• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Meclis'te "cinsiyet eşitliği" toplantısı

Meclis'te "cinsiyet eşitliği" toplantısı
"Kadına yönelik şiddet Türkiye'yi hem imaj açısından hem de toplumsal barış açısından da rahatsız eden sorun olarak devam ediyor"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in 25. Başkanı olduğunu belirterek, "26. Başkan'ın bir kadın olmasını çok istediğini" söyledi. 

Çiçek, "Türkiye'de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi" konusunda BM ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ortak programının kapanışında yaptığı konuşmada,  TBMM'nin kanun yaptığını, denetim yaptığını, ayrıca "parlamenter  demokrasi" faaliyetini yürüttüğünü belirterek, ülke insanı ve insanlık için önemli ve önceliği olan, üzerinde durulması ve farkındalık oluşturulması gereken birçok konuya evsahipliği yaptıklarını anlattı.

Bu konuların Meclis platformunda konuşulmasını sağladıklarını, bazılarına destek verdiklerini, bazılarını diğer kuruluşlarla birlikte yaptıklarını, bazı kampanyalara da aktif katılmaya çalıştıklarını dile getiren Çiçek, "Ülkemiz ve tüm insanlık için faydalı bir kısım konuları araştırma komisyonları kurarak rapor haline getirip, ülkeyi yönetenlere ve konuyla ilgili çaba göstereceklere sunuyoruz. Bunlar önemlidir" dedi.

Meclis'te son zamanlarda benzeri toplantıların arttığına işaret eden Çiçek, cinsiyet eşitliğine yönelik üç yıl  süren programa katkı veren ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Bu tür toplantıların asıl amacının farkındalık oluşturmak olduğuna işaret eden Çiçek, sorunların erken farkına varılmasının çözümün daha kısa sürede yapılmasına imkan sağladığını kaydetti. Bakanlıkların ve diğer resmi kurumlar kadar konuyla ilgili politikaların oluşturulması ve sorunların çözümüne katkı veren sivil toplum kuruluşları bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, KEFEK'in Meclis'in en faal komisyonlarından biri olduğunu, birçok konuyu ülke gündemine ve Ankara dışına taşıdığını, farkındalık oluşturmak için ciddi çabaların içinde bulunduğunu söyledi.

"Tabiatıyla bu ve benzeri konularda evvela köklü zihniyet değişimi olmadan, tek başına yasa çıkarmak yetmiyor" diyen Çiçek, yasa çıkararak  sorun çözmenin mümkün olması halinde dünyada sorunlu ülke kalmayacağını vurguladı. Zihniyet değişimi ve dönüşümünün en etkili enstrümanlarından birinin yasal düzenlemeler olduğunu belirten Çiçek, Türkiye'nin bir taraftan toplumsal talep ve AB hedefiyle bağlantılı olarak son yıllarda önemli Anayasal, yasal,  kurumsal ve yapısal düzenlemeleri hayata geçirdiğini, bunların yapılmaması halinde hedefleri yakalamanın kolay olmayacağını söyledi. "Daha katedilecek çok mesafe var, çözülmesi gereken çok sorun var" diyen Çiçek, yapılan düzenlemelerin bir kısım yanlışlıkların yapılmamasında caydırıcı olurken, bir kısmının yol gösterici, bir kısmında ise yeni bakış açısıyla konuları ele alma fırsatı verdiğine işaret etti.

Anayasada "eşitlik" maddesinin birkaç kez değişikliğe uğradığını hatırlatan Çiçek,  yapılan işin anayasal dayanağının olmaması halinde ileride sorunla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Yapılan çeşitli düzenlemelere işaret eden Çiçek, hepsinin bir katkı sağlamak, açılım yapmak ve var olan sorunları bertaraf etmek için olduğunu kaydetti.

-"İlk desteği verenlerden olurum" 

"Bir kısım konular hala yakıcı sorun olarak toplumsal hayatımızda devam ediyor" diyen Çiçek, bunların başında kadına yönelik şiddetin geldiğini söyledi. Kadına yönelik şiddeti  "insanlık dışı iş" olarak tanımlayan Çiçek, şöyle konuştu:

"Bunun yanlışlığını ifade edebilecek, haksızlığını, hukuksuzluğunu ifade edebilecek,  Türkçe'de daha ileri ne kelime bulunabilirse, onu bu işin başına koymak lazım. Maalesef zaman zaman gazete haberlerinde de bunu görüyoruz. Kadına yönelik şiddet Türkiye'yi hem imaj açısından  hem de toplumsal barış açısından da rahatsız eden sorun olarak devam ediyor. Türkiye aslında bunun farkında ve bu işe de öncülük yapıyor. Nitekim Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi bizim ülkemizde gerçekleşti. İlk imzalayan ve onaylayan ülke biziz. Milletvekillerimiz Meclis kapanırken sabaha kadar çalışıp bu anlaşmanın bir an önce onaylanması ve bunun onurunu taşımak gibi bir gayreti gösterdi. Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Bu çabaları sürdüreceğiz. Halen geldiğimiz nokta, arzu ettiğimiz yer değil. Onun için toplumsal seferberliğe ihtiyaç var. Bu; sadece bakanlara, bakanlıklara, diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarına değil, teker teker hepimize,  her kuruma görev düşen önemli alandır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, toplum olarak bir kısım sorunları biraz çatışma kültürü ortamında tartışırız. Bir fırsat eşitsizliğinin olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Bunu istatistikler gösteriyor, kendi çevremizde bunu görüyoruz. Bunu ortadan kaldırmak için de uğraşıyoruz. Ama bunlar ele alınırken hep şikayet ettiğimiz ama bir türlü de bırakamadığımız şu çatışma üslubu içerisinde bu konuları ele almak bence sorunun çözümüne olumlu katkı sağlamaz. Gerçekten çok uzlaşmacı, katılıma imkan veren ve herkesin en evvel mutabık kalacağı noktalardan başlamak suretiyle bu konuyu toplumumuzun gündeminden en arka sıralara itmemiz gerekiyor. Onun için biz Meclis olarak bu konuda elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye hazırız."

Çiçek, karar süreçlerine katılımda geçmişe oranla birtakım ilerlemeler olduğunu ancak daha da ileriye gidilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, "Hem bu görüntüyü değiştirmemiz hem de hizmet kalitesini artırmamız lazım. Hepimizin örnek tavır ortaya koyması lazım. Meclis olarak buna dikkat etmeye çalışıyoruz. Ben Meclis'in 25. Başkanıyım. İlk fırsatta, 26. Meclis başkanın bir kadın olmasını çok samimi olarak arzu ederim. İlk desteği de verenlerden olurum. Bunun popülizm, alkış almak için söylemiyorum. Farkındalık oluşacaksa bu tür somut örnekleri de önümüze koymamız gerekir. Bunun için biz gerçekten bu konuyu önemsiyoruz. Bu konu toplum bakımından gerçekten önemli. Sürdürülebilir kalkınma, toplumsal barış ve kamu düzeni açısından önemli..." diye konuştu. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim