• BIST 9524.59
  • Altın 2489.016
  • Dolar 32.4901
  • Euro 34.759
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Meclis'te soruşturma komisyonu hazırlığı

Meclis'te soruşturma komisyonu hazırlığı
TBMM Başkanlığı, dört eski bakanla ilgili kurulacak Meclis Soruşturma Komisyonu için parti gruplarından üye isteyecek. Siyasi parti grupları, temsili oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı aday bildirecek.

TBMM Başkanlığı, dört eski bakanla ilgili kurulacak Meclis Soruşturma Komisyonu için parti gruplarından üye isteyecek.

TBMM Genel Kurulu'nda dün, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili soruşturma önergelerini görüşüldü.

Görüşmede dört eski bakanla ilgili AK Parti milletvekillerinin verdiği soruşturma önergesi kabul edilerek, tek bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasına karar verildi.
Komisyonun çalışmaları gizli yapılacak.

Bu çerçevede öncelikle TBMM Başkanlığı, komisyon için parti gruplarından üye isteyecek.
Siyasi parti grupları, temsili oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı aday bildirecek. Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle oluşacak soruşturma komisyonunda 15 üye bulunacak.

Meclis Soruşturması önergesini veren veya daha önce TBMM'de ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemeyecek.

Soruşturma komisyonu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek.Komisyonun çalışmaları gizli yapılacak. Bu komisyona kendi üyeleri dışındaki milletvekilleri katılamayacak.

Soruşturma komisyonu, raporunu Anayasanın 100. maddesine göre kuruluşundan itibaren iki ay içinde verecek. Soruşturmanın bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Bu süre içinde raporun TBMM Başkanlığı'na teslimi edilmesi gerekecek.

Komisyonun yetkileri

Komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek; Bakanlar Kurulu'nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek.

Komisyon, adli mercilerden yardım isteyebiliyor. Ayrıca CMUK'un tanıklarla, bilirkişilerle, zapt ve arama ile ilgili olarak adli mercilere verdiği hürriyetleri kısıtlayıcı yetkilerin genel hükümler çerçevesinde kullanılmasını, gerekçesini bildirmek suretiyle görevli adli merciden yazıyla isteyebiliyor.

Komisyon, hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakanın savunmasını alınacak. Bununla ilgili olarak talep edeceği belgeleri temin ettirebilecek.

Komisyon, gerektiğinde alt komisyonlar kurabilecek ve Ankara dışında çalışabilecek.

Soruşturmanın sonuçlandırılması

Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana derhal gönderilecek ve TBMM üyelerine dağıtılacak. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülecek.

Bu görüşmede, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana söz verilecek. Son söz, hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana ait olacak ve konuşma süresi sınırlandırılamayacak.

Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurul'ca gizli oyla karara bağlanacak.

Komisyonun, Yüce Divan'a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul'un Yüce Divan'a sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek.

Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divan'a sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olabiliyor.

Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınabilecek.
TBMM'de Yüce Divan'a sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Kabul edilen önergenin içeriği

Bu arada kabul önergede, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet, TCK'nın "resmi belgede sahtecilik" ve "rüşvet"; İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler tarafından TCK'nın "resmi belgede sahtecilik", "nüfuz ticareti", "rüşvet" ve gizliliğin ihlali", AB eski Bakanı Egemen Bağış tarafından TCK'nın "nüfuz ticareti" ve "rüşvet", Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından işlendiği iddia edilen eylemlerin TCK'nın "nüfuz ticareti" ve "görevi kötüye kullanma" maddelerine tekabül ettiği, bunların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereğinin ortaya çıktığı yer alıyordu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim