• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Meram’da “Kutü’l Amare” Konuşuldu

Meram’da “Kutü’l Amare” Konuşuldu
Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen Meram Aşkına Kültür-Yaşam-Sanat Etkinlikleri kapsamında Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu...

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen Meram Aşkına Kültür-Yaşam-Sanat Etkinlikleri kapsamında Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu ve Mustafa Armağan tarafından "Unutturulan Zafer: "Kutü'l Amare" konulu konferans verildi.

Meram Belediyesi tarafından Kutü'l Amare Zaferi'nin 100. Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, AK Parti Meram Gençlik Kolları Başkanı İsmail Özdemir, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatı Yöneticileri, Meram Gençlik Meclisi Başkanı Mehmet Yolcu, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Özel bir televizyon kanalından da canlı olarak yayınlanan konferansta tarihimizin en önemli destanlarından olan Kutü'l Amare Zaferi'nin 100. yılı sebebiyle bilinmeyenler anlatıldı. Programda Kutü'l Amare hakkında bilgi verilirken 29 Nisan 1916'da 13 bin İngiliz askerinin esir alındığı kuşatmayla İngilizlere tarihlerinin en ağır yenilgisi tattırıldığı ifade edildi. Kut Muharebesi olarak da bilinen kuşatmanın, Dicle Nehri kıyısında Kutü'l Amare şehri yakınlarında konuşlanıldığı kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bittiği belirtildi.

"SADECE BAĞDAT'I SAVUNMADIK"

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan Kutü'l Amare dönemiyle ilgili hikayeleri salondakilere aktarırken, zaferin milletimiz için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Armağan; "Kutü'l Amare Zaferi'nin kazanılmasında Anadolu'nun emeği çok büyük. Bütün bir millet olarak bizler sadece Bağdat'ı savunmadık İstanbul'u, Konya'yı, Bursa'yı, Diyarbakır'ı savunduk. Eğer biz o tarihte Kutü'l Amare'de İngilizleri durdurmasaydık önlerine kısa bir zamanda Anadolu açılacaktı ve askeri bir işgal gerçekleştireceklerdi. Kutü'l Amare sayesinde 1918'e kadar Anadolu'yu koruma imkanı bulabildik" şeklinde konuştu.

"KUTÜ'L AMARE'DEN RAHATSIZ OLUYORLAR"

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Kutü'l Amare Zaferi'nin bazı kesimleri rahatsız ettiğini ifade ederken, "Zaferlerden hız ve ilham alırız. Aynı zamanda canlarını feda etmiş şehitlerimiz için dualar ederiz. Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Kutü'l Amare Zaferi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı birbiriyle çatıştırmak akla ziyan bir iştir. Maalesef bunu yapanlar oldu. 23 Nisan'ın yasaklandığını iktidar tarafından Kutü'l Amare'nin kutlanacağını iddia ettiler. Böyle bir şey yok ve bunu kendileri de biliyor. Çünkü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yasaklanmadı. Sadece resepsiyon iptal edildi" şeklinde görüş belirtti.

"MİLLETLER GEÇMİŞ ZAFERLERİYLE AYAKTA DURUR"

"Milletler geçmiş zaferleriyle ayakta durur" sözleriyle konuşmasına devam eden Bahadıroğlu; "Tarih bir toplumun vicdanı ve mihenk taşıdır. Sadece 100 yıllık bir tarihe bu milleti mahkum ederseniz ayağa kaldıramazsınız. Bu milletin geçmişi çok zengin, çok renkli ve çok boyutlu. O zenginliği bugüne taşıyacaksınız ve sıkça hatırlatacaksınız ki milletimiz moral bulsun. 29 Nisan 1916 tarihini unutmayalım. Kutü'l Amare zaferimizin 100. yılındayız. Şehitlerimizin ruhları şad olsun" dedi.

"ÖNCÜLÜK YAPALIM İSTEDİK"

Programın ardından konuşmacılara çiçek takdiminde bulunan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Halkımızın tarih şuuruna daha iyi erişmesi anlamında bugün iki değerli hocamız çok büyük bir hizmet gerçekleştirdiler. Biz de Meramlı hemşehrilerimize unutturulan tarihimizi daha iyi aktarmaya çalıştık ve öncülük yapalım istedik. Çok verimli bir program oldu. Yavuz Bahadıroğlu ve Mustafa Armağan hocalarımıza teşekkür ederim."

Salon çıkışında misafirler, yazarlara kitaplarını imzalatırken, katılımcılara Meram Belediyesi tarafından Kutü'l Amare Zaferi'nin 100. yılı anısına hazırlanan dergilerden hediye edildi.

Meram’da “Kutü’l Amare” Konuşuldu

Meram’da “Kutü’l Amare” Konuşuldu

Meram’da “Kutü’l Amare” Konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim