• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Meclis'te yumruk yumruğa kavga

TBMM'de milletvekilleri arasında Kürdistan ifadesi yüzünden yumruklu tartışma yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 9 Aralık 2013 Pazartesi günlü 26. birleşimi yoklama yapılmaksızın müşahede ile saat 14.00'te açıldı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un yönettiği birleşimde, gündem dışı ilk sözü, cevaplandırılmayan soru önergeleri ile ilgili söz isteyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri aldı. Yeniçeri, soru önergelerini cevaplandırmayan bakanları eleştirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kürdistan ifadesinin çıkarılması için 2014 Bütçe Kanunu Tasarısı'nı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iade ettiklerini belirterek, Anayasa ve iç tüzüğe aykırı bu ifadelerin çıkarılması için bir an önce gereken adımların atılmasını istedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari'deki olayları hatırlatarak provokasyonun ortaya çıkarılması için adım atılmadıkça bunun bir parçasının AK Parti'nin olduğunu söyleyeceklerini kaydetti. Bu katliamın üzerinin örtülmeye çalışıldığını dile getiren Baluken, "Bu saldırıları kınıyoruz. Halkımız her alanda demokratik tepkilerini ortaya koyacaktır. Sorumluların bir an önce görevden alınmasını istiyoruz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) muhalefet şerhinde kullandığı ifadeleri eleştirdi. Tutanaklara geçmesin diye ifadeleri tekrarlamayan Ünal'a BDP'lilerin "Başbakan kullandı" yönündeki tepkiler üzerine ise Başbakan'ın Irak Anayasası'na dayanarak bu ifadeyi kullandığını söyledi. Bunun üzerinden konunun başka yerlere taşınamayacağını vurguladı. Ünal, "Yazılan muhalefet şerhinde hiçbir iyi niyet bulunmamaktadır." diye konuştu. Muhalefet şerhindeki ifadelerin değiştirilerek yeniden raporun basılmasını istedi.

'HAYATINIZIN HATASINI YAPIYORSUNUZ'

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iç tüzüğe göre belirlenen konuların dışında bir konunun konuşulamayacağını ve bir karar alınamayacağını savundı. "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği 'Kürdistan' sözünü bu tutanaklardan söküp atamayacaksın." diyen Kaplan, "Kürdistan var, Kürtler var, Kürt dili var." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır'da Kürdistan deyip gelip burada kıvırtmaya gerek yoktur" diyen Kaplan, Kürt ve Kürdistan'ın Birleşmiş Milletler'de de varolduğunu belirterek, "Kürtler var bu ülkede, kabul edeceksiniz. Yaşadığı coğrafyası Kürdistan'dır, bunu kabul edeceksiniz" şeklinde konuştu. Kuzey Irak ile yapıldığı belirtilen petrol anlaşmasını hatırlatan Kaplan, "İşinize gelince öyle, işinize gelmeyince böyle." dedi.

"Siz Kürtleri çıkarırsanız burası Türklerin Meclisi olur, Kürtlerin Meclisi olmaz." diyen Kaplan, "Siz hayatınızın kumarını oynuyorsunuz. Siz ne yaptığınızın farkında değilsiniz" eleştirisinde bulundu. Kürdistan ifadesi çıkarsa 11 gün boyunca Kürdistan diyeceklerini ve Kürtlere yapılanları anlatacaklarını ifade eden Kaplan, böyle hata yapılırsa bunun sonuçlarına katlanılacağını kaydetti.

Kaplan, Meclis Genel Kurulu'nda konuşurken BDP'li Baluken ile Yeniçeri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık konuşuyordu. Bu sırada Baluken ile Yeniçeri arasında sözlü sataşma yaşandı. Ardından ise Sakık ve Baluken tartışmayı sürdürdü. Sinirlenen Baluken, Yeniçeri'ye yumruk atmaya kalkıştı. Birkaç defa yumruk sallayan Baluken'e araya giren diğer milletvekilleri engel olmaya çalıştı. Bu sırada Yeniçeri ise oturduğu masasından hiç kalkmadı. Tartışmalar üzerine birleşime ara verildi.

'BAHÇELİ KONUŞMAYACAK'

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin, BDP'nin 2014 yılı bütçesi muhalefet şerhinde geçen "Türkiye Kürdistanı" ifadesi nedeniyle yarın bütçe üzerinde Genel Kurul'da konuşma yapmayacağını açıkladı.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim