• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Mersin Ulaşım Ana Planı Hazırlanıyor

Mersin Ulaşım Ana Planı Hazırlanıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin ve yakın çevresinin ulaşım problemlerinin çözümünde önemli bir adım olan "Mersin Ulaşım Ana Planı'nın hazırlıklarını...

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin ve yakın çevresinin ulaşım problemlerinin çözümünde önemli bir adım olan "Mersin Ulaşım Ana Planı'nın hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlarken, kentin 2030 yılına kadar olan ulaşım ihtiyaçlarını belirledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin 2030 yılına kadar olan ulaşım ihtiyaçlarını, geniş çaplı bir araştırmayla belirleyerek, "Mersin Ulaşım Ana Planı'nı oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile Boğaziçi Proje Mühendislik tarafından 285 kişilik ekiple gerçekleştirilen saha çalışmalarının sonucu Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerine sunuldu.

Planın taslak raporuna göre, Mersin'in kısa vadede monoray ile kentin doğu ve batı girişlerinde aktarma istasyonlarına ihtiyacı var. Yenice'den Anamur'a kentin bir gün içinde gerçekleşen tüm yolculuk haritasını ortaya çıkaran ve 2030 yılı projeksiyonuna göre alternatif modeller getiren rapora göre, Mersinlilerin yüzde 24'ü ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

"MERSİNLİLER YÜRÜMEYİ SEVİYOR"

Plan hazırlanırken, resmi kurumların elinde olmayan, eski, eksik bilgilerin temini ve güncelleştirilmesi için konuta ulaşım, otopark ve yaya anketleri, trafik sayımları ve hız etütleri yapıldı. 2 ayrı dönemde gerçekleştirilen anket çalışmalarında 10 kişilik teknik ekip, 5 kişilik saha koordinasyon ekibi, 160 anketör, 85 sayım elemanı ve 25 veri giriş elemanı olmak üzere 285 personel görev yaptı.

Mersin Ulaşım Ana Planı'nın hazırlık aşamasında hane halkı, yaya ve sürücülerle yapılan anket çalışmalarının sonuçları da meclis üyeleriyle paylaşıldı. Rapora göre, Mersin'de yolculukların yüzde 24'ü toplu ulaşım araçlarıyla yapılırken, yüzde 42'si yaya olarak, yüzde 22'si de otomobille gerçekleştiriliyor. Ulaşımla ilgili memnuniyet durumu sorulan Mersinliler, sefer sıklığının artmasıyla belediye otobüslerinin tercih edilme durumuna, yüzde 72 oranında "evet', yüzde 13 oranında "hayır', yüzde 15 oranında ise "fark etmez" cevabını verdi.

"MERSİN 2030'A HAZIRLANACAK"

Ulaşım Ana Planı çalışmasının kısa vadeli eylem planında yaya öncelikli projeler desteklenecek, merkez ve ilçelerde 90 kavşak düzenleme projesi, sinyalizasyon planları ile otopark, yaya yürüyüş

yolları ve bisiklet yollarına öncelik verilecek. Ulaşım Ana Planı'nın düğüm noktasını ise transfer merkezleri oluşturacak. Kentin giriş ve çıkışlarında oluşturulacak bu aktarma istasyonları ve çevresi aynı zamanda cazibe merkezi oluşturacak. İş merkezleri, sinema ve alışveriş merkezleri ile kent, yeni yaşam alanlarına kavuşacak. Proje Almanya'da Dresden, Avusturya'da Viyana, Hollanda'da Arnhem aktarma istasyonları örnek alınarak hazırlanacak.

Ulaşım Ana Planı'nın taslak çalışmasının hazırlanmasında Almanya, Avusturya ve İngiltere'den mühendislik firmaları ile Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökmen Ergun'un oluşturduğu çalışma grupları yer aldı. Mersin Ulaşım Ana Planı, önümüzdeki günlerde Mersin sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile de paylaşılarak tartışmaya açılacak. Planın hedefi, kısa ve orta dönemli projelerin tanımlanması için de kullanılabilecek.

Mersin Ulaşım Ana Planı Hazırlanıyor

Mersin Ulaşım Ana Planı Hazırlanıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim