• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Menopoz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Menopoz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadınların yumurtlama fonksiyonlarının sonlandığı ve vücudun etkin hormonlarının azaldığı menopoz dönemi hakkında bilgi...

Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadınların yumurtlama fonksiyonlarının sonlandığı ve vücudun etkin hormonlarının azaldığı menopoz dönemi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Bülent Tıraş, menopoz dönemi hakkında bilgi verdi ve bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Menopozun, kadınların yumurtlama fonksiyonlarının sonlandığı ve vücudun etkin hormonlarının azaldığı doğal bir dönemi olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Bu dönemde yumurtlamanın olmaması ile adet dönemleri tamamen kesilir. Menopoz kısaca kadınların doğurganlık özelliklerinin bittiği, adet kanamalarının kesilmesi ile 12 ay boyunca hiçbir şekilde adet kanaması görülmemesi ile sonuçlanmaktadır. Menopoz döneminden önce vücudun bu evreye hazırlık çalışmaları olarak bir takım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu dönemlerde adet görülürken, adet düzensizliği zaman içerisinde sıklaşarak tamamen kesilir. Menopozun bir önceki basamağını oluşturan bu evreye perimenopoz dönemi denir" dedi.

ORTALAMA MENOPOZ YAŞI 45-49

Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 45-49 arasında olduğunu söyleyen Bülent Tıraş, "Kadınların menopoz yaşı birçok faktöre bağlı olarak değişirken, ülkemizde ortalama menopoz yaşı 45-49 arasındadır. Eğer menopoz şüphesi ile belirtileri izleniyorsa mutlaka doktora başvurarak, gerekli tetkiklerin yapılması önerilir. Doktora başvurulması ile jinekolojik muayene, ultrason kontrolleri ve çeşitli hormon testleri yapılır. Bu muayenenin sonucunda menopoz teşhis edilmektedir. Ayrıca menopozun teşhisinden sonra; kan biyokimya, kolesterol, şeker, kemik mineral yoğunluğu gibi ölçümler yapılmaktadır. Bu kontrollerin dışında eğer gerekli görülüyor ise mamografi ve smear testi yapılır. Bu dönemle birlikte bazı hastalıklar gündeme gelmektedir. Bu nedenle menopoz dönemine giren kadınların yıllık olarak jinekolojik muayenelerini ve kontrollerini aksattırmadan yaptırması gerekir" diye konuştu.

MENOPOZDAKİ KADINLAR DİKKAT

Prof. Dr. Bülent Tıraş, menopoza giren kadınların dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Hormon üretimini durması ile vücudun sistematik düzeninde meydana gelen aksamalar bazı hastalıklar için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle ilk olarak menopoz dönemine giren kadınların muayenelerini aksattırmaması gerekir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir bedene sahip olmak gerekir. Bu nedenle menopoz döneminin neden olduğu şikayetlerin giderilebilmesi amacı ile mutlaka düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olunması gerekir. Sağlıklı beslenme ile kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları gibi uzun vadede ortaya çıkan riskler en aza indirgenmektedir. Doktorun önerisi doğrultusunda kişiye uygun egzersiz programını düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer menopoz belirtilerinin olmasına rağmen adet kanamaları kesilmemiş ise, mutlaka doğum kontrol yöntemlerine başvurulması önerilir. Bu dönemlerde adet kanamaları ne kadar düzensiz olsa da, doğurganlık halen devam etmektedir. Adet kanamaları yoğun ve uzun sürüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca belirtilerin hafifletilmesi için kulaktan dolma bilgilerle elde edilen bitkisel kür tedavilerinin ya da ilaçların kullanılmaması gerekir. Bu uygulamalar kullanım amacı dışında daha zararlı etkilere neden olabilir."

DOĞUM KONTROL MENOPOZDA DA ÖNEMLİ

Kadınlar, menopoza döneminde de doğum kontrol yöntemlerine başvurması gerektiğini ifade eden Bülent Tıraş, "Menopoz dönemine girmeden önce vücut doğurganlık sisteminin yavaş yavaş sonlandırmaya başlar. Ancak bu dönemlerde yumurtalama fonksiyonları düzensiz olsa da halen aktiftir. Bu nedenle gebelik riski mevcut olduğu için kadınların doğum kontrol yöntemlerine başvurması önerilmektedir" ifadelerini kullandı.

ERKEN MENOPOZ

Erken menopoz durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Bülent Tıraş, "Erken menopoz bazı nedenlerden dolayı kadınların 40 yaşından önce yumurtalama fonksiyonların durduğu menopoz durumunu ifade etmektedir. Bu nedenle 40 yaşından önce adet kanamasının kesilmesi ve yumurtlama faaliyetlerinin bitmesi erken menopoz olarak adlandırılmaktadır. Erken menopoz vakalarında yine normal menopoz muayenelerinde yapılan işlemler uygulanır. Düzenli doktor kontrolleri ile menopoz döneminden sonra ortaya çıkabilecek şikayetler kişiye uygun tedavi yöntemleri ile hafifletilebilmektedir. Özellikle kemik erimesi, kalp ve damar hastalığı riskinde artışın önlenmesi amacı ile tedavi gereklidir. Ayrıca doktorun tavsiyesi üzerine fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve ilaç tedavilerinin aksatılmadan yapılması risklerin minimum düzeyde tutulması için oldukça önemli bir davranıştır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim