• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

Metin Kalkavan: ‘Kavga eden değil, konuşan meclis istiyoruz'

Metin Kalkavan: ‘Kavga eden değil, konuşan meclis istiyoruz'
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Kavga eden değil, konuşan meclis istiyoruz" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında  konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Meclis toplantısında Bahri Turan İle Ahmet Can Bozkurt arasında yaşanan tartışmalara değindi ve kavga eden değil konuşan bir meclis istediklerini söyledi.

Kalkavan “Tabii konuşan meclis istiyoruz ama kavga eden bir meclis istemiyoruz. Herşeyin bir üslubu, tarzı verdır. Medeni insanların anlaşarak, konuşarak anlaşabileceklerini biliyoruz. Aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Aynı şeyleri desteklemek zorunda da değiliz. Ama nezaketi bozmamak, belli çerçevede kalmak doğrusu. Bu çatının altında her ne sebeple olursa olsun, haklı veya haksız, hır çıkaran, yumruk atan, yüksek sesle konuşan haksızdır. Karşıdaki haksız hiç önemli değil. Bu çatının altında o şiddet ve kaba söz bitmiştir. Bunu burada yapan kim olursa olsun haklıyken haksız duruma düşer. Tabii Karadenizliler’de sağolsun bizim Dr. Yunus Aydın Bey’in in çok kısa bir lafı vardır; “Karadenizliler haklıyken haklı kalamaz” diye. Mutlaka  haksız çıkacaktır, Burası Karadenizli ağırlıklı olsa da artık devir değişti. Medeni bir şekilde herşeyi aşabilmemiz lazım“ dedi. 

‘Türk P&I konsepti doğrudur’

Türk P&I konusuna da değinen Metin Kalkavan, Meclis Üyesi Bahri Turan'ın Türk P&I'nda neden Türk kelimesinin yer aldığını söylemesi üzerine “Farklı fikirlerde olabilirsiniz Türk P&I‘ı konsepti doğrudur. Türk P&I’ı yabancılara karşı kurmuş olduğumuz özellikle yabancı P&I alamayan Türk teknelerini P&I altında koruma altına almak için hedef olarak kurulmuş olan P&I şirketidir. Yıllarca hedefimizde vardı. Ama Türk P&I‘ı hedefi de ismi de doğrudur. Onun Türk olmasının sebebi biraz diğerlerinden farklı olarak önerdiğimiz bir isimdi. Türktür değildir, bunu tartışmak çok doğru değildir. Benim naçizane tavsiyem işleyişle alakalı teknik sorun varsa, problem varsa tabiiki bu kürsülerde dile getirip konuşmak, ama teknik bağlamda kalmak gerekir. Kişileri tartışmak doğru değil" diye konuştu.

Geçan ay yapılan Meclis toplantısında Türk P&I Yönetim Kurulu Üyesi Suat Hayri Aka'nın maaş almasını gündme getiren Bahri Turan'ın sözlerine de cevap veren İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan şunları kaydetti; "Müşteşarımız değerli bir müsteşarımızdı. Dolayısıyla maaş alır veya almaz, orada para ödeniyorsa her yönetim kurulu üyesine ödenebilir. Sonuçta bir şirket konumunda. Ödenmediği de söylendi. Artık konu kapanmıştır. Bu manada töhmet altında bırakmak doğru değildir” dedi. 

‘Bugün duyarlı olmazsanız konuşma hakkınız yok’

TOBB tarafından Ankara’da düzenlenen teröre tepki eylemine katılımın düşük olmasından yakınan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Bu mecliste terör gezisine katılma daveti almayan kişi var mı?  Ankara’daki terör gezisine katılma daveti uçak, konaklama, yeme- içme herşey bizden. Çok keyifli ve güzel oldu. Ama hakikaten söyle bir baktım yüzde 10 değildi, yüzde 5 de değildi. Neredeyse komitelerime kadar davet gitti. Merak da ediyorum, hasta olanlar ayrı, onlara sözüm yok. Hadi yaşlıları da bir tarafa koydum. Ama bu kadar da olmaz ki yani. 200 kişiden 8 kişi katılacak. 300 kişiden 8-9 katılacak. Katılanlara tek tek teşekkür ediyorum. Bugün duyarlı olmazsanız, konuşma hakkınız yok. Sağdan sola böyle bir baktığınızda işte Barolar Birliği Başkanları, Odalar Birliği, sendikalar, aklınıza kim gelirse ordaydı. Güzel bir görüntüydü, sadece Türk bayrağı vardı. Sivil toplum örgütleri olarak çoğunluk da vardı ama kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleri de vardı. Bizler kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüyüz. Ben hayatımda ilk kez böyle bir şeye katıldım. Ama sizi bilmem. Bu şikayet değil ama siz şimdi orda çıkıyorsunuz, konuşuyorsunuz, başkan yapsın. Bir sürü konuşma geliyor. Niye bu olmuyor, Benim de bu kadar hakkım var. Bana "Başkan ekibini al gel diyor”, “tamam geliyoruz” diyoruz. Bir bakıyoruz, 8 kişiyle gitmişiz. “Kaç kişi gelecek?” “Herhalde 50 kişi gelir” dedim“ şeklinde konuştu. 


‘Piri Reis Üniversitesi her geçen gün büyüyor’

Piri Reis Üniversitesi’nin her geçen yıl daha da büyüdüğünün altını çizen Metin Kalkavan “Üniversite açılışına gelenlere teşekkür ediyoruz. Bu sene 2337 talebeye ulaştık. 848 yeni talebemiz ile beraber toplamda 2337 öğrenciye ulaştık. Çok gurur duyacağımız bir tablo bu. Geçen seneye göre yüzde 46’lık bir artış var. Geçen sene 525 kişi aldığımız ortamda bu sene 848 kişi aldık . Büyüme hızımız çok yüksek. Böyle giderse gelecek sen 1000 öğrencinin üstüne çıkacağız bu gidişle. Öğretim kadromuz 161’e çıktı. Dolayısıyla giderek büyüyoruz. Elinize sağlık, teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde uygulamalı eğitim gemimiz ilk seferinde müthiş bir başarı sağladı. Türkiye'de 10 fakülteden öğrencilerin olduğu 2 aylık bir seferi tamamlayıp geldi” dedi.

‘Burada devletin bazı kademeleri tarafından izlendiğinizi bilin’

Geçen ay yapılan meclis toplantısında gündeme gelen Gemi inşada alınan KDV konusunda da değinen Kalkavan “Bu canlı yayının önemini söyleyeyim size. Geçen ay bu mecliste KDV konusu tartışıldı. 2-3 kişi gemi inşaya KDV gelmiştir, ÖTV gelmiştir dedi. Ben de çıktım bir tek bu konuya cevap verdim. Sonra da Tamer Bey onlarında başına buna benzer bir şey geldiğini söyledi. Ben de Gelir İdaresi İstanbul Başkanı Bekir Bayraktar Bey’e sordum. Dedim ki Sayın Başkanım KDV konusunda bir terslik var. Yönetmelikte böyle bir sorun çıktı. Kendisi dedi ki Sayın Başkanım ben sizin internette yaptığınız konuşmayı okudum. Siz tamamen haklısınız, değişen bir şe yok dedi. Gemi inşa ve gemi alıma KDV gelmemiştir. İşletmelerdeki uygulama belli şekillerde devam edecektir. Yine de belli gümrük memurlarının böyle bir uygulaması var. Böyle olmasaydı daha doğru olurdu. Biz yine bunun ile ilgili görüş veririz. Çünkü bazı vergi daireleri bilmiyor olabilir. Bu ibareye göre bir terslik olabilir diye de uyardı. Sonuçta burada kendi ile alakalı konuyu internetten okumuş. Tartışmayı da okumuş. Yani devletin bazı kademeleri tarafından izlendiğiniz bilin” dedi.

‘Göcek sorunu çözemediğimiz bir sorun’

Göcek bölgesindeki kılavuz ve romörkör konusunda çözümü sağlayamadıkları ve gelecek dönem bunun için çalışacaklarını belirten Kalkavan “Göcek’te kılavuz römorkör konusu çözemediğimiz bir konu. Tekneye dokunsanız zaten iz yapar. Zaten dokundurmuyor. Al parayı bana dokundurma diyor. Bu konu o kadar zorlu ki neredeyse bütün başkanlığım onunla geçti. Çözemediğimiz ender bir konu. Çağırırsın olmaz, çağırmazsın olmaz, hizmet almazsın olmaz. Bu durum maalesef o bölge içinde doğru işlemiyor. Yeni dönemde bu konuyu çözmeyi deneyeceğiz.”

‘Seçim bitene kadar bürokraside sorunlarımızı halledemiyoruz’

Bürokrasinin yavaş işlediğini ve seçimden sonrasına kadar sorunları çözmenin çok zor olacağını vurgulayan Metin Kalkavan “Devlette bir çok şey durmuş durumda. Gidiyorsunuz her şey seçimden sonra. Her şey çok yavaşladı. Mesela 10 tane olay ile gitseniz bir ya da iki tanesini ancak çözersiniz. Biliyorsunuz altı ay önce müthiş bir Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Gemi ve yatlar için teminat mektubu olayı çıktı ama bir türlü uygulamaya geçilmedi. En son burada geçen hafta toplantı yaptık. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü, Kredi Garanti Fonu Hazineden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve 5-6 bankamızın temsilcileri ile burada 3 saatlik toplantı yaptık. Ama sonuçta şu noktaya geldik. Eğer Bakanlar Kurulu kararında değişiklik olmazsa şu hali ile değişiklik olmaz. Çünkü onun esasında şu vardı: 100 liralık yatırıma 70 liralık nakit para karşılığı teminat verme şartı ile yapabiliriz demiştik. Siyasetçilerimize bunu böyle uygularsanız ihracatı arttırırız demiştik. Sipariş ve ihracat rakamları bu sene inanılmaz kötü. Yani son 10-15 yılın en kötü rakamları bu sene çıkacak galiba gemi inşada. Dolayısıyla 70 rakamını alırsak, normal gemilerde 80 varsa, klasik sistemde dünyada 5x20 olarak yapılıyor. Bizde arabesk sistemde daha önce gemi inşa kredisi ile yap, yaptıktan sonra sat sistemi vardı. Bir ara yüzde 20 peşinat, gerisi teslimdeydi. Ama bu doğru bir model değil. Bundan sonra da uygulanabilecek bir model değil. Hala da bazı tersanelerimiz bunu yapmaya çalışıyor. Kredisi olan bunu yapabilir. Ama buradaki risk daha büyük. Dolayısıyla çıkan kararda yetmiş artı otuz yani otuzunu ya da yirmisini sonra öde ya da sistem ona aracı banka ile kredi koyar. Sistem buydu. Ama sistemin yazılışında Hazine’den gelen Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımız bunu böyle düşünmediklerini söyledi. Her teminat mektubundan gelen yüzde yetmiş. Yani geri kalan yüzde 49 ile 56 arasında kalıyorsun maksimum. Bugün şartlarında hiç bir banka o komisyon için böyle projelere girmez. Ancak kredisi olanlara nadiren yapılıyor. Bizim önerimiz baştan Kredi Garanti Fonu’nun baştan yüzde 70 garantisini vermesiydi. Ama yazılımda kredi tahsisinin, kefalet miktarının yüzde 70’i dendiği için  böyle bir sıkıntı oluyor. Şu anda oradaki sorumlu bakanımız Cevdet Yılmaz Bey. Seçimlerden önce bu sorunun çözülmesi mümkün görünmüyor" diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Metin Kalkavan konuşmasının sonunda, 65 yaş üstü yolcuların deniz taşımacılığından ücretsiz yararlanmaları ile ilgili düzenlemeden bahsederek, sorunun çözümüne çok yaklaştıklarını ve en kısa zamanda bu durumun netlik kazanacağını sözlerine ekledi.

Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim