• BIST 9708.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı
"Merkez Bankası'nın yalnızca fiyat istikrarını baz alıp, cari açık noktasında politika geliştirmemesi, büyümenin de zikzaklı bir trend çizmesine neden oluyor"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 75 baz puanlık faiz indirim kararının piyasaların beklentilerini şimdilik karşılasa da indirim trendinin devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Karagöl, Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirmesine ilişkin soruları yanıtladı.

İndirim kararını olumlu bulduğunu ancak yeterli görmediğini belirten Karagöl, gerek cari açık gerek ihracat performansı gerekse de büyüme hedefleri açısından faizin daha aşağı noktalarda olması gerektiğini ifade etti. 

Karagöl, 75 baz puanlık faiz indiriminin piyasaların beklentilerini şimdilik karşıladığını ancak bu indirim trendinin devam etmesi gerektiğini belirten Karagöl, şunları kaydetti: 

"İlk çeyrek büyüme rakamlarına bakıldığında ihracatın önemli bir katkısı olduğunu görüyoruz. Bu katkının mutlaka devam etmesi gerekiyor. Merkez Bankası'nın da faizleri yüksek tutarak TL'yi değerlendirmemesi, bu yolla da ihracata katkıda bulunması gerekiyor. Bu konuya cari açık noktasından bakarsak da Türkiye, uzun yıllardır cari açıkla uğraşıyor. Bu cari açığın azaltılması için de mutlaka ihracatın artırılması gerekiyor. Merkez Bankası'nın yalnızca fiyat istikrarını baz alıp, cari açık noktasında politika geliştirmemesi, büyümenin de zikzaklı bir trend çizmesine neden oluyor." 

- "Cari açığa en fazla Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar neden oluyor" 

Her ne kadar cari açığın sorumlusu Merkez Bankası değilse de bu açığa en fazla bankanın uyguladığı politikaların neden olduğuna dikkati çeken Karagöl, dolayısıyla bu konuda da Merkez Bankası'nın sorumlu davranması gerektiğini bildirdi. 

Karagöl, Merkez Bankası'nın faiz indirimi noktasında daha cesaretli olması gerektiğini belirterek, "Banka, gerek içerideki gerekse de dışarıdaki konjonktürü en iyi şekilde değerlendirmeli. Şu anda faiz indirimi için çok uygun bir ortam var. Banka geçen ay da faiz indirdi ve gerek kur anlamında gerekse de diğer göstergeler açısından bir sorun yaşanmadı. Bugün yapılan indirimin ardından da bir sorun yaşanmayacaktır. Merkez Bankası'nın faiz indirimi noktasında daha cesur olmasını bekliyorum" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim