• BIST 9548.09
  • Altın 2490.632
  • Dolar 32.5089
  • Euro 34.4493
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde kongrede buluştu

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde kongrede buluştu
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi'nin (TUMTMK) iki yılda bir gerçekleştirdiği Ulusal Mekanik Kongresi'nin 20'incisi Uludağ Üniversitesi ev...

Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi'nin (TUMTMK) iki yılda bir gerçekleştirdiği Ulusal Mekanik Kongresi'nin 20'incisi Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Kongrenin açılışında konuşan TUMTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag, teorik ve uygulamalı mekaniğin gelişmesine katkıda bulunabilecekleri her türlü girişimi desteklediklerini belirterek, 5-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek bu kongrenin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Mete Cengiz Kongre Kültür Merkezi ile İnşaat Mühendisliği Bölümü salonlarında paralel oturumlar şeklinde gerçekleşecek kongrede, mekanik ve mekaniğe yakın bilim dallarındaki teorik, deneysel ve uygulama araştırmalarını içeren son gelişmeleri tartışacaklarını kaydeden Omurtag, sunulacak bildirilerin kongre web sayfasına yüklendiğini, geçmiş kongrelerdeki bildirilerin de yüklenmesine başlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Omurtag, kendi hakemlerinin değerlendirmesi sonunda birinde 12 adet ötekinde 10 adet makalenin Web of Science'ta basılacağını vurguladı.

Rektör Yusuf Ulcay da bu bilimsel buluşmaların ülkemizin üretim ve ihracat merkezi olan Bursa'da 3. nesil üniversite vizyonuyla yoluna devam eden Uludağ Üniversitesinde düzenlenmesini çok anlamı bulduğunu ifade etti. Ulcay, şöyle konuştu:

"Yaşadığımız hızlı ve köklü değişim, bizlere yenilikçi olmaktan başka seçenek bırakmamaktadır. Bu gerçek de Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine öncelik kazandırmaktadır. Mevcut sektörlerde orta-ileri ve yüksek teknolojili üretime geçişin yanı sıra, güçlü sanayi alanlarımızın potansiyelini savunma ve uzay-havacılık sanayi, raylı sistemler, kompozit, mekatronik, bioteknoloji ve yazılım gibi stratejik alanlarda da katma değere dönüştürebilmeliyiz. Türkiye'de de uluslararası standartlarda araştırma altyapılarının oluşturulması, araştırmacı insan gücünün yetiştirilmesi ve kamu-üniversite-sanayi işbirliği mekanizmalarının daha da geliştirilmesi stratejik bir önem taşımaktadır. Ama görüyorum ki sanayiciler, beklediğimiz ilgiyi göstermediler. Oysa bu kongre, endüstrinin, sanayinin, kamunun ve üniversitenin bir araya gelmesi açısından stratejik önem taşımaktadır.

Uludağ Üniversitesi olarak içinde bulunduğumuz değişimin aktörü noktasına gelmek, ülkemizin ve kentimizin kalkınmasında daha etkili rol almak üzere kendimizi bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden konumlandırıyoruz. Bilimden üretime, üretimden ekonomiye anlayışıyla akademisyenlerimize ve araştırmacılarımıza çok önemli destekler sağlamaya başladık. Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında akademisyenlerinin hazırladıkları projelere 2,5 yıl içerisinde 40 milyon TL'ye yakın mali destek verdik. Akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız için fakültelerimize yeni laboratuvarlar kazandırıyoruz.

Bu konuda da iş dünyamız ve kamu kurumlarımız ile birlikte önemli adımlar atıyoruz. Bursa Ticaret Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirdiğimiz İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi projemiz ise 15,5 milyon liralık bütçesiyle Türkiye'de bu alanda yapılan en büyük yatırım özelliğine sahip. BUTEKOM çatısı altında Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte faaliyet gösterecek İKMAMM, otomotivden havacılık ve rüzgar enerjisine kadar birçok alanda dönüşüme öncülük eden üretim, test, sertifikasyon ve eğitim faaliyetleri ile entegre edilmiş bir merkez haline gelecek.

Ben bu vesileyle tüm bilim insanlarımızı bu mükemmeliyet merkezlerimizden yararlanmaya davet ediyorum."

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kopmaz ise emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, çağrılı bildiri sunacaklara ve sponsorlara teşekkür plaketi verildi.

Kongrede, alanında önemli bilimsel çalışmaları bulunan dört davetli konuşmacının yanı sıra ülkemizin farklı üniversitelerinden ve AR-GE merkezlerinden olmak üzere 4'ü çağrılı bildiri olmak üzere toplam 128 tebliğ sunulacak.

Kongre, mekanik alanındaki bilimsel çalışmalara ve gelişmelere ilgi duyan, bütün araştırmacılara, mühendislere ve öğrencilere açık olacak.

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde kongrede buluştu

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde kongrede buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim