• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, kadınlarda adet dönemi dışında tüm kanamaların endişe oluşturduğunu, özellikle menopoz...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, kadınlarda adet dönemi dışında tüm kanamaların endişe oluşturduğunu, özellikle menopoz sonrası kanamaların kanser habercisi olabileceğini söyledi.

Özellikle menopoz sonrası kanamalar hakkında açıklamalarda bulunan Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, kadınlarda sıkça rastlanan bu sağlık probleminin görüldüğünde mutlaka bir uzman doktora başvurması gerektiğini ifade etti.

Menopoz başladıktan sonra ortaya çıkan kanamalarda bunun kanser olması şüphesini daha da arttığına dikkat çeken Opr. Dr. Özge Piri Mantar, "Bu kanamaların yüzde 80'e yakını önemli bir sorun teşkil etmezken, yaklaşık yüzde 20'sinde ise gerçekten bir kanserle karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Kanama, makat (rektal), idrar torbası (mesane) ve vajinal yoldan olabilir. Öncelikle bunun nereden kaynaklandığının anlaşılması önemli. Basit bir vajinal tampon yerleştirmekle vajinal kanama anlaşılabilir. Eğer kadın menopoz dönemindeyse bu kanamanın bazı nedenleri vardır. En sık neden, menopoza bağlı olarak gelişen ve atrofi denilen endometriyal (rahmin iç kısmı) ve vajinal dokulardaki incelmeye bağlı olan kanamalardır. Sık rastlanan ikinci bir neden ise; kullanılan hormon tedavilerine bağlı kanamalardır. Hatta bazı kaynaklarda hormon replasman (Hormon yerine koyma) tedavilerine bağlı kanamalar birinci sırada yer almaktadır. Diğer nedenler ise; rahimden kaynaklanan polip, myom, adenomyosis gibi bazı iyi huylu urlar, rahim ağzındaki polipler, pelvik infeksiyonlardır. Ayrıca vajinal mantar veya basit bir vajinal enfeksiyonda da kanama görülebilir. Yüzde 20 civarında hastada, menopoz sonrası kanamanın nedeni rahimden veya rahim ağzından kaynaklanan bir kanser olabilme ihtimali bulunuyor" dedi.

"ZAMAN KAYBETMEDEN DOKTARA BAŞVURUN"

Bu ve bunun gibi sağlık problemi yaşayan kadınların zaman kaybetmeksizin bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerektiğini belirten Opr. Dr. Özge Piri mantar, "Menopoz sonrası kanaması olan hastanın zaman kaybetmeksizin bir kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanına başvurması gerekir. Hastanın muayenesi yapıldıktan sonra, genellikle ultrasonografi uygulanır. Yapılan bu işlemlerden sonra büyük ölçüde olası nedenler düşünülmektedir. Daha sonrasında yapılacak biyopsiler özellikle kanser düşünülen hastalarda tanı için gerekmektedir. Günümüzde şartlarında uygulanabilen histeroskopi yani optik bir aletle rahim içinin incelenmesi işlemi ile tanı oldukça kolaydır. Bu işlemle rahmin içinden kaynaklanan myom, polip gibi iyi huylu durumların aynı seansta tedavileri mümkün olabilmektedir. Kanser tanısı konan hastaların tedavilerinin bu konuyla ilgili uzman doktorlar tarafından yapılması son derece önem arz etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim