• BIST 9530.47
  • Altın 2472.166
  • Dolar 32.4201
  • Euro 34.6792
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Meme Kanseri Kadınları Tehdit Ediyor

Meme Kanseri Kadınları Tehdit Ediyor
Özel İmperial Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Orhan Şahin, her dört kadın kanserinden birinin meme kanseri olduğunu belirterek, hayat boyu her sekiz...

Özel İmperial Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Orhan Şahin, her dört kadın kanserinden birinin meme kanseri olduğunu belirterek, hayat boyu her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Orhan Şahin, "Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Her dört kadın kanserinden biri meme kanseridir ve hayat boyu her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Ancak sevindirici haber şudur ki, erken dönemde yakalanan meme kanseri günümüzde artık tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bu nedenle memede ele gelen her kitleye azami dikkat etmek gerekir. Bilindiği gibi meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanır. En sık görülen tipide meme kanallarından kaynaklanan duktal tipidir.

Ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğunun kanser olmayan iyi huylu kitleler olduğunu kaydeden Şahin, "Ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu kanser olmayan iyi huylu kitlelerdir. Kadınların yaşına göre değişmekle beraber bu oran yüzde 10 ila yüzde 20 arasındadır. Ancak meme kanserine yakalanan hastaların neredeyse yüzde 70'ine yakın kısmında görülen ilk belirti ele gelen kitledir. 20'li yaşlarda ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu fibroadenom denilen memenin iyi huylu selim kitleleridir. Bunlar çoğunlukla ağrısız, hareketli, düzgün konturlu kitlelerdir. Zamanla kaybolabildiği gibi büyüyebilirler de. Tedavisi, boyutu küçük olanlarda takip, büyük olanlarda ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır. 30'lu ve 40'lı yaşlarda ise memede ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu kistlerdir. Bunlar ağrılı, her iki memede birden fazla yine düzgün konturlu ve değişik büyüklüktedir. Özellikle adet gören kadınlarda bu kistler, adet döneminde daha da büyür ve ağrılı olurlar. Adet sonunda ise ağrıları azalıp kaybolabilirler. Bunlara da takip önerilir. Ancak çok büyük olanların içi enjektörle aspire edilip boşaltılır" diye konuştu.

40 YAŞ ÜZERİNE DİKKAT?

40 yaşından sonra kitle ele geliyorsa bunun mutlaka dikkate alınması gerektiğine işaret eden Şahin, "40 yaşından sonra memede kitle ele geliyorsa kanseri düşünmek lazım. Şu belirtilerden biri dahi mevcut ise meme cerrahisi veya genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekir. Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle, sertlik veya şişlik (kitlenin el altında kaymaması, etrafının düzgün olmaması önemlidir). Meme başında akıntı, özellikle tek taraflı ve kanlı olması. Meme başında ise çekilme, çökme olması. Memede büyüme ve şekil bozukluğu. Meme cildinde geçmeyen yara veya kızarıklık. Meme başında kabuklanmalar ve kızarıklıklar olması. Muayene sonrası ilk yapılacak şey ultrason ile kitleyi incelemek olacaktır. Gerekirse hastanın yaşı ve riski gözününde bulundurularak mammografi incelemesi de yapılması gerekir. Erken teşhiste kendi kendine meme muayenesi oldukça önemlidir. Tespit edilen her kitle uzmana gösterilmeli ve gerekiyorsa biopsi yapılarak tanı kesinleştirilmelidir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim