• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisi oluştu

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisi oluştu
Başbakan Erdoğan, borsadaki yükseliş ve faizlerdeki düşüşe dikkati çekerek, Merkez Bankası'nın da faizleri düşürecek yeni bir ayarlamayı yapması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken borsadaki yükseliş ve faizlerdeki düşüşe dikkati çekti.

Seçimlerin neticeleri açıklanmaya başladığı andan itibaren piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

 "Buyrun borsa 70'in üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Şu anda herhalde Merkez Bankası da tekrar Para Kurulu'nu olağanüstü toplar. Buna göre de bu dönemde yeniden nasıl Avrupa'da, Avrupa Bankası faizde bu düşüşü gözönüne alarak yeni bir ayarlamayı düşünüyorsa, ki büyük ihtimalle FED'de bu noktada açıklamasını herhalde yapacaktır. Aynı şekilde Merkez Bankası da, bu noktada gözden geçirip daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse bu seferde bunu düşürmesi gerekir. Çünkü faiz düştüğü anda Türkiye'de yatırımcı şevke gelecektir. Daha çok yatırım yapacaktır. Kredi kullanma imkanı bu noktada artacaktır. Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim ekonomik olarak, bu gidişatımız gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Aldığımız tepkiler bu noktada gayet olumlu."

Piyasada beklenti düşme yönünde

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "Merkez Bankası nasıl ki piyasa göstergelerine bakarak faizleri artırdıysa, şu anki piyasa göstergeleri de faizlerin düşürülmesini gerektiriyor. En azından piyasada böyle bir beklenti oluştu" dedi. 

Karagöl, AA muhabirine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Seçimlerin ardından piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını, faiz oranlarının düşürülmesi yönünde bir beklentinin oluştuğunu anlatan Karagöl, "2014 yerel seçim sonuçlarının ortaya çıkmasından sonra ekonomide bir çok gösterge iyiye gitti. Merkez Bankası nasıl ki piyasa göstergelerine bakarak faizleri artırdıysa, şu anki piyasa göstergeleri de faizlerin düşürülmesini gerektiriyor. En azından piyasada böyle bir beklenti oluştu. Sayın Başbakan da bu beklentiyi dile getirdi diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun olağanüstü toplanmasını beklemediğini dile getiren Karagöl, buna karşın ilk toplantısında söz konusu beklentileri dikkate alabileceğini kaydetti.

Prof. Ban: Düşüşün yüksek oranda olmayacağını bekliyorum

Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, "Merkez Bankasının faizleri düşürmesi gerektiğini düşünmekle birlikte, bu düşüşün yüksek oranda olmayacağını bekliyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Merkez Bankasının faiz indirimi yapması gerektiği" yönündeki sözlerini değerlendiren Ban, bankanın 17 Aralık sürecinin ardından faizleri hızla yükselttiğini hatırlattı.

Bu faiz oranlarının da Türkiye'nin gerçeklerine göre çok yüksek olduğunu belirten Ban, dolayısıyla Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun, bu durumu yeniden ele alması gerektiğini ifade etti.

Ünsal Ban, Türkiye'nin önünde kısa zamanda 2 seçimin olduğunu dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Bu unsuru da unutmamak gerekir. Dolayısıyla özellikle yerel seçimlerin sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından risk algısı her ne kadar büyük ölçüde azaldıysa da önümüzdeki seçimler nedeniyle az da olsa devam ettiğini görmek gerekir. Ayrıca, faizleri yükseltmek kolaydır ama düşürmek çok zordur. Dolayısıyla 17 Aralık öncesindeki faiz oranlarını görebilmemiz için biraz daha zaman gerekiyor. Onun için Merkez Bankasının faizleri düşürmesi gerektiğini düşünmekle birlikte, bu düşüşün yüksek oranda olmayacağını bekliyorum."

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarına da değinen Karagöl, "Fitch hala Türkiye'de siyasi risk olduğunu söylüyor. Oysa son seçim sonuçları da gösterdi ki Türkiye'de siyasi istikrar devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da artık Türkiye'de hem siyasi istikrarın hem de ekonomik istikrarın devam ettiğini görerek hareket etmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ATO Başkanı Bezci: "Merkez Bankasının faiz kararını doğru vereceğine inanıyoruz"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yerel seçimlerin ardından piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını belirterek, "Bu tabloda bağımsız Merkez Bankasının faiz konusunda kararını doğru olarak vereceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Bezci, yazılı açıklamasında, piyasalardaki pozitif havaya Fitch'in makroekonomik verilerin güven verici olduğuna ilişkin açıklamasının eklendiğini ifade ederek, para politikasındaki gevşeme beklentisinin Merkez Bankası tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

Seçimlerden önce piyasalarda bir belirsizlik olduğunu, seçimlerin ardından moral havası esmeye başladığını belirten Bezci, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Fitch'in büyüme tahminine ilişkin beklentisini düşürmesi bile bu havayı değiştirmedi. Türkiye'nin büyümesini sürdürmesi ve istihdamını artırması için enflasyon, döviz ve faiz üçlüsünde dengenin korunması gerekir. Merkez Bankamız bağımsız bir merkez bankasıdır ve yetişmiş çok ehil kadrolar görev yapmaktadır. Bu kadrolar piyasa gelişmelerini izleyerek, önerileri değerlendirerek, kendi analizlerini yaparak, Türkiye ekonomisi için en iyisi neyse o kararı alacaklardır."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim