• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı
Mersin'de İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 95. yıl dönümü kutlandı.

Mersin'de İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 95. yıl dönümü kutlandı. İstiklal Marşı'nı ölümsüzleştiren Mehmet Akif Ersoy'un da anıldığı törende Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İstiklal Marşı'nın, istiklal mücadelesinin simgesi ve bu mücadele sonucunda kazanılan bağımsızlığın sembolü olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene, Vali Çakacak'ın yanı sıra MHP Mersin Milletvekilleri Oktay Öztürk ve Baki Şimşek ile protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra Mehmet Akif Ersoy'u anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Törende ayrıca MDOB sanatçısı tarafından İstiklal Marşı'nın 10 kıtadan oluşan tam metni seslendirildi.

Törende, İl kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu'nun açış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Vali Özdemir Çakacak, Türk milletinin, devletin bekasının söz konusu olduğu bir durumda tüm imkansızlıklara rağmen büyük bir inanç ve kararlılıkla birlik, beraberlik içerisinde, birbirine kenetlenerek büyük önder Atatürk'ün liderliğinde yürüttüğü Kurtuluş Savaşı'nı, tarihte eşine az rastlanır şekilde büyük bir zaferle sonuçlandırdığını söyledi. Çakacak, bugün kabul edilişinin 95. yıl dönümünü kutlanan İstiklal Marşı'nın ise ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak milletin, Anadolu'da birçok şehrin işgal altında olduğu bir dönemde verdiği istiklal mücadelesinin simgesi ve bu mücadele sonucunda kazanılan bağımsızlığın sembolü olduğunu vurguladı. Çakacak, "İstiklal Marşımız, vatan, millet, istiklal ve din kavramları ile yoğrulmuş milletimizin mukaddesatına, kutsalına göz dikenlere karşı gösterdiği büyük kahramanlıkların ve bu uğurda verilen şahadetlerin eşsiz dizelerle ifade edilişidir. Milletimiz, verdiği bağımsızlık mücadelesinin bizzat içerisinde yer alarak ve aynı zamanda İstiklal Marşı gibi bir destanı kaleme alarak milletimizin duygularına tercüman olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy son derece önemli bir kişiliktir. Döneminin toplumsal değişim ve dönüşümlerine yaşamıyla tanıklık etmiş ve bu tanıklığı eserlerine yansıtmış büyük bir fikir adamımızdır" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un, yazdığı eserlerle millette esareti reddederek milli şuurun uyanmasına büyük katkısı olduğunun altını çizen Vali Çakacak, Ersoy'un şiirleri ve verdiği mesajların her devirde dikkat alındığını, rehber kabul edildiğini dile getirdi. Çakacak, "Akif, sadece tarihte kalmış öncü ve örnek bir kişi değil, aynı zamanda günümüzde ve gelecekte yaşaması gereken bir kanaat önderi, fikir adamı olarak görülmesi gereken bir şahsiyettir. Dünümüzü ve yarınımızı doğru okumamız için onu çok iyi anlamamız ve gelecek kuşaklara anlatmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin, gerçekleştirdiği önemli dönüşümlerle bugün gurur duyulan bir düzeye ulaştığına dikkat çeken Çakacak, "Buna karşın, gelinen düzeyi hiçbir zaman yeterli görmemeli, ülkemizin daha da gelişmesi ve her alanda kalkınması için daha çok çaba göstermeli, yeni kuşaklara vatandaşı olmaktan gurur duyacakları güçlü bir ülke bırakmanın sorumluluğunu hep birlikte taşımalıyız. Millet olarak içeriden ve dışarıdan ülkemize kastetmek isteyenlere karşı birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde olarak en güçlü cevabı vermek durumundayız. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi, ecdadımızın bizlere emaneti olan bu kutsal vatan toprağında daim kıldıkça hiçbir düşmanın bizlere galip gelemeyeceği bilinci içerisindeyiz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan ecdadımızı ve vatan şairi, edip, kahraman Mehmet Akif'i sonsuz rahmet, şükran ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve Milletvekilleri Öztürk ile Şimşek, resim, müzik ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Tören, MDOB sanatçılarının müzik dinletisiyle sona erdi.

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Mersin’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim