• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Meral Akşener, Maocu Nişanlısını Nasıl Ülkücü Yaptı?

Meral Akşener, Maocu Nişanlısını Nasıl Ülkücü Yaptı?
Meral Akşener'in eşi için ortaya atılan "eski Dev-Solcu" iddiası doğru çıktı. Peki Tuncer Akşener, Maoculuktan ülkücülüğe nasıl evrildi?

Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın Devlet Bahçeli'ye rakip olan ve kurultay sürecinin mimarlarından olan Meral Akşener'in eşi için ortaya attığı "eski Dev-Solcu" iddiasının doğru olduğunu belirterek, "Tuncer Akşener hem de Maoculuktan ülkücülüğe evrilmiş bir isim" dedi. Türkeş, 80 öncesi Kocaeli'ne geldiğinde Akşener'lerin evinde kalırdı. Akşener, o yıllarda Türkeş'e kendi evlerinde kahve bile ikram etmiş.

"HIZLI SOLCUYDU, EVLENMEDEN SAĞCI YAPTIM"

Akşener, eşiyle tanışma hikâyesini "İlk görüşte vurulmuşuz. O da ODTÜ'deydi. Hazırlık biri bitirmiş gelmişti. Birbirimize ilan-ı aşk etmiştik. O bana çok güzel mektuplar, şiirler yazardı. Hâlâ saklarım. Çiçek gönderirdi. Ben ise ona solcuların ne kadar kızdığı eser varsa Safahat'ı, Necip Fazıl'ı gönderirdim. Tuncer, sıkı Maocuydu. Eylemlere katılırdı, Perinçek'in gazetelerini dağıtırdı. Hızlı solcuydu yani. Arkadaşlığımız siyasi tartışmalarla başladı. Evlenmeden onu sağcı yaptım." diye anlatıyor.

15 YIL ÖNCEKİ RÖPORTAJ

Ömer Şahin, "Bundan 15 yıl önce Akşener ile röportaj yapmıştım. Belki de o ana kadar özel hayatına ilişkin yaptığı en kapsamlı söyleşiydi." dediği 27 Mayıs 2001 tarihli Zaman Gazetesi'ndeki röportajda Akşener'in anlattıklarına yer verdi.

YAŞAMASI İÇİN 40 GÜN DUA OKUTULDU

Ailesi henüz 1.5 yaşında iken Yunanistan'dan mübadeleyle gelmiş ve Kocaeli'ne yerleşmişti.

Kendisinden önce doğan 3 çocuk ölmüştü. Meral'in yaşaması için 40 gün okutuldu, dualar edildi. Sonunda 'kızılcık tuttu' denildi.

Babası devlet memuru, annesi ev hanımıydı. Annesi toprakta çalıştığı için anneannesi tarafından büyütüldü. Balkan toprağı Drama'da nice eziyetler yaşamış anneannesi gözlerini kaybetmişti. Ağzı dualı bir kadın olan anneannesinden en çok sabretmeyi öğrendi.

EVCİLİK OYNAMAZDI

Çocukluğunda yaramazdı. Erkeklerle oynardı. Süt kardeşi, sıra arkadaşı ve dayı oğlu ile kavgalara karışıyordu. Evcilik oynamadı, bez bebeği olmadı ama misketleri vardı.

Bursa Yatılı Öğretmen Okulu'nda 4 yıl geçirdi.

Stajını Çalıkuşu'ndaki Feride'nin ilk tayin yeri olan Zeyniler köyünde yaptı. Lisedeki lakabı 'ayaklı kütüphane' idi.

KUR'AN'I HATMETTİ

Dedesi Rumeli'de 'kalem ehli' bilinen din âlimlerindendi. Babası abisinin dedesinin eserleri üzerine çalışmasını istiyordu. O mühendis olunca Akşener ilahiyat okumak istedi. Olmadı. Yazları Kur'an kursuna gitti. Üniversiteye başladığında cami imamından ders alarak Kur'an'ı hatmetti.

TÜRKEŞ EVLERİNDE KALIRDI

MHP Kocaeli İl Başkanı olan abisinin ülkücü olmasının üzerine etkisi büyük oldu. O yıllar klasikler ve antikomünist kitaplar okudu. Türkeş, 80 öncesi Kocaeli'ne gelince onların evinde kalırdı. Akşener o yıllarda Türkeş'e kendi evlerinde kahve ikram etti.

Ataları sıkı komitacıydı. Dedesinin kardeşi Hasan Tahsin, Batı Trakya'da kurulan Türk cumhuriyetinin bakanıydı. Hükümet binası işgal edilince kara bayrağı asan isim oydu. Ankara'da herkesin mal mülk sahibi olduğu dönemde tek evi varmış Hasan Tahsin'in. Akşener, "Ceddimizde şükür hırsız yok" diye övünürken bunu anlatıyordu.

Meral Akşener'in babası ise dönemin memurları gibi CHP'li idi. Annesinin aile tarafı ise DP kurucularından. Annesinin dayısının evine gelen Süleyman Demirel'e kahve yaptığını da söylüyor Akşener.

"BEN ÜLKÜCÜ, O MAOCU…"

Ve evlilik hikayesi. "Ülkücü" Meral ile 'Maocu' Tuncer nasıl tanıştı, nasıl evlendi? İşte Akşener'in anlatımıyla o günler:

"Tuncer'lerin evle bizimki aynı bahçenin içinde iki evdi. Sene 1974'tü. Evi yerleştirmiştik. Çok yağmur yağıyordu. Ben pencereden dışarı bakıyorum. Bahçeyi su başmış, bir genç paçalarını sıvamış, çıplak ayakla suyu süpürüyor. Ben bakarken, eşim kafasını kaldırdı, ilk defa öyle gördük birbirimizi.

İlk görüşte vurulmuşuz. O da ODTÜ'deydi. Hazırlık biri bitirmiş gelmişti. Birbirimize ilan-ı aşk etmiştik. O bana çok güzel mektuplar, şiirler yazardı. Hâlâ saklarım. Çiçek gönderirdi. Ben ise ona solcuların ne kadar kızdığı eser varsa Safahat'ı, Necip Fazıl'ı gönderirdim. Tuncer, sıkı Maocuydu. Eylemlere katılırdı, Perinçek'in gazetelerini dağıtırdı. Hızlı solcuydu yani. Arkadaşlığımız siyasi tartışmalarla başladı. Evlenmeden onu sağcı yaptım."

NİŞAN OLMAYINCA GREV

"Biz okurken nişanlanmayı istedik, iki aile de karşı çıktı. Karşılıklı grevler yaptık. Tuncer evden kaçtı. İzini kaybettirdi. Gittiği yeri kimseye söylemedi. Orası hâlâ meçhuldür. Ben de sofraya küsmüştüm. 15 gün yemek yemedim. Sonuçta benim okul bitmeden nişanlanmama izin vermediler."

"SOLCULAR KAFASINI KIRDILAR"

"Tuncer, ODTÜ Gaziantep kampüsündeydi. Bir grup arkadaşıyla soldan kopunca devrimci arkadaşlarından çok ciddi dayak yedi. Kafasını kırdılar. Tuncer, bu olaylar nedeniyle iki yıl kaybetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim