• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Meşk-i Ney’den Başkan’a Özel Dinleti

Meşk-i Ney’den Başkan’a Özel Dinleti
Kastamonu Meşk-i Ney Topluluğu'nun Çocuk Trafik Eğitim Parkuru'ndaki ilk provasına Belediye Başkanı Tahsin Babaş da katıldı.

Kastamonu Meşk-i Ney Topluluğu'nun Çocuk Trafik Eğitim Parkuru'ndaki ilk provasına Belediye Başkanı Tahsin Babaş da katıldı.

13 Haziran 2015 tarihinde kurulan Kastamonu Meşk-i Ney Topluluğu, Kastamonu Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkuru dershanesinde Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın da katılımı ile birlikte ilk provasını yaptı. Genel olarak tasavvuf müziği icra eden ve çalışmalarının odak noktasına neyi yerleştiren topluluğun repertuarında Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği'nin önemli eserleri de yer alıyor. Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın da katıldığı çalışmada Babaş'a özel olarak çeşitli eserlerin icrasını yapan topluluk ney dışında kanun, ud, keman, bendir, çello ve bağlama gibi birçok enstrümanın da icrasını gerçekleştiriyor.

Çocuk Trafik Eğitim Parkuru dershanesinde ilk provasını gerçekleştiren topluluğu çalışmalarında yalnız bırakmayan Babaş, "Eğer bir enstrüman çalabilseydim çok daha mutlu olabilirdim. Belli bir noktada buna ihtiyaç duyuyorsunuz. Bence bir enstrüman çalmak kadar daha mutluluk verici bir şey yok. Zihinsel manada üzerinizdeki yorgunluğu atmanız için çok yararlı bir faaliyet olarak görüyorum. Bağlama olsun, keman olsun, ney olsun bunlardan birini çalabilmek önemli" dedi.

"YA ÜFLEYEREK YA SÖYLEYEREK YA DA DİNLEYEREK TOPLULUĞUN BİR PARÇASI OLUN"

Merkezi Yakup Ağa Külliyesi'nde bulunan Meşk-i Ney Topluluğu Sözcüsü Faruk Akyıl ise, oluşturdukları topluluğun sanatsal manada önemli bir iş olduğunu ifade etti. Topluluğun kurulmasından önce de çeşitli kurum ve kuruluşların organizasyonlarında konserler ve dinletiler yaptıklarını söyleyen Akyıl, "25 kişilik kemik bir kadroya sahibiz. Gençleri yetiştirmeye yönelik bir topluluğuz. Gençliğin rap, pop tarzı dallara yöneldiği bir çağda ney kültürünü daha fazla geliştirmek, yaygınlaştırmak istiyoruz. İlkokul 2'nci sınıftan itibaren her yaş gurubuna ve kadın erkek toplumun her kesiminden insana kapıları açık olan bir anlayışa sahibiz. Ayrıca bizden aldıkları eğitimin ardından başarılı olanlar topluluğun kemik kadrosu içine dahil olabiliyor ve konserlere, dinletilere çıkma şansını elde ediyor. Bizim topluluk olarak ürettiğimiz iki adet sloganımız da var. Birincisi; "Her eve ney girsin, her aileden bir neyzen çıksın" İkincisi ise; "Ya üfleyerek ya söyleyerek ya da dinleyerek Meşk-i Ney topluluğunun bir parçası olun" Bunun yanında biz dinleti, konser ve eğitimlerden de hiçbir ücret talebinde bulunmuyoruz" diye konuştu.

"BİZE ÇALIŞMA ORTAMINI SAĞLAYAN BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Çalışmalarını yapabilecekleri fiziksel bir ortam bulmakta yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Akyıl, "Camii ve mezarlıklar olduğu için külliyede ney dışında bir enstrümanın kullanılması uygun olmuyor. Kış mevsiminde çalışacak yer bulma konusunda da sıkıntı çekiyorduk. Sayın Başkanımıza da bu konuyu ilettik. Kendisi de bizlere Çocuk Trafik Eğitim Parkuru dershanesini tesis etti. Böyle bir çalışma ortamını ve imkanını topluluğumuza sağladığı için Sayın Başkanımıza bir kere daha teşekkür etmek istiyoruz" dedi. Ayrıca Akyıl; "Güftelerini Niyazi Yılmaz'ın bestelerini ise benim yaptığım eserleri de konserlerde ve dinletilerde insanların beğenisine sunuyoruz. Kastamonu'nun tanıtımının her alanda yapılması önemlidir. Bizim oluşturduğumuz bu topluluk da sanatsal manada önemli bir etkinlik. Biz havaların sıcak olduğu dönemlerde Yakup Ağa Külliyesi'nin bahçesinde her Pazar Günü ney dinletisi de yapıyoruz. Turistler bu dinletiye oldukça fazla ilgi gösteriyorlar" şeklinde konuştu.

Meşk-i Ney’den Başkan’a Özel Dinleti

Meşk-i Ney’den Başkan’a Özel Dinleti

Meşk-i Ney’den Başkan’a Özel Dinleti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim