• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Mevsim Geçişleri Ruhsal Hastalıkları Etkiliyor

Mevsim Geçişleri Ruhsal Hastalıkları Etkiliyor
Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Nalan Kara, "Mevsim değişikliği ruhsal hastalıkları tetikleyebilir...

Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Nalan Kara, "Mevsim değişikliği ruhsal hastalıkları tetikleyebilir ve eğer kişi belirgin şekilde uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yeme isteğinde azalma ya da artma, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü yaşıyorsa psikiyatri doktoruna görünmesi gerekir" dedi.

Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Dr. Nalan Kara, mevsim değişikliğinin ruhsal hastalıkları tetikleyebildiğini ve eğer kişi belirgin şekilde uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yeme isteğinde azalma ya da artma, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü yaşıyorsa psikiyatri doktoruna görünmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Kara, mevsim geçişlerinin ruhsal hastalıklar arasında duygudurum bozukluğu olan hastaların belirtilerinde artışa yol açabildiğini belirtti. "Bu etkilerin gün ışığındaki değişikliklerin beyin kimyasında yapmış oldukları değişikliklerle ilişkili olduğu bilinmektedir" diyen Kara, "Duygudurum bozuklukları sadece depresif dönemlerin görüldüğü depresif bozukluk ve hem manik hem de depresif dönemlerin görüldüğü bipolar (iki uçlu) bozukluk şeklinde sınıflandırılmaktadır" şeklinde konuştu.

DEPRESİF BOZUKLUKLARA İLKBAHAR İYİ GELİYOR

Kara, mevsimsel özellik gösteren depresif bozuklukta hastaların genellikle sonbahar/kış aylarına girerken kötüleştiği, ilkbahar/yaz aylarında ise düzeldiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Ancak bunun tersi de olabilir. Depresif dönemin ana belirtileri mutsuz, karamsar duygulanım ve günlük aktivitelere karşı ilgi ve hazda azalmadır. Bunların yanında uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yeme isteğinde azalma ya da artma, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü, hareketlerde yavaşlama ya da artma ve yineleyici ölüm düşünceleri diğer depresyon belirtileridir."

MANİK DÖNEMDE PARA HARCAMADA ARTIŞ OLUYOR

Bipolar bozuklukta ise ilkbahar/yaz aylarında manik dönemlerin tetiklenebildiğini ifade eden Kara, manik dönem belirtileri ile ilgili şunları kaydetti:

"Manik dönem belirtileri aşırı neşe ya da öfke duygusu, uyku gereksiniminde azalma, aşırı konuşma, düşüncelerin hızlanması, büyüklük düşünceleri, dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve kötü sonuçlar doğurabilecek davranışlarda (aşırı para harcama gibi) artış olmasıdır."

Manik dönemde hastanın genellikle rahatsızlığının farkında olmadığını belirten Kara, "Bu nedenle hastalığın yıkıcı etkilerini önlemek için aile bireylerinin bu belirtileri farkettiğinde vakit kaybetmeden hastayı psikiyatrik değerlendirme ve tedavi için hastaneye getirmeleri önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim