• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Mevsimsel Değişiklikte Çocuk Sağlığına Dikkat

Mevsimsel Değişiklikte Çocuk Sağlığına Dikkat
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Öztürk, bu aylarda hava değişikliklerinin sık olması nedeniyle çocuklarda nezle, farenjit, krupt...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Öztürk, bu aylarda hava değişikliklerinin sık olması nedeniyle çocuklarda nezle, farenjit, krupt ve bronşit gibi üst solumun yolu ve havadaki artmaya başlayan polenler nedeniyle de alerjik ve astım rahatsızları görülebileceğini ifade ederek, ailelere bazı önerilerde bulundu.

Karabük Özel Medikar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öztürk, bu aylarda sık hava değişikliklerinin yaşandığını ve çocuğunuzda burun akıntısı varsa, bunun gribal mi yoksa, alerjik mi olduğu ayrımının yapılması gerektiğini ifade ederek, "Tedavi ve hastalığın seyri açısında bu ayırım önemlidir. Virüslere bağlı Gribal Enfeksiyonlar genel de 7 ila 10 gün arasında geçmektedir. Halk arasında Saman Nezle'si olarak bilinen alerjik Rhinitte belirtileri bahar ayları boyunca devam eder. Alerjik nezle de burunda kaşıntı, gözlerde sulanma, yanma, batma, hapşırık gibi şikayetler daha belirgin olmaktadır. Çocuğun avuç içi ile burnunu yukarıya doğru kaşıdığı Alerjik Selam sık olarak görülür. Viral Alerjik ajanların neden olduğu, özellikle küçük çocuklarda 2-3 günlük burun akıntısını takiben, hafif ateş, ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürük durumlarında ses tellerinde şişme meydana getiren ve gırtlak ve çevresini tutan, daha çok küçük çocuklarda görülen Viral bir hastalık olan Krupt, akla gelmelidir. Maalesef bazen hastalığın ilerlemesi durumlarında ağır solumun sıkıntıları olabilir. Yine bu aylarda artan Viral Enfeksiyonlar ve Polenler nedeniyle Astım ataklarını görebilmekteyiz. Özellikle tekrarlayan Gece Öksürüğü ve solumun sıkıntısı olan hastalarda Astım açısından dikkatli olmalıyız" dedi.

"EĞER SİGARAYI BIRAKAMAM ÇOCUĞUM DA ZARAR GÖRMESİN DİYORSANIZ EVE GELMEDEN 4 SAAT ÖNCE İÇMİŞ OLMANIZ GEREKİR"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Öztürk, ailelerin sigaradan uzak durmaları gerektiğini ifade ederek, "İlk önce sigara içilmemesi gerekir, sigaranın sağlığa zararlarını az çok herkes tarafından bilinmektedir. Sigara İmmün (Bağışıklık) sistemini zayıflatarak, solumun yollarındaki Mukus miktarını arttırarak ve hava yollarının temizlenme mekanizması olan Silier fonksiyonunu bozarak hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca sigara Astım olma riskini 5 kat artırmaktadır. İdeali sigarayı bırakmaktır. Ancak ben sigarayı bırakamam ama çocuğumda zarar görmesin diyorsanız, son sigaranızı eve gelmeden 4 saat önce içmiş olmanız gerekir. Çünkü akciğerlerde kalan duman 4 saatte temizleniyor. Bazı aileler balkonda içsek olmaz mı diyorlar, eğer 4 saat balkonda bekleyecekseniz olabilir" dedi.

ÖZTÜRK AİLELERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Hastalıkların kolay geçirilmesi konusunda da ailelere bazı tavsiyelerde bulunan Dr. Öztürk, havanın durumuna göre kıyafet seçiminin yapılmasını, çocuğu terletmeyen giysiler seçilmesini ve terleme durumda kıyafetlerin değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "D Vitamini İmmün sistemi güçlendirmesi, diş ve kemik gelişimini sağladığı için çocuğu günde 30 dakika güneşe çıkarmak yeterli olacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için; yürüyüş, koşu, bisiklete binme, yüzme gibi faaliyetler de bulunulmalıdır. Enfeksiyonlardan korunmanın en etkili ve basit yolu el yıkamadır. İşten veya okuldan gelince, yemeklerden önce ve sonrası ellerimizi su ve sabunla yıkarsak enfeksiyon riskini büyük oran da azaltmış oluruz. Bağışıklık sisteminin kendini geliştirdiği, mikroplar için savunmasını belirlediği dönem 0-6 yaş grubudur. Özellikle bu yaş grubu çocukların bağ, bahçe, tarla gibi doğal ortamlarda oynamaları sağlanmalıdır. Böylece gelecek yıllardaki hastalıkları daha kolay atlatabileceklerdir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim