRAKYA'DA YETİŞTİRİCİLİK BAYAĞI BİR SIKINTILI OLACAKTIR"

Bu gibi olayların bu seneyle sınırlı olmayacağını bundan sonra da sık sık yaşanabileceğini belirten Yrd. Doç. Makaracı, "Burada bu meyve türleri için Trakya'da yetiştiricilik bayağı bir sıkıntılı olacaktır. Çünkü bu ve benzeri meyve türleri, çiçeklendikten sonra dona maruz kaldıklarında maalesef herhangi bir ürün alınması söz konusu olmayacaktır. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için bu meyve türlerini yetiştirecek çiftçilerin, bahçe kurarken ilgili kuruluşlardan üniversitelerden ya da Tarım Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden destek alarak, mümkün olduğunca geç uyanan, bizim soğuklanma ihtiyacı daha geç olduğunu bildiğimiz çeşitlerin kullanılmasını biz tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"DONUN MEYDANA GELDİĞİ DÖNEMDE ÜRÜN ALMAMIZ SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR"

Geç uyanan çeşitlerin, diğer ürünlere nazaran dondan etkilenme olayının daha az yaşandığını vurgulayan Yrd. Doç. Makaracı, "Geç uyanan çeşitler, diğer türlere oranlara don olayından daha az etkilenecektir. Ancak, meydana gelecek şiddetli donlara karşı, çiçeklenme meydana geldikten sonra yapılabilecek çok şey de yok aslında. Bu meyve türlerinin çiçekleri genelde eksi 0,5, eksi 1 gibi derecelerde maalesef dona maruz kaldıklarında öleceklerdir ve donun meydana geldiği dönemde ürün almamız söz konusu olmayacaktır" ifadelerini kaydetti.

Meyve Yetiştiricilerinin Don Tedirginliği

Meyve Yetiştiricilerinin Don Tedirginliği

Meyve Yetiştiricilerinin Don Tedirginliği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim