• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Memleketinde cemaat darbesi yaşandı

Memleketinde cemaat darbesi yaşandı
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de kaybetmesinin birçok nedeni var: “Cemaat ittifakı, çözüm sürecine yeterli desteği vermemesi, Dersim katliamına ilişkin aktif politika sürdürmemesi, aday seçimi...”


Türkiye'de genel başkanların seçim performansı değerlendirilirken göz önüne alınan önemli kriterlerden biri de memleketlerinde gösterdikleri başarı olur. Bu açıdan Süleyman Demirel için Isparta, Turgut Özal için Malatya, Mesut Yılmaz ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için Rize hep partilerinin kalesi olagelmiştir. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli de 2011'deki genel seçimde 2 milletvekilini de CHP'den seçerek bu desteğini göstermişti. Ancak 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde CHP Tunceli Belediye Başkanlığı'nı BDP'den alamadığı gibi ilçelerde de başarısız kaldı.
Kılıçdaroğlu'nda Tunceli'de CHP'nin seçimi kaybetmesinin nedenleri ise şöyle sıralanıyor:
Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanı olmasından sonra Tunceli'de büyük bir kredisi vardı. Ancak Mansur Yavaş gibi ülkücü-sağ kökenli adaylar göstermesi, seçim kampanyasında bozkurt işareti yapması, cemaatle işbirliği yapıldığına ilişkin algı, çözüm sürecine beklenen desteği vermemesi, Dersim 1938 olaylarına ilişkin aktif tutum sergilememesi, emek ve sol eksenli bir politika yapması beklenirken Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP'nin de ‘devlet partisi' görüntüsünden uzaklaşmaması gibi etkenlerle Kılaçdaroğlu'nun etkisi zayıfladı. CHP'nin adayı Hızır Bahtiyar Aytaç'ın 20 yıldır Tunceli dışında yaşaması, merkezden atanan aday olarak algılanması, tabanda karşılığının olmaması gibi etkenler de seçmeni etkiledi. Ayrıca ilde yeni kurulan üniversitedeki çoğu Güneydoğu'daki illerden gelen 2 bini aşkın öğrencinin BDP'ye oy vermeleri de farkın açılmasına neden oldu.
Kılıçdaroğlu'nun "Seçim sonuçlarından sonra en çok neresi için üzüldünüz?" sorusuna Tunceli yerine Artvin yanıtını vermesi de CHP'lileri üzmüş.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim