• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Meme kanserinde 25 bin erken tanı yakalandı

Meme kanserinde 25 bin erken tanı yakalandı
Ücretsiz gerçekleştirilen meme kanseri taramalarından 2 milyon kadının yararlandığını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2 milyon taramadan 25 bin erken tanı vakası çıktığını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yıl meme kanseri taramasında, 2 milyon kadını bu anlamda taramaya tabi tutmuşuz. Bu 2 milyon taramadan 25 bin erken tanı vakası yakalamışız" dedi. Müezzinoğlu, Yıldırım Belediyesi Tıp Merkezi bünyesinde hayata geçirilen Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılışında yaptığı konuşmada, merkezin hayırlı olmasını diledi.

Sağlık Bakanlığı olarak, "Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki" adıyla yeni bir eylem planı hazırladıklarını belirten Müezzinoğlu, "Arzu ediyoruz ki çocuklara ve gençlere sağlıklı birey olmanın ne anlama geldiğini, bu kültürün, yaşam felsefesine dönüşmesi gerektiğini anlatalım.

Bu anlamda, özellikle eğitim süreçlerinde, yerel yönetimlerin dinamiklerinde, ailelerin çocuklarını yetiştirirken kendilerinin de bu anlamda sağlıklı yaşam algısını belirlemeleri konusunda yoğun bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

Müezzinoğlu, insanların kanser, kalp ve böbrek hastası olmaktan korktuğunu vurguladı. Sağlıklı yaşam için sigaradan uzak durmak gerektiğini hatırlatan Müezzinoğlu, "Alışmış olmayı, gölgesine sığınacağımız bir gerekçe olarak asla kabul edemeyiz.

Bakanlık olarak, sigarayı bırakma poliklinikleri ve yardımcı destek ilaçları da ücretsiz olarak veriyoruz" ifadelerini kullandı. Sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulunan Müezzinoğlu, sabah kahvaltısının bir kültür olarak yerleştirilmesi gerektiğini, hareketli bir yaşamın da şart olduğunu belirtti.

Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigaranın 17 yaş üzerindeki içme oranını yüzde 31'lerden yüzde 26'lara düşürdük. Hedefimiz, yüzde 25'in, 2023'lerde yüzde 20'nin altına indirmek. Şu anda erkeklerde akciğer kanser oranında durağanlaşma ve geri gidişi yakalamış durumdayız.

5 yılda bile yukarı doğru çıkışı durdurabildiysek, bunu sabitleyebildiysek, geriye doğru inişin de ilk ipuçlarını yakalayabildiysek, sigarayla mücadelede başarıyı toplum olarak yakaladık demektir."

Özellikle kadınlarda meme kanserinin en yaygın kanser tipi olduğunu bildiren Müezzinoğlu, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolorektal kanser taramalarını ülke genelinde yaygın bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Taramalara ilişkin verilere değinen Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yıl meme kanseri taramasında, 2 milyon kadını bu anlamda taramaya tabi tutmuşuz.

Bu 2 milyon taramadan 25 bin erken tanı vakası yakalamışız. Bunların yüzde 85'i birinci ve ikinci evrede yani erken tanıda yakalamışız. Erken tanı, bu anlamda hem aile hem birey hem de ülke için kazanımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, merkezlerdeki dijital mamografi cihazlarıyla radyoloğa ihtiyaç duyulmadan tarama yapıldığını, sonuçların Ankara'ya gönderildiğini ve burada bir ekip tarafından okunup raporlandığını belirterek, bu şekilde hata oranı ile zaman kaybının azaldığını sözlerine ekledi.

AA

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim