• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliğine dikkat

Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliğine dikkat
Mevsim geçiş dönemleri grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma olasılığının yükseldiği zamanlar oluyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yaşanan ısı değişimlerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü mevsim geçişleri hastalığa yakalanma olasılığının en çok olduğu dönem oluyor. Entegre sağlıkhizmetlerinin uzman ismi Acıbadem Mobil Sağlık’ın uzmanları bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi veriyor ve uyarıyor.

Bağışıklık sistemi zayıflıyor

Ani değişen hava şartları vücudun bu değişime alışmasını zorlaştırıyor ve vücudun strese girmesine yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Zayıflayan bağışıklık sistemi, vücudun bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalmasına ve birtakım hastalıkların oluşumuna zemin hazırlanmasına neden oluyor. Mevsimsel değişiklikler doğrudan hastalık nedeni olabildiği gibi hastalıklara zemin oluşturabiliyor, hastalıkların yayılmasına neden olabiliyor ya da mevcut hastalıkların seyrini ağırlaştırabiliyor.

Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları bu durumdan özellikle kronik hastalığı olanların, çocukların, yaşlıların, gebelerin ve immun sistemi zayıflamış olanların etkilendiğini vurguluyor. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi daha zayıf olanlar, ısı değişimlerine karşı daha hassas oluyorlar. Bu dönemde görülebilen grip salgınları, özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturuyor. Grip, bu hastalarda çok daha hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebiliyor ve zatürre gerekli önlemler alınıp zamanında doğru şekilde tedavi edilmezse ağırlaşarak ölüme sebep olabiliyor.

Diyabet hastaları kan şekerlerine dikkat etmeli

Soğuk havalar daha az hareket edilmesine neden olarak özellikle diyabet hastaları gibi egzersizin önemli olduğu hasta gruplarında daha da önemli bir problem oluşturuyor. Ayrıca diyabet hastalarında soğuk hava ile beraber soğuk algınlığı ve grip ile beslenme ve egzersizde meydana gelen değişiklikler kan şekerinin düzenlenmesini güçleştirebiliyor.

Astım atakları çoğalabilir

Hava yollarının daraldığı astım hastalarının hava yoları soğuk nedeniyle daha çok daralabiliyor. Bu durum hastaların daha zor nefes almalarına neden olabiliyor. Soğuk algınlığı veya gribe yakalanmak da astım semptomlarını daha çok ağırlaştırıyor. Soğuk hava nedeniyle iç ortamda geçirilen zamanın artması, toz ve diğer iç ortam alerjenlerine daha fazla maruz kalınmasıyla birlikte astım ataklarını tetikliyor

Ortamın nem oranı önem taşıyor

Kış mevsimi gibi vücut direncinin düştüğü durumlarda kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) daha hızlı ilerleyip, ataklarla seyredebiliyor. KOAH hastaları için ortamdaki nem oranının çok fazla veya az olması risk oluşturuyor. AKUT ataklar tamamen önlenemese de alınabilecek önlemlerle atakların ciddiyetini ve sıklığını azaltabilmek mümkün oluyor. 

Romatoid artirti, psöriatik artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi inflamatuar artritli hastalar bağışıklık sistemlerinin hem hastalık hem de tedavide kullanılan ilaçların etkisiyle baskılanmasından dolayı gribe yakalanma ya da daha ağır semptomlar yaşama olasılığı artıyor. Bu hastaların çoğunda kış aylarında şikayetler artıyor. Fibromiyalji hastalarında da, yağmurlu ve rüzgarlı hava Ağrı ve diğer semptomları şiddetlendiriyor. Ayrıca beslenmede meydana gelen değişiklik ve azalan fiziksel aktivite kilo alımına neden olarak şikayetleri arttırabiliyor.

Mevsim geçişlerinde alınması gereken koruyucu önlemler

Enfeksiyonların en sık görüldüğü bu dönemleri sağlıklı geçirmek için bu hastalıklardan korunma yöntemlerini bilmek ve bu koruyucu önlemleri almak önem taşıyor. Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler konusunda yol gösteriyor.

· Öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edin. Vitamin ve mineral yönünden zengin mevsimine uygun besinleri tüketin. Bol ılık sıvı gıdalar, özellikle bol su tüketin. Değişen beslenme alışkanlıkları ve azalan fizik aktivite nedeniyle kilo artışı riski olduğundan kilo takibi yapın. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların daha bilinçli beslenmeleri gerekiyor.

· Kıyafet seçimleri konusunda dikkatli davranın. Mevsimine uygun terletmeyecek ve üşütmeyecek kıyafetleri tercih edin.

· Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar, hapşırık ve öksürük ile havaya yayılan mikroorganizmaların solunması, solunum yolu salgıları ve el teması ile bulaşıyor. Bu nedenle soğuk algınlığına ya da gribe yakalanan kişilerle yakın temastan kaçının. Hasta kişilerle özel eşyalarınızı paylaşmayın. El hijyenine dikkat edin, ellerinizi sık sık bol sabunlu su ya da el antiseptiği ile temizleyin. Elinizi göz, ağız ve burnunuzla temas ettirmeyin. Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve kullandığınız mendilleri tekrar kullanmayın.

· Toplu ulaşım araçları ile sinema, tiyatro, okul, kışla, fabrika, hapishane ve bakım evi gibi toplu yaşanılan yerlerde hastalık daha kolay yayılıyor. Bu nedenle kalabalık ya da havalandırması iyi olmayan kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Eğer kapalı bir mekanda bulunacaksanız ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olun.

· Soğuk kış günlerinde dışarı çıkacaksanız, ağzınızı ve burnunuzu temiz bir atkı ile kapatın. 

· Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca sokağa çıkmayın.

· Sigara ve alkolden uzak durun, sigara içilen ortamlarda da bulunmayın.

· Düzenli bir şekilde, vücudu zorlamadan spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca kış mevsiminde daha endişeli ve depresif hisseden kişilerin daha iyi hissetmesini sağlıyor. Ancak soğuk hava insanlarda iç ortamda kalma isteği uyandırdığı için kış mevsiminde aktif olmak zor oluyor. Fiziksel aktivitenizi artırmak için alışveriş merkezlerinde yürüyebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilir, evde basit egzersizler yapabilirsiniz.

· Mevsim farklılıkları gösteren bölgelere seyahat ederken dikkat etmek gerekiyor. Isı farklılığı olan bölgeye uygun olarak gerekli önlemleri alın.

· Hemen tüm hastalıklardan korunmada stresin de önemli bir faktör olduğunu unutmayın. Bu nedenle mümkün olduğunca strese sebep olan durumlardan kaçının.

· Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı ve düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kronik hastalığınız varsa sürekli kontrol altında olun. Diyabet hastalığınız varsa düzenli kan şekeri ölçümleri yapın ve kan şekerini düzenlemekle ilgili bir problem yaşarsanız doktorunuz ile bağlantıya geçin.

· Ortam ısısı kadar nemin de optimal düzeyde tutulması özellikle KOAH hastaları için önemlidir, bu amaçla KOAH hastalığınız varsa nem cihazları kullanın.

· Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini göstermeye başladığında tedavinin düzenlenmesi için doktorunuz ile bağlantıya geçin ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç almayın. Özellikle antibiyotiklerin çok sık ve yanlış kullanımları bazı bakterilerde direncin artmasına neden olarak standart tedavinin etkisiz kalmasına neden oluyor. Bu nedenle bilinçsiz ilaç tüketmeyin.

· Grip mevsimine girmeden grip aşısı olun. Günümüzde grip aşıları bu hastalıktan korunmanın en güvenli yoludur. Grip aşıları Eylül ile Kasım aylarında uygulanıyor. Her yıl salgın yapan grip virüsü değiştiği için her yıl grip aşısını tekrarlamak gerekiyor. 65 yaşın üzerindekiler, kronik akciğer, kalp hastalığı ya da diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, bakım evlerinde kalanlar ile sağlık personeli gibi risk grubundakilerle yakın temasta olanların aşılanması yararlı oluyor.

· Zatürre aşısı için doktorunuzla görüşün. Zatürre aşısı ile 5 yıl süren bağışıklık elde ediliyor.

 

Kaynak: Milliyet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim