• BIST 9677.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz: Ayakabbı fotoğrafına hiç üzülmedim

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz: Ayakabbı fotoğrafına hiç üzülmedim
MHP Uşak milletvekili adayı, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığa atandığı dönemde evinin girişinde fotoğrafı çekilen ayakkabılar bir anda Türkiye'nin gündemine oturmuştu.Yılmaz o fotoğrafla ilgili konuştu.

Durmuş Yılmaz Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a verdiği röportajda siyasete girmesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "O kendi işine baksın" sözlerinin etkili olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerinin nelere neden olduğunu ise şöyle sıraladı:

"*Piyasadaki güven sarsıldı.
  *Merkez Bankası politikalarının altı oyuldu.
  *Kurun hareket etmesinin ana nedeni dış faktörlerdir ama     bizdeki hareketlilik daha fazla oldu. Dolar kuru 2 lira 50 kuruştan 2 lira 73 kuruşa çıktı.
  *Fakirin fukaranın sofrasındaki beş zeytinden ikisi kayboldu. Sabit gelirli bundan zarar gördü. 900 liralık asgari ücretin 70 lirası gitti.
  *Bu tartışmalar niçin yapıldı? Faizler düşsün, daha çok yatırım, daha çok üretim yapılsın diye... Ama geldiğimiz noktada hem kur yükseldi hem de faizler yükseldi. Tartışmaların başında faizler yüzde 6.7 civarındaydı, bugün yüzde 10'u geçti."

Ahmet Hakan'ın Hürriyet gazetesinde 'Bozulmaya karşı MHP'den aday oldum' başlığıyla yayımlanan röportajı şöyle:

Durmuş Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktisat teorisine cevap:

- Cumhurbaşkanımız ısrarla diyor ki "Faiz enflasyonun belirleyicisidir."
- İktisat bilimi, iktisat kitapları, Batı'dan Japonya'ya kapitalist düzen faizin bir sonuç olduğunu söylüyor.
- Bu öneri aslında laboratuvarda fizik, kimya deneyi yapar gibi test edilebilir.
- Parlamentoda çoğunluğun var, Merkez Bankası Kanunu'nu değiştirirsin ve "Faiz oranları sıfırdır" dersin... Böylece görürsünüz enflasyon düşüyor mu, fırlıyor mu?
- Biz bunu denedik. 1994'te Tansu Çiller bunu denedi. Ne oldu? Kriz oldu.
 
Neye mal oldu?
 
Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası yöneticilerine yönelik sözlerinin şunlara mal olduğunu söylüyor:

- Piyasadaki güven sarsıldı.
- Merkez Bankası politikalarının altı oyuldu.
- Kurun hareket etmesinin ana nedeni dış faktörlerdir ama bizdeki hareketlilik daha fazla oldu. Dolar kuru 2 lira 50 kuruştan 2 lira 73 kuruşa çıktı.
- Fakirin fukaranın sofrasındaki beş zeytinden ikisi kayboldu. Sabit gelirli bundan zarar gördü. 900 liralık asgari ücretin 70 lirası gitti.
- Bu tartışmalar niçin yapıldı? Faizler düşsün, daha çok yatırım, daha çok üretim yapılsın diye... Ama geldiğimiz noktada hem kur yükseldi hem de faizler yükseldi. Tartışmaların başında faizler yüzde 6.7 civarındaydı, bugün yüzde 10'u geçti.

Ayakkabı fotoğrafına hiç üzülmedim

MERKEZ Bankası Başkanı olduğunuzda çok yadırgandınız. Alışılageldik Merkez Bankası başkanlarına pek benzemiyordunuz. Oturduğunuz dairenin önünde dışarıda çıkarılmış ayakkabıların fotoğrafları çekildi. Bunlar üzerinden yorumlar yapıldı. Üzüldünüz mü?

Hayır.
 
Ne düşündünüz?

İlk tepkim şu oldu: "Türkiye'de ortalama Türk insanının yaşam tarzı budur." Ama sonra daha iyiyi, daha güzelini bulabilmemiz gerektiğini düşündüm. Belki o ayakkabılar başka türlü kapının önüne konulabilirdi, mesela bir rafa konulabilirdi falan...
 
Yani özeleştiri yaptınız?

Şunu da telkin ettim kendime: Sen artık kamusal alandasın. Sen özel kişi değilsin. Senin her türlü faaliyetin mercek altında... Toplumun bir hizmetini görmek için bu göreve getirildin, hizmet verdiğin insanların senin ne olduğunu bilmesi gerekir. Bunu da yadırgamaman lazım... Bunu onların bir hakkı olarak görmen gerekir.
 
Ama hiç mi üzülmediniz? Ayakkabılar üzerinden sizin yaşam tarzınızın küçümsendiğini falan düşünmediniz mi?

Üzülmedim. Bu bir imtihandır, bu bir testtir dedim. Sana düşen işini en doğru şekilde yaparak bu tür algıları yıkmaktır ve seni küçümseyen insanları kazanmaktır dedim.
 

Haberin devamını okumak için tıklayınız...

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim