• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

'Merkel’in Erdoğan'a ihtiyacı var'

'Merkel’in Erdoğan'a ihtiyacı var'
Almanya Başbakanı Angela Merkel 5 ayda 5. kez Türkiye'ye geldi. Çantasında iki ağır konu vardı: Vize serbestisi ve mülteci sorunu. İşte bu iki başlık Merkel'i ve Brüksel'i köşeye sıkıştırmış durumda.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Milletler Dünya İnsani  Zirvesi için İstanbul’a geldi.  Türkiye ile Avrupa arasındaki vize muafiyeti ve mülteci sorununa dair görüşmeler başladığından beri Alman Şansölye'nin  bir ayağı Türkiye'de. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ülkeler,  terörle mücadele yasası üzerinden baskılarını artırmıştı. Merkel, bir yandan mülteci kriziyle diğer yandan Almanya’da muhaliflerden kendisine yönelen eleştirilerle baş etmek zorunda. Türkiye ise terörle mücadele konusundaki kararlılığından taviz vermeyeceğini her fırsatta dile getirdi.

Dünya İnsani  Zirvesi için İstanbul’da bir araya gelen Erdoğan ve Merkel’in gündeminde vize ve mülteciler konusu vardı.

Peki, Merkel’in Türkiye’nin restini görmek gibi bir seçeneği var mı?

DW'den Jens Thurau  “Merkel'in başka seçeneği yok” başlıklı analizinde “Bu, 'çok sert' bir ifade biçimi olarak nitelendirilebilir. Belki de akıl dışı, ancak Merkel açısından uzun süredir dikkate almak zorunda olduğu bir gerçek. Türkiye'ye ihtiyacı var ve şu sıralar Erdoğan'la mülteci politikasında yapılan uzlaşmaya, başka da bir alternatif yok.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ın hem kendi gücünün hem de Avrupa’nın alternatifsizliğinin farkında olduğunu belirten Thurau Haziran ayında Ermeni yasa tasarısının senatoda görüşüleceğini hatırlatarak senatoyu dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ZİYARET ÖNCESİ SEMBOLİK TOPLANTI

Merkel, İstanbul ziyareti öncesi Alman sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmişti.  Bu toplantıda Kürt grupların olmadığına dikkat çekerek bu buluşmanın sembolik bir görüşme olduğunu belirtti.

Thurau Merkel’in çıkar politikası yürüttüğünü belirterek “Erdoğan'la uzlaşma sona ererse, bunun ortaya çıkaracağı zarar, Merkel'in dostane bir biçimde Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesi nedeniyle zaten çoktan oluşan güven kaybından daha büyük olur.

Kulağa müstehzi gelebilir ama şu an Merkel'a yapabilecek başka bir şey de kalmıyor. Avrupa'daki mülteci politikası başarısız olursa, işte o zaman Merkel gerçekten iç politikada da tehlikede. Ve Merkel 10 yıllık görev süresinin ardından bunu yaşamak istemiyor.” yorumunda bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim