• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu
Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Temsili milislerin Mersin Tren Garı'nda karşılandığı kutlamalarda binlerce Mersinli, iki ayrı koldan bayraklarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları, sabah saat 09.00'da Tren Garı'nda ve merkez Toroslar ilçesi Anıt Kavşağı'nda gerçekleştirilen törenlerle başladı. Tren Garı'nda düzenlenen törene Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AK Parti Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan ve Hacı Özkan, CHP Mersin milletvekilleri Hüseyin Çamak, Fikri Sağlar, Aytuğ Atıcı ve Serdal Kuyucuoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı. Törende, gazilerin oluşturduğu temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Vekili Göçer, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz tarafından karşılandı. Göçer, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Gazilere çiçeklerin sunulmasının ardından törene katılanlar Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Mersinliler, yürüyüş boyunca korteje sevgi gösterilerinde bulundu.

ZAFER YÜRÜYÜŞÜNE BİNLERCE VATANDAŞ KATILDI

Toroslar Belediyesi'nin düzenlediği "Zafer Yürüyüşü" ise aynı saatte Anıt Kavşağı'nda başladı. Özellikle köylerden katılımın yoğun olduğu yürüyüşe ellerinde Türk bayrakları ile binlerce Mersinli katıldı. Mersinliler, Mehteran Takımı'nın çaldığı marşlar eşliğinde Anıt Kavşağı'ndan yürüyüşe başladı. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, kortejin önünde yürüdü. Renkli görüntülere sahne olan ve Kurtuluş Savaşı'nın da simgelendiği yürüyüşte, cepheye mermi taşıyan kadınlarla Erzurum Atlı Cirit Grubu dikkat çekti. Kortej, yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na ulaşarak buradaki kutlamalarda yerini aldı.

Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı'ndaki bölümü Vali Vekili Göçer, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Göçer, Demirhan ve Kocamaz'ın, meydanda bulunanların Kurtuluş Günü'nü kutlamalarıyla devam eden törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir subay konuşma yaparken, öğrenciler de şiirler okudu.

"MİLLETİMİZİN KAREKTERİNDE KAN DÖKÜCÜLÜK YOKTUR"

Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Atatürk'ün, "Türk, esaret kabul etmeyen özgürlük ve bağımsızlığı için gözünü budaktan esirgemeyen bir milletin adıdır" sözünü hatırlatarak, "Türk milleti bağımsızlığı tehlikeye düştüğü anda canını ortaya koymakta zerre kadar tereddüt göstermez. Bununla birlikte milletimizin karakterinde kan dökücülük yoktur. Bizleri barbarlıkla suçlayanların 2000'li yıllarda foyası tamamen ortaya çıkmıştır. Atalarımız tarihin hiçbir döneminde kuru bir cihangirlik davası gütmemiştir. Atatürk'ün, "Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir" sözü, bu gerçeği çok açıkça anlatır. Vatan toprağını canından aziz bilen atalarımız, başka milletlere de aynı gözle bakmışlar; her milletin yaşama hakkına saygı göstermişlerdir. Birçoğu ezilen ve adaletsiz uygulamalarla hor görülen hakların çığlığı ve daveti sonucu gerçekleşen Türk'ün parlak taarruz zaferleri, asla bir işgal değil fetihtir" dedi.

3 Ocak tarihinin, özgürlük aşığı Mersinlilerin umutsuzluğu umuda dönüştürdükleri kutlu bir gün olduğunu vurgulayan Kocamaz, şöyle devam etti:

"Mersin'in kurtuluşu, sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Mersin'in kurtuluşu, tüm Çukurova'nın, hatta Türkiye'nin kurtuluşudur. 30 Ağustos ne ise 27 Aralık ve 3 Ocak odur. Yunan'ın denize dökülmesi ne ise işgal güçlerinin, Fransızların Mersin'den çekip gitmek zorunda kalması odur. Tarihteki sıkıntılar geçmişe bakıp hüzünlenmek, tarihi zaferler geçmişe bakıp gururlanmak için değildir. Bugün bize düşen, Mersin'in işgaliyle hüzünlenmek ya da 3 Ocak zaferiyle sarhoş olmak değildir. Bize düşen, yaşadıklarımızdan dersler çıkarmaktır. Mazimizi bir rehber ve kurtarıcı bilmek, ancak geçmişe takılıp kalmadan geleceğe emin adımlarla ilerlemek azim ve kararlılığını göstermektir."

Tören, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ile Mersin Üniversitesi Modern Dans Topluluğu'nun gösterileriyle sona erdi.

Öte yandan, AK Parti Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan ve Hacı Özkan ile İl Başkanı İsmail Taşpınar, protokol düzenindeki aksaklıktan dolayı tören alanından program tamamlanmadan ayrıldı.

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Mersin’de Kurtuluş Coşkusu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim