• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Menevşe: "Cari Açık Vermeden Hızlı Büyümeyi Sürdüremiyoruz"

Menevşe: "Cari Açık Vermeden Hızlı Büyümeyi Sürdüremiyoruz"
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Türkiye'nin uzun yıllardır özlediği hızlı büyüme temposunu yakalayabilmesi için ekonomideki...

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Türkiye'nin uzun yıllardır özlediği hızlı büyüme temposunu yakalayabilmesi için ekonomideki yapısal sorunlarını çözmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

ATO'nun yılda iki kez gerçekleştirilen ve 47 Meslek Komitesi'ne bağlı üyelerinin katıldığı Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda; Adana, Çukurova ve ülke ekonomisinin yanı sıra, Meslek Komitelerinin sektörel durumu ve talepleri gündeme taşındı. Toplantıdaki konuşmasında, 2013 yılından itibaren uygulanan daha dengeli büyümeyle döviz açığını kapatmaya çalışan Türkiye'nin, ekonomideki yapısal sorunları nedeniyle cari açık vermeden hızlı büyümeye geçemediğini belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, "Yapısal reformları hayata geçirerek ve reel sektörün rekabet gücünü artırarak yüksek bir büyüme oranının yakalanabileceğini görüyoruz" dedi.

"Türkiye'nin dış kaynak girişine bağlılığının, tüketim ve yatırımların artmasını sağlarken, büyüme konusunda bir ivme getirmediğini belirten Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

"2008 yılından itibaren ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemesi sayesinde dünyada dolar likiditesinde artış görülmeye başlanmıştır. Türkiye de bu durumdan olumlu etkilenmesine rağmen, fırsatları tam olarak değerlendirmede yeterince başarılı olamamıştır. Şimdilerde ise küresel likiditenin azaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde dış kaynak bağımlılığımız devam ettiği için daha az dış kaynakla, daha az büyüme elde edebiliyoruz. Bunda hiç kuşkusuz yapılan verimsiz yatırımlar da etkili oluyor. Dış kaynaklar beklenenin üzerindeyken yaptığımız yatırımlar, ihracat odaklı mallar yerine iç tüketime yönelik olmuştur. Özellikle inşaat rantının cazibesi, kaynakların inşaat sektörüne kaymasına yol açmıştır. Reel sektörün döviz geliri elde etme kapasitesini olumsuz etkileyen iç tüketime dönük yatırımlar, ihracatın ve sanayinin ekonomideki payının azalmasına ve böylelikle dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedefinin zorlaşmasına neden olmuştur."

Türkiye'nin yeniden düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik sarmalına kapılmaması için yapısal reformları zaman kaybetmeksizin hayata geçirmesi gerektiğine işaret eden Menevşe, "Dünya ekonomisinin önümüzdeki beş yıl içerisinde büyük bir performans göstermeyerek yılda yüzde 2-3 oranında ortalama büyüme gerçekleştirebileceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda Türkiye'nin önümüzdeki bu beş yıla dikkat etmesi en azından yüzde 4-5 düzeyinde bir büyümeyi muhafaza etmesi ve bu durgunluğu fırsata çevirmesi gerekmektedir. İyi bir performansla önümüzdeki dönemde büyüme oranlarında düşüş yaşayacak olan ülkelerin yakalanması mümkün olabilecek ve ülkemizin dünya ülkeleri arasında bir üst lige ulaşması sağlanabilecektir" dedi.

Ülkede terörle yaratılmak istenen kaos ortamına da değinen, sıkıntılı bir dönem yaşanmasına rağmen bu olumsuzlukların geçici olduğunu; birlik ve beraberlik içinde ülke kalkınmasına katkı vermeye devam edeceklerini belirten Menevşe, "Hain terör saldırılarında yaşamlarını yitiren şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Her zaman devletimizin yanındayız. Bu yurt, bu vatan, bu millet Türkiye Cumhuriyeti devletiyle sonsuza kadar devam edecektir. Terörü hiçbir zaman hazmetmeyeceğiz ve kanıksamayacağız" diye konuştu.

Konuşmasının daha sonraki bölümünde Adana'nın sorunlarının çözümü ve sektörlerin gelişmesinin yanında, Oda kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için son derece titiz çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu çalışmalarının temelini ise 267 üyeden oluşan 47 sektördeki Meslek Komitelerinin çalışmalarının oluşturduğunu belirten Menevşe, "Bu bakımdan sizlerin çalışmaları, kentin üretimi ve ticaretindeki sorunların belirlenerek çözümünde son derece önemlidir. Adana ekonomisinin geliştirilmesi için bizlere çok görevler düşüyor. Özellikle Meslek Komitelerimizi çok iyi çalıştırmak gerekiyor. Bunun için Yönetim Kurulu olarak Meslek Komitelerimizden gelen tüm kararlarını titizlikle inceleyerek gereğini yapıyoruz. Adana'nın sorunlarının çözümü ve sektörlerinizin gelişmesi için yaptığınız bu kıymetli çalışmalarınız için sizlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Toplantının son bölümünde ATO'nun 47 sektördeki Meslek Komitesi üyeleri sektörlerindeki sorunlara ilişkin görüş ve düşüncelerini anlattılar.

Menevşe: "Cari Açık Vermeden Hızlı Büyümeyi Sürdüremiyoruz"

Menevşe: "Cari Açık Vermeden Hızlı Büyümeyi Sürdüremiyoruz"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim