• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Merkel: Vize için birkaç adım kaldı

Merkel: Vize için birkaç adım kaldı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkler’e vizesiz Avrupa meselesinin de hızlıca halledilebileceğini söyledi.

Türkiye’ye bugün gerçekleştireceği ziyaret öncesi Frankfurter Allgemeine gazetesine konuşan Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ve AB adayı ülkelerin bulunduğu ‘güvenli ülkeler’ listesine girmesiyle ve vizelerin kaldırılmasıyla ilgili soruları cevapladı.

‘Güvenli ülkeler listesi’

Türkiye’nin AB adayı ülkeler arasında ‘güvenli ülkeler’ listesinde yer almayan tek ülke olduğunu hatırlatan Merkel, “Doğal olarak, insan hakları ve Kürtlerin durumuna ilişkin kaygılanıyor olmamız, bizi dikkatli olmaya teşvik ediyor, buna rağmen ben Türkiye’nin bu statüyü almasına karşı durmayı ilkesel olarak yanlış buluyorum” dedi. Başbakan Merkel, Türkiye’ye vize kolaylığı verilmesi konusunda da hazır olunduğu sinyalini vererek, şöyle konuştu: “Biz vize şartı konusundaki müzakereleri daima geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılandırıyoruz. Bu, bu arada yürürlüğe girecek. Vize sorunu konusunda hızlıca halledebileceğimiz birkaç adım kaldı. Diğer konularda daha fazla vakte ihtiyacımız var.” Merkel, Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul’da bir araya gelecek. Görüşmelerde teröre karşı yürütülen ortak mücadele, Suriye’deki durum, sığınmacı krizi ve Almanya-Türkiye ilişkileri ana gündem maddelerini oluşturuyor.

Vize muafiyeti çok kolay değil

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Beril Dedeoğlu, vize muafiyetinin göç kriziyle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğuna dikkati çekti: “Geri kabul anlaşması, Türkiye ile AB’nin zaten üyelik müzakereleri çerçevesinde bir süreç. Suriye’deki kriz ortaya çıkmadan önce ön mutabakatı hazırlanmış. Fakat AB’nin Türkiye’ye verdiği birtakım sözler tutulmamış. Vize muafiyetinin 2017’lerde gerçekleşmesi çok kolay değil.”

‘Altı fasıl açılsın’

“15. Enerji, 17. Ekonomik ve Parasal Politikalar, 23. Yargı ve Temel Haklar, 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 26. Eğitim ve Kültür ve 31. Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları olmak üzere 6 faslın açılmasını önerdik. Her şey hazır. AB’nin evet demesine kalmış.”

‘Türkler parçamız ama İslam değil’

Mülteci akınına uğradığı günlerde, ‘Ülkemde Müslüman göçmen istemiyorum’ sözleriyle tepki çeken Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bu kez de İslam’ın Avrupa’nın parçası olmadığını söyledi. Orban, ‘1960’larda Almanya’ya gelen Türk işçiler Avrupa tarihinin bir parçasıdır. Ama İslam hiçbir zaman Avrupa’nın bir parçası olmamıştır’ dedi. Orban, dün AB’nin kendilerine göçmen dayatmasını kabul etmeyeceğini de belirterek ülkesinin Slovenya sınırını kapattığını ilan etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim