• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu

Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını değiştirmedi. Kurul, döviz kurlarındaki hızlı yükselişi frenlemek için lira cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizleri ise artırdı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını değiştirmedi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 7.50, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, üst bandı olan borç verme yüzde 10.75 olarak sabit tutuldu. Açıklamada, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının "makul düzeylerde" seyrettiğinin altı çizilen PPK açıklamasında, dış talep zayıf seyrini korurken, iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği belirtildi ve şu değerlendirme yapıldı: "Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmiştir."

ZORUNLU KARŞILIKLARA UYGULANAN FAİZİ ARTIRDI 

Merkez Bankası, döviz kurlarındaki hızlı yükselişi frenlemek için lira cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizleri artırdı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gidilmesi uygun görülmüştür. Uygulamaya 8 Mayıs 2015 tesis döneminden itibaren başlanacaktır" denildi. Lirayı güçlendirmesi için alınan karşılıklara ödenecek faizin artırılması kararına rağmen, açıklama öncesinde 2.6850 lira dolayında olan dolar 2.6990 liraya tırmanarak, 2.70 lira sınırına dayandı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim