• BIST 9708.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması

Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran tarihinden itibaren dolar için yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, euro için yüzde 2'den yüzde 1,5'e indirilmesine karar verildiğini duyurdu.

Merkez bankası'nın bu hamlesi AFP tarafından da dünyaya duyuruldu. Merkez Bankası, tek parti iktidarını bitiren seçimlerin ardından, dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirince, lira ve borsadaki sert düşüşler durdu. Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Seçimden koalisyon çıkması Merkez Bankası’nı rahatlattı" yorumunu yaptı. 

'NORMAL GÖRÜYORUZ'

Uskuay, "Yerli yatırımcının normal tepkisini görüyoruz. Piyasalar 22 Temmuz’dan bu yana iki senaryo satın alıyordu" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Biri Ak Parti’nin tek başına iktidar olması, başkanlık senaryoları ve anayasa değişikliğiydi; diğeri ise koalisyon. Bunlardan birisi gerçekleşti. Piyasalar normal tepkisini veriyor. Yerli endişelenmezse her şey normale döner. Önümüzde 45 günlük bir süre var bu süre içerisinde bir koalisyon hükümeti kurulur. Hükümet kurulana kadar bu tablo devam eder. Piyasalar bir süre siyaseti fiyatlandıracak. Seçimden koalisyon çıkması da Merkez Bankası’nı rahatlattı, üzerinde artık baskıcı bir durum olmayacak."

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 6.675,27 puanlık düşüşle 75.268,15 puandan başladı. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 9,55, holding endeksi yüzde 7,50 düşüş kaydetti. Yatırımcısına kazandıran tek sektör endeksi ise yüzde 6,51 ile "madencilik" oldu.

Dün gerçekleştirilen genel seçimde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin ardından siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu belirten analistler, tarihi zirvesine çıkan dolar/TL ve sepet dövizin hangi seviyelerde denge bulacağının takip edileceğini kaydediyor.

Analistler, siyasi partilerin hükümet kurma çalışmaları ve bu konuda yapılacak açıklamaların kısa vadede piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ederken, BIST 100 endeksinin teknik olarak 75.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim