• BIST 9530.47
  • Altın 2472.166
  • Dolar 32.4201
  • Euro 34.6792
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Meclis'te AK Parti ve HDP Arasında Sur Kavgası

Meclis'te AK Parti ve HDP Arasında Sur Kavgası
Meclis'te AK Parti'li Galip Ensarioğlu ile HDP'li vekiller arasında Sur tartışması yaşandı. Ensarioğlu, HDP'lilere "Sur'un altında kalacaksınız. Edepli olun." diye bağırdı.


Diyarbakır-Sur'da operasyonların tamamlanmasının ardından, terör sebebiyle oluşan ağır hasarın giderilmesi için 6 bin 300 parsel için "acele kamulaştırma" kararı alınması TBMM Genel Kurulu'nda sert tartışmalara neden oldu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu da Sur ilçesinin sembolik ve tarihi öneme sahip olduğunu, Diyarbakır'ın kalbi, özü olduğunu, kendisinin de orada doğup, terör örgütünce yakılan Yavuz Selim İlkokulu'nda okuduğunu anlattı.

"ÖLDÜRDÜNÜZ ŞİMDİ DE MALLARINA EL KOYUYORSUNUZ"

HDP'li Demirel'in sözlerinin tamamının yanlış, yalan olduğunu savunan Ensarioğlu, "Öldürdünüz, şimdi de mallarına el koyuyorsunuz' dedi. Keşke şiddeti sivil alana taşıyanlara, ölümlere, yıkımlara sebep olanlara da buradan ya da başka bir yerde tek bir kelime söyleyebilseydiniz. Devleti bilerek operasyona tahrik ettiler, oraların yıkılmasına, tahrip olmasına sebep oldular." dedi.

"OSMAN'A BUNUN HESABINI SORARIZ, YIKTIRMAYIZ"

Ensarioğlu, 2009'daki yerel seçimin ardından yapılan kamulaştırma nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının o dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yıkım işi için 16 milyon lira verdiğini anlattı.

Belediyenin yıkım işini ihale ettiğini dile getiren Ensarioğlu, "Müteahhit geldi, dedi ki, 'Yıkıma başladım, benim kepçelerimi yaktılar'. Döndüm dedim ki, 'Arkadaşlar biz büyükşehirden aldık ihaleyi, sizinkilerin haberi var, niye engel oluyorsunuz?'. Dediler ki 'Vallahi Osman'a da bunun hesabını sorarız, biz burayı yıktırmayız'. Şimdi eğer oralardan siyasi talimat alıyorsa hiçbir şey yapamaz ama kimse kalkıp milletin malına el konuyor demesin." ifadesini kullandı.

"SUR'A TAŞ BİNA DIŞINDA BİR ŞEY YAPILMAYACAK"

Ensarioğlu, "Tarihi mekanların hızla aslına uygun şekilde restorasyonu yapılacak, evlerinden, yurtlarından olan, zarar gören vatandaşın zararı en acil şekilde karşılanacak. Sur'un içinde tarihi dokuya uygun taş bina dışında bir şey yapılmayacak. Belediyenin hazırladığı imar planına göre hazırlanacak." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Demirel ise "Hatibi dinledik. Eğer başarabilseydi 7 yılda Bingöl Devlet Hastanesi'ni yapmış olurdu, halen ihalesi kendisinde, bunu başaramadı." dedi.

"BİRKAÇ AY İÇİNDE BİTECEK"

Ensarioğlu da yerinden söz alarak milletvekili olmadan önce müteahhitlik yaptığını, ancak şimdi şirket ile kendisinin ve ailesinin ilgisi kalmadığını, Bingöl Devlet Hastanesi'nin yapım işini takip ettiğini, inşaatın yüzde 90 oranında tamamlandığını, birkaç ay içinde, süresi içinde biteceğini söyledi.

"SUR'UN ALTINDA KALACAKSINIZ"

Mehmet Galip Ensarioğlu, "Sur'un altında kalacaksınız. Bugün o tahribatı onarmaya, yaraları sarmaya çalışıyoruz. Bunun telaşı içindesiniz. Oradaki tarihi ayağa kaldıracağımızı çok iyi biliyorsunuz. Sur'da evi olanlara gerçek bedellerinin çok üzerinde para ödeyeceğiz. Her aileden istisnasız bir kişiyi işe alacağız, herkesin zararını karşılayacağız. Vergi borçlarını öteleyeceğiz, faizsiz kredi sağlayacağız ve orayı ihya edeceğiz." diye konuştu.

"SOYKIRIM" KAVGASI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Sur'da sadece fiziksel katliam planlanmadı. Sur'da planlanan çok net bir kültürel, tarihi, ekolojik, ekonomik, toplumsal, sosyal soykırım planının devreye konulmasıdır. Sur, Diyarbakır ve bütün bölgenin kalbidir. Siz, Sur nezdinde bir soykırım planının, katliam konseptinin üzerine koymak istiyorsunuz." iddiasında bulundu.

Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, "Soykırım da yapmıyoruz, gasp da yapmıyoruz. Kim soykırım ve gasp yapıyorsa Allah onların belasını versin. Soykırım da yapan, gasp da yapan ortalığı yakıp yıkan terör örgütüdür. Sadece terör örgütü müdür? Terör örgütüne her türlü desteği veren herkes de en az terör örgütü kadar sorumludur." dedi.

BAHÇEKAPILI DA DAHİL OLDU

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı da Baluken'in "soykırım" kelimesini kullandığını anımsatarak, "Bunu kabul etmemiz mümkün değil. İnanıyorum ki Meclis'te görev yapan herkes siyasi aidiyeti ne olursa olsun tüm halkların, Kürt ve Türk halklarının da kardeş olduğuna inanmaktadır." diye konuştu.

"İSTESEYDİK AĞAR'IN İL BAŞKANI'NI TEŞHİR EDERDİK"

Söz alan Baluken, fiziksel soykırım olarak ifade ettiği bir şey olmadığını, "soykırım" ifadesini kültürel, sosyolojik bir ifade olarak kullandığını belirtti. Baluken, "Eğer isteseydik Mehmet Ağar'ın il başkanlığını yapan bir insanın her suçunu teşhir ederdik." ifadelerini kullandı.

"NİYE ACELENİZ, YAKACAK MISINIZ?"

Ensarioğlu da 16 yıl DYP il başkanlığını yaptığını, bu partinin değişik kademelerinde görev aldığını anlatarak, "Bütün Diyarbakır beni iyi tanır. Kimse size selam vermeye çekinirken, 'Kürt sorunu var' diyen bendim. O gün de köy yakmalara karşı çıkan bendim, bugün de sizin yakmanıza karşı çıkan benim. Hastaneyi yakanlara laf etmezsiniz. Niye aceleniz? Yakacak mısınız, ne yapacaksınız? Ambulansı kurşunlayana laf etmezsiniz..." dedi.

"EDEPLİ KONUŞ, HADDİNİ BİL"

Sataşan HDP'li vekillere kürsüden "Edepli konuş, haddini bil." diye bağırdı.

Konuşmaların ardından HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim