• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Meclis'te yine 'Kürdistan' gerilimi

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde yine ‘Kürdistan’ gerilimi yaşandı. BDP'li Birtane ve Üçer, tutuklu milletvekilleri için "Kürdistan" milletvekili deyince tansiyon yükseldi, tartışmalar yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in, tutuklu milletvekilleri için "Kürdistan milletvekilleri" demeleri gerginliğe yol açtı.

TBMM Genel Kurulu'nda Milli Savunma Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülürken BDP grubu adına konuşan Birtane, tutuklu milletvekillerinin görüşmelerde bulunamadığını ve demokratik katılımcılığın engellendiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın uzun tutukluluğuyla ilgili kararın tüm milletvekilleri için bağlayıcı olduğunu savunan Birtane, "Kürdistan milletvekilleri serbest bırakılmalıdır" görüşünü dile getirdi.

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, konuşmasını bitiren Birtane'ye, yerine giderken, "Konuşmanızı kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendiriyorum, ancak TBMM üyeleri seçildikleri bölgeyi değil, milleti temsil ederler" diye uyardı.

Birtane'nin konuşmasına tepki gösteren MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, hükümet sırasında oturan bakanlar ile AK Parti grubunun açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Birtane'nin ardından konuşan BDP Van Milletvekili Üçer de "Kuzey Kürdistan'da birlikte yaşama mücadelesinin isimleri tutuklu" ifadesini kullandı.

Üçer'in sözlerine tepki gösteren CHP ve MHP'liler, anayasal suç işlendiğini öne sürerek, Başkanvekili Bahçekapılı'ya "Sessiz mi kalacaksınız?" diye tepki gösterdi.

Üçer'in aynı ifadeleri kullanmaya devam etmesi ve bazı şehirlerin Kürtçe isimlerini söylemesi üzerine önce uyarıda bulunan Bahçekapılı, daha sonra Üçer'in mikrofonunu kapattı. Bahçekapılı, Üçer'i, "Burası Türkiye" diye uyardıktan sonra Anayasa'nın "Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" şeklindeki 3. maddesini okudu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da ayrımcı politikalara karşı çıkılması gerektiğini belirterek, devlet görevlilerinin bölgede yıllarca suç işlediğini iddia etti. Sakık, "Nasıl Başbakan Davos'ta 'one minute' dedi, biz de size 'one minute' diyoruz"  ifadesini kullandı.

Tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddine karar verildiğini hatırlatan Sakık, "Balbay beyaz Türk değil mi? Mahkeme serbest bırakıyor. İstanbul'daki mahkeme başka, Diyarbakır'daki mahkeme başka karar veriyorsa bunun hesabını veremezsiniz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TSK'nın terörle mücadelesinin meşru ve hukuki olduğunu belirterek, "Asıl düşman kundaktaki bebekleri katleden, uyuşturucu ve insan ticareti yapan PKK terör örgütüdür" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararın doğru olduğuna dair söz söylemediğini, bunun tartışmalı bir karar olduğunu söyledi.

BDP'li Sakık'ın tekrar söz almasına tepki gösteren Vural, Sakık'a söz verilmemesi gerektiğini savundu.

Tartışmaların uzaması ve BDP'liler ile CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında laf atışmalarının uzaması üzerine Başkanvekili Bahçekapılı birleşime ara verdi. 

TBMM Genel Kurulu'nda BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'e, "PKK'nın terör örgütü olmadığı" ve "Kürdistan İşçi Partisi'nin üyesi olmaktan gurur duyduğu" yönündeki ifadeleri nedeniyle kınama cezası verildi.

Birleşimin ardından Bahçekapılı, tutanakların incelendiğini, Özdal Üçer'in yerinden sarf ettiği sözlerin, Başkanlık Divanı'nca "yaralayıcı" nitelikte olarak değerlendirildiğini, Genel Kurul'a Üçer'e "kınama" cezası verilmesini teklif edeceğini söyledi.

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Üçer'in "Kürdistan İşçi Partisi üyesi olmaktan gurur duyduğu" yönündeki sözlerini yineleyerek, bunun kınama cezası ile geçiştirilemeyeceğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Grubu olarak bir sorun karşısında şiddeti, terörü, kanı ve ölümü çözüm olarak kabul etmiş bir terör örgütünün, PKK terör örgütünün yaptıklarını tasvip etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Ünal, şunları kaydetti:

"PKK bir terör örgütüdür ve 25 yıldan beri bir sorunun çözümü konusunda şiddeti ve terörü kendisine çözüm aracı edinmiştir. Bu, hiç kimse tarafından tartışılamaz bir gerçektir. Ama biz burada, TBMM'de anayasanın ve hukukun bekçileriyiz. Biz burada duygusal davranmak değil, rasyonel davranmak, anayasanın amir hükümlerinin gerekliliğini yerine getirmekle sorumluyuz. Biz AK Parti Grubu olarak burada ifade edilen sözleri asla kabul etmiyoruz, tasvip etmiyoruz ve kınıyoruz. Başkanlık Divanı'nın  kınamadan yana kararının ve tutumunun yanındayız."

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da şunları söyledi:

"Özdal Üçer bugün bir yanlış bir doğru söyledi. Doğru söylediği şudur, 'PKK'nın üyesi olmaktan gurur duyuyorum' dedi.  Adam kendini PKK'lı hissediyor, bu beni ilgilendirmez. Yanlış söylediği şudur, 'PKK bir terör örgütü değil'. Bu yanlış, PKK terör örgütüdür. Eli kanlı bir terör örgütüdür. PKK'nın TBMM'de övülmesine, teşvik edilmesine müsaade edilmemelidir. Ancak Üçer'in TBMM'de bunu söyleme cüreti bulmasının da bazı sebeplerinin olduğu da muhakkaktır. PKK'yı kuran, PKK'nın elebaşıyla hükümet haftalık rutin görüşme yaparsa Üçer de bu sözü söyler. Bir cezai yaptırım grubumuzca şarttır. Üçer'i  kınıyoruz, kınama cezası verilmesi uygundur. Meclis'ten geçici çıkarma cezası verilecekse önce Abdullah Öcalan ile görüşen hükümeti yurtdışına geçici çıkarmak lazım."

BDP'den protesto

Daha sonra Üçer'e "kınama cezası" verilmesi, Genel Kurul'da oylandı ve kabul edildi.

Bu sırada BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Hem siz hem kanun yapıcı arkadaşlar hem de grup başkanvekilleri buradaki ifadenin uyarı cezasına uygun olduğunu söyledi. Biz bu mutabakat üzerine buraya geldik. Grup başkanvekilleri dürüst olmalıdır" diye konuştu.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, "Beni hiçbir şekilde itham edemezsiniz. Yüzünüzün ifadesini değiştirmeyin, beni korkutmuyorsunuz" karşılığını vermesi, AK Parti sıralarından alkışlandı.

Oylamanın ardından BDP vekilleri olayı protesto ederek, Genel Kurul salonunu terk etti. Bu sırada AK Parti sıralarında "haydin güle güle" ifadesi üzerine BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Size de bir gün güle güle derler" dedi. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim