• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Meyve Bahçeleri İlk Ürününü Bu Yaz Verecek

Meyve Bahçeleri İlk Ürününü Bu Yaz Verecek
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kentin geçmişindeki bahçelerden esinlenerek oluşturduğu meyve bahçelerinde fidan dikim ve bakım çalışmaları devam...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kentin geçmişindeki bahçelerden esinlenerek oluşturduğu meyve bahçelerinde fidan dikim ve bakım çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar bin meyve fidanının dikildiği bahçenin bir bölümüne vatandaşların dinlenebileceği alanlar, meyve alabilecekleri mekanlar yapılması planlanıyor. Bahçeden bu yaz az da olsa ilk ürünlerin alınması bekleniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, geçen yıl merkez Kayapınar ilçesi Medya Mahallesi'nde oluşturduğu Meyve Bahçesi'ne fidan dikmeye devam ediyor. Meyve bahçelerine bu ay 200 adet elma, armut, şeftali, erik, kayısı, vişne, dut ve badem fidanı diken ekipler, böylece bahçelerdeki fidan sayısını 1000'e çıkardı. Yıl içinde 700 adet daha fidan dikerek, meyve ağacı fidanı sayısını bin 700'e çıkarmayı hedefleyen ekiplerin, bahçedeki bakım çalışmaları periyodik olarak devam ediyor. Meyve bahçelerinde ağaçlar çiçek açarken, bahçeden bu yıl az da olsa ürünlerin alınması bekleniyor.

"PROJE YAYGINLAŞTIRILACAK"

Konuya ilişkin bilgi veren Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman, organik meyve yetiştiriciliği, kent bahçeciliği ve bostancılığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla geçen yıl 40 bin metrekarelik alanda ilk meyve bahçesini oluşturduklarını hatırlattı. Diyarbakır'da geçmişte herkesin evlerinin bahçesine meyve ağaçları diktiğini, bu alışkanlığın zamanla yok olduğunu dile getiren Uçaman, Meyve Bahçeleri Projesi'ni kent içinde yaygınlaştıracaklarını kaydetti. Uçaman, meyve bahçesinde zamanla ağaç çeşitliliğini artırmayı, alanı meyve yetiştiriciliği ile ilgili bir enformasyon alanına dönüştürmeyi düşündüklerini belirtti.

"ÜRÜNLER TAMAMEN ORGANİK OLACAK"

Meyve bahçelerine fidan dikmeyi sürdürdüklerini anlatan Uçaman, şunları söyledi:

"Fidanlar tam yetişene kadar bakım işlerini sürdüreceğiz. Bu alanda yapay gübre kullanmayı düşünmüyoruz. Tamamen organik üretim yapmayı amaçlıyoruz. Meyve Bahçesi'nde toprağı ve bitkiyi rüşvete alıştırmayacağız. Mevcut toprak içerisindeki makro ve mikro elementlerden çok rahat faydalanarak üretim yapacağız. Bizler gübre yerine yanmış hayvan gübrelerini kullanacağız. Sulamayı damıtma sistemiyle yapıyoruz. Bu uygulama ayrıca diğer üreticiler için örnek oluşturacak."

"İLK ÜRÜNLER ALINACAK"

Bu yıl bahçeden verim almaya başlayacaklarını, dört yıl sonra ağaçlardan tamamen ürün alacaklarını aktaran Uçaman, Meyve Bahçesi Proje kapsamında alanda park düzenlemesi yapılmayacağını, konsept gereği bölgenin tamamen bahçeden oluşacağını ifade etti. Uçaman, meyve bahçesinin arka kısmında yurttaşların dinlenebilecekleri alanlar, meyvelerin satışının yapılacağı mekanlar inşa edileceğini, ayrıca genç ve çocuklara, tarım ve meyve yetiştiriciliği ile ilgili eğitimlerin verileceğini belirtti. Tahir Elçi Kent Ormanı'nda bahçecilik çalışmaları kapsamında bir alan açacaklarının bilgisini veren Uçaman, "Bu alan 5 dönüm olacak. Bağ oluşturulacak. Fideler alındı. Yakın zamanda sahada dikimleri de yapılacak" dedi.

Meyve Bahçeleri İlk Ürününü Bu Yaz Verecek

Meyve Bahçeleri İlk Ürününü Bu Yaz Verecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim