• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Mehmet Rüştü Başaran'ın AYIPLI MALI, armatörün başını yaktı

Mehmet Rüştü Başaran'ın AYIPLI MALI, armatörün başını yaktı
İstanbul Haber Ajansı bünyesinde yayınlanan Ulaştırma Gazetesi, Habaş'ın Yemen'e ihraç ettiği 40 bin ton eksik ve standart dışı inşaat demirinin, Yemen-Türkiye arasında krize neden olduğunu, manşetten okuyucularına duyurdu.

HABAŞ'IN AYIPLI MALI, TÜRK ARMATÖRÜNÜN BAŞINI YAKTI

Mehmet Rüştü Başaran'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Habaş, 9 ay önce Yemenli firmalara ihraç ettiği 40 bin ton inşaat demirinin eksik ve ayıplı çıkması üzerine, yükü taşıyan Türk bayraklı M/V İNCE ATLANTİC isimli gemi, Aden Limanı'nda tutuklandı. 

Ayıplı mal ihracından haberdar olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türk Standartları Enstitüsünden bir heyeti Yemen'e gönderdi. İhraç edilen inşaat demirinin eksik ve standartların altında olduğu raporlar ile tespit edilmesi üzerine, Türkiye ile Yemen arasında diplomatik krize neden oldu.

HABAŞ İHRAÇ ETTİ, BALON ARMATÖRÜN BAŞINA PATLADI

2014 Ocak ayında Aliağa merkezli Habaş Sinai Ve Tibbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş tarafından Yemen merkezli Aladel Trading,  Gos And Brother ve Shammakh General Trading Şirketlerine ihraç ettiği 40 bin ton inşaat demiri, 20 Ocak 2014 tarihinde  Aliağa Liman Bölgesinde İnce Denizcilik'e ait Türk Bayraklı M/V İNCE ATLANTİC isimli yük gemisine yüklendi.

Türk bayraklı M/V İNCE ATLANTİC isimli gemide yüklü bulunan inşaat demiri 13 Şubat 2014 tarihinde Aden Limanı'nda tahliyesine başlandı. Ancak Habaş'tan ithal ettiği inşaat demirinin eksik ve standartların altında olduğunu iddia eden Yemenli firmalar, Yemen Standartları ve  Kalite Kontrol Örgütü'ne başvuruda bulundu.

Türk bayraklı M/V İNCE ATLANTİC isimli gemide yüklü bulunan inşaat demirinin tahliye işlemleri Yemen Standartları ve  Kalite Kontrol Örgütü (Standardization Metrology & Quality Control Organization) müdahalesi ile durduruldu.

Habaş'dan ithal ettiği inşaat demirinin eksik ve standartların altında olduğunun raporlar ile tespit ettiren Yemenli Aladel Trading, Gos And Brother ve Shammakh General Trading firmaları, yerel mahkemeye başvurarak, zararlarının tazmini için dava açtı.. Yerel mahkeme, yükü taşımaktan başka hiç bir sorumluluğu olmayan İstanbul merkezli İnce Denizcilik Mülkiyetinde bulunan M/V İNCE ATLANTİC isimli kuruyük gemisini tutukladı.

YEMEN YEREL MAHKEMESİ, M/V İNCE ATLANTİC'E HACİZ KOYDU

Habaş'ın ihraç ettiği 40 bin ton inşaat demirinin 19 bin 800 tonu gemiden tahliye edilirken, gemide bulunan 22 bin 200 ton inşaat demiri, gemi ile birlikte Aden Limanı'nda beklemeye başladı. 10 Mart 2014 tarihinde Yemen Standartları ve  Kalite Kontrol Örgütü, malın standartlara uygun olmamasından dolayı, malın getirildiği gemiye geri yüklenerek menşeine geri iade edilmesini, resmi yazıyla gemi armatörüne bildirdi. Bu karar ile birlikte yerel mahkeme Habaş Sinai Ve Tibbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş ‘nin kusurlu mal üretmesinden dolayı oluşan zararlarından  dolayı Aden Limanı'nda demirli bulunan M/V İNCE ATLANTİC isimli Türk bayraklı gemiye ihtiyatı haciz konulması kararını aldı.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi devreye girerek, Habaş'ın ihraç ettiği malların kusurlu olduğunu kabul ederek, Habaş nezdinde girişimde bulundu. Ancak Habaş ile yapılan tüm görüşmeler ve girişimler sonuçsuz kaldı.

P&I DEVREYE GİRDİ, 12,5 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

Geminin armatörü İnce Denizcilik, P&I nezdinde girişimde bulunarak geminin serbest bırakılması için M/V İNCE ATLANTİC'de yüklü bulunan 20 bin 200 ton inşaat demirinin karşılığı olarak, ithalatçı firmanın Habaş'a verdiği 12 milyon 500 bin dolar ödeme yaptı. Yemen Ticaret Mahkemesi tarafından geminin serbest bırakılması beklenirken, tahliye edilen 19 bin 800 ton inşaat demirinin limandan geri gemiye yüklenmesi ve onun karşılığının ödenmesi talebi üzerine M/V İNCE ATLANTİC zorla limana yeniden yanaştırılarak yeni bir ihtiyatı haciz kararı verildi.

TÜRK GEMİSİ, 9 AYDIR ADEN'DE TUTULUYOR

Habaş Sinai Ve Tibbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş'nin ihraç ettiği kusurlu ve ayıplı inşaat demiri, Türk Standartları Enstitüsü ve Yemen Standartları ve  Kalite Kontrol Örgütü tarafından raporlar ile tespit edilmesine rağmen Habaş'ın hiç bir şekilde malını almamaya yanaşmaması yüzünden, yükü taşımaktan başka hiç bir sorumluluğu olmayan İnce Deniziclik Şirketinin mülkiyetinde bulunan M/V İNCE ATLANTİC isimli Türk bayraklı kuruyük gemisi 9 aydır Aden Limanı'nda tutuklu olarak bekletiliyor.

İNCE DENİZCİLİK, HABAŞ'A LONDRA'DA DAVA AÇTI

Habaş Sinai Ve Tibbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş'den ithal etikleri ürünlerin ayıplı ve standart altı olmasından dolayı, mağduriyet yaşadıklarını ve paralarının geri ödenmesini isteyen Yemenli firmalar, Türk gemisini Aden Limanı'nda tutuklatırken, İnce Denizcilik ise 9 aydır tutuklu bulunan gemilerini kurtarmak ve zararlarını tazmin etmek amacıyla Londra'da Habaş aleyhine dava açtı.

ulastirma_ekim_2014.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim