• BIST 9642.25
  • Altın 2494.455
  • Dolar 32.5887
  • Euro 34.8378
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Mersin Ve Adana İş Dünyası, Sorunların Çözümü İçin Güç Birliğine Gidiyor

Mersin Ve Adana İş Dünyası, Sorunların Çözümü İçin Güç Birliğine Gidiyor
Mersin ve Adana'nın iş dünyası temsilcileri, Mersin'de MTSO'nun ev sahipliğinde bir araya gelerek, Çukurova bölgesinin sorunlarına çözüm aradı.

Mersin ve Adana'nın iş dünyası temsilcileri, Mersin'de MTSO'nun ev sahipliğinde bir araya gelerek, Çukurova bölgesinin sorunlarına çözüm aradı.

Çukurova bölgesinde yer alan il ve ilçe oda ve borsalarının yönetimleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde Mersin'de bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Çukurova Havalimanı'ndan D-400 Karayolu'nun genişletilmesine, tarımdan turizme, Mersin'den Gaziantep'e hızlı tren hattı oluşturulmasından yürütülecek lobi faaliyetlerine, makro yatırımların ortak planlanmasından fuarcılığa kadar birçok konu masaya yatırıldı. Toplantıyı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir yönetti. Ortak sorunları saptamak, güç birliğine gitmek, lobicilik yapmak açısından bu toplantıların önem taşıdığını vurgulayan Özdemir, "Burada çıkacak çözüm önerileri bölgemizin gelişmesi adına çok değerli" dedi.

"BİZİM DİYEBİLDİĞİMİZDE GERÇEK GÜÇ ORTAYA ÇIKIYOR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, konuşmasına son dönemlerde artan terör olaylarını lanetleyerek başladı. Ortak toplantıların önce bölgeye, ardından da güç birliğine giderek ülkeye katkı vermek amacıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Aşut, "Dünya ekonomilerinde artık ülkeler değil, bölgeler yarışıyor. Bölgelerin gücü ise o bölgede bulunan il ve ilçelerin etkin iş birliğinden ve ortak iş yapabilme, Eksiklerini tamamlama becerisinden kaynaklanıyor. Bu noktada rekabetin iki önemli ayağı olan verimlilik ve maliyet adına birçok alt yapı hizmetini birlikte etkin şekilde kullanabilmek öne çıkıyor. Yani "senin-benim" kayıkçı kavgası yerine, "bizim" diyebildiğimizde, gerçek güç ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Ortak kazanım ve ortak bölüşmenin başarıldığı gün Çukurova Bölgesi'nin ekonomik anlamda ülkenin yeni Marmara'sı, yeni endüstri bölgesi olabileceğini vurgulayan Aşut, Mersin ve Adana'nın ekonomik anlamda birer İstanbul olmayı çoktan hak ettiğini dile getirdi. Güçlü bir Adana'nın güçlü bir Mersin, güçlü Ceyhan, güçlü Tarsus ve Silifke anlamına geleceğine dikkat çeken Aşut, bu işbirliğinin en önemli, Türkiye'ye örnek olacak projelerinden birinin de Ticari İstihbarat Merkezi Projesi olduğunu ifade etti.

"MEDITOUR OLAĞANÜSTÜ BİR TANITIM FIRSATI"

Mersin'deki çalışmalar hakkında bilgi veren Aşut, bu hafta 4'üncü İnsan Kaynakları Zirvesi'nin düzenleneceğini belirterek, tüm katılımcıları zirveye davet etti. MTSO'nun Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) üyesi olduğunu hatırlatan Aşut, iki yılda bir düzenlenen turizm forumu Meditour 2016'ya bu yıl MTSO'nun ev sahipliği yapacağını söyledi. Aşut, "Meditour2016 Akdeniz'de kıyısı bulunan 23 ülke ve 500'e yakın Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu dev oluşum olan ASCAME'nin odamızla birlikte düzenlediği dünyanın sayılı turizm forumlarından birisidir. Bu ülkelerden Turizm Bakanları, kamu ve özel turizm temsilcileri, dernekler, seyahat ve tur acenteleri, tur operatörleri gelecek. Bu 23 ülkenin basını, ulusal ve uluslararası basın mensupları gelecek. Turizm firmaları ve birçok uzman ve akademisyen gelecek. Akdeniz havzasının turizmi konuşulacak, vizyonlar konulacak. Bu forumda, Mersin ve Adana birlikte hareket ederse, olağanüstü bir tanıtım yapma fırsatı yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

"GÜÇ BİRLİKTEN DOĞUYOR"

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ise gücün bir araya gelerek oluştuğuna dikkat çekti. Çukurova Bölgesi'nin Türkiye'nin en önemli ilk 3 bölgesi arasında yer aldığını kaydeden Menevşe, turizm konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi. Bölgenin bir dönem inanç turizminde önemli adımlar attığını anımsatan Menevşe, bölgenin tekrar bu alana yönelmesi gerektiğine inandığını söyledi. Bölgedeki yatak kapasitesinin arttığını, yeni yatırımlar yapıldığını dile getiren Menevşe, bu otellerin tam kapasite çalışması için yatırımların önem taşıdığını ve bu konuda odalara önemli görevler düştüğünü belirtti.

Ulaşım sorununa da değinen Menevşe, Mersin'den Gaziantep'e hızlı tren yapılması için lobi çalışması yürütülmesi gerektiğini, böyle bir yatırımın bölgeye dinamizm getireceğini vurguladı. Bunun için Adana ve Mersin'in büyük şansı bulunduğuna işaret eden Menevşe, "Çünkü şehirlerimizde bir tane güçlü başbakan yardımcısı, bir tane de bakanımız var. Bu şansımızı iyi değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

"İŞİMİZİ SIKI TAKİP ETMELİYİZ"

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da sorunların sık sık dile getirildiğini, ancak sonuç alınması için güçlü lobi faaliyetine ve bıkmadan usanmadan işin takip edilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. "Oda ve borsalarımız el birliğiyle taleplerimizi ortak mutabakatta talep edersek bölgemiz için her işin üstesinden geliriz" diyen Kıvanç, bölgeye yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek, mevcut teşviklerle yatırımların 20 yılda amorti edilebildiğini söyledi. Bunun için ilçe bazlı ve sektörel teşvikleri beklediklerini dile getiren Kıvanç, yatırım alanı bulmakta zorlandıklarını da belirterek, bunun için zeytin yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine, bu nedenle 26 bin dönüm arazinin sanayiye açılamadığına değindi.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ise konuşmalar sırasında sorunların belirlendiğini, ancak hedefe varma noktasında çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlattı. En önemli iki ya da üç sorunun belirlenip bunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, önceliğin D-400 Karayolunun genişletilmesi, hızlı tren çalışması ve Çukurova Havaalanı'na verilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ise yapılacak her yatırımın tüm bölge adına önem taşıdığına dikkat çekerek, "Adana ya da Mersin'e çakılacak tek bir çivi tüm bölge için önemli" dedi.

İsteklerin doğru ifade edilmesi ve yüksek sesle dile getirilerek siyasilerin elinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, "Zamanında "Çukurova Havalimanı'nı istiyoruz ama Adana Havalimanı'ndan da vazgeçmiyoruz" diye yüksek sesle söyleyebilseydik, bugün belki de Çukurova Havalimanı yatırımı tamamlanmıştı" değerlendirmesini yaptı.

İlçelerin oda başkanlarının da çözüm önerilerini aktardığı toplantıda, bir sonraki toplantının Mayıs ayında gerçekleştirilmesine karar verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim