• BIST 9645.02
  • Altın 2411.243
  • Dolar 32.5814
  • Euro 34.8167
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Meclis'te 100 yasa birden değişiyor!

Meclis'te 100 yasa birden değişiyor!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'inde 37 gün süren uzun maratonun sonucunda 100'e yakın kanunda değişiklik yapılacağı öngörülüyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, 37 gündür tartışma ve kavgalı bir görüşme trafiği sonucu benimsenen torba kanun tasarısı ile 100'e yakın yasada değişiklik yapılıyor. Tasarı ile gelen düzenlemeler şöyle:
 
MADENCİLER: Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Civa maden ocakları hariç, yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak. 
 
YABANCILARA İZİN: Yabancılardan uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara  süresiz çalışma izni verilebilecek. Bunun için toplam 6 yıllık kanuni çalışma süresi, 8 yıla çıkarılıyor. Daha önce süresiz çalışma izni verilen yabancıların hakları saklı kalacak.
 
BORÇLANMA: Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için borçlanmalarına imkan tanınacak.  Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek. 
 
DOĞUM BORÇLANMASI:  Muhtarlar ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getiriliyor. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkıyor.
 
TÜP BEBEK: Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.
 
SOMA KAZASI: Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi ya da kardeşlerinden birisine kamuda iş verilecek. Kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.  Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak.
 
35 BİN ÖĞRETMEN: 35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.
 
GÖREVE İADE: Mahkemelerin kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak. İptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararları yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında cezai işlem yapılamayacak.
 
BİLANÇO DEĞİŞİKLİĞİ: Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak. Bu işlemler nedeniyle ceza ya da faiz alınmayacak.
 
5 YILIK ÖZELLEŞTİRMELER: Devir ve teslim işlemleri tamamlanan ve üzerinden 5 yıl geçen özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili, bu kuruluşların geri alınması yönünde işlem yapılamayacak. Devlet hava meydanları ile ilgili yapılacak kiralama ve işletme hakkının verilmesi imtiyaz doğurmayacak. 
 
TRT'YE BANDROL: Radyo, TV, video ve birleşik cihaz imal edenler satıştan önce, ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol alacak. Bandrol ücretleri gümrük idarelerince TRT'ye intikal ettirilecek. 
 
BELEDİYE DAVALARI: Belediyeler aleyhine açılan icra takip davalarında tüm taşınır ve taşınmaz mal ve hesaplarına el konulamayacak, sadece gösterilen mal üzerinde haciz uygulanabilecek. 
 
ADAY ÖĞRETMEN: Aday öğretmenliğe atanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra ÖSYM'nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılıyor. Böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Aday öğretmenler, bir yıl sonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak.
 
SOMA'YA KONUT: Soma'da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlerin yasal mirasçılarına öncelikle hayırsever işadamları olmak üzere diğer hayırsever, gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri kendilerince karşılanarak konut yaptırılacak. Bu konutlar için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca taşınmaz temin edilecek ve bu konutların maden kazasında hayatını kaybeden kişilerin mirasçıları adına kura ile bedelsiz olarak tapu devir ve tescil edilmesine imkan sağlanacak. 
 
TEMİZLİKÇİLER: Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. 10 günden fazla çalışanlar ise hizmet akdi çalışan kapsamında sigortalı olacak. Sigorta bildirimi yapmayanlara asgari ücret tutarında ceza kesilecek. 
 
DİN İŞLERİ KURULU: Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanacak aday sayısı 24'ten 40'a çıkarılıyor. Dini yüksek öğrenim veren fakültelerin dekanları ile öğretim üyeleri arasından aday seçilecek. Yurt dışında görevli din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek. 
 
İNTERNET: Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. İnternet yoluyla İşlenen suçlarda, erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi. 
 
TARİHİ EMLAK VERGİSİ: Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik ve doğal sit alanı üzerinde bulunan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarından emlak vergisinin yarısı, çevre temizlik vergisinin ise tamamı alınacak.
 
SİGARA YASAĞI: TV programlarında sigara içilmemesi hükmünün ihlal edilmesi halinde, yayıncı kuruluşa;  ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 1'inden 3'üne kadar idari para cezası verilecek. Bu miktar 10 bin liradan az olmayacak. 
 
TELEFERİK HATTI: Maliklerinin, mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmaması kaydıyla, kamulaştırma yapılmaksızın kamu yararı kararına dayalı olarak taşınmazların üzerinde veya altında teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile her türlü köprü, metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilecek.
 
ORMANDA YAPILAŞMA:
Orman alanı, mesire yeri, milli park, tabiat parkı gibi yerlerde, orman koruma ve yangınla mücadele için yapılacak yapı ve tesisler ile idarenin ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçları karşılayacak olan taban alanı 250 metrekareyi ve kat adedi  2'yi geçmeyen yapılar yapılabilecek.  Bu alanlar için imar planı şartı aranmayacak.
 
BUCAKLAR KALDIRILIYOR: Tüm illerde bucaklar kaldırılıyor. Kaldırılan bucaklara bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlanacak.
 
KIYMETLİ TAŞLAR: Kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) Borsa İstanbul'da işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi, bildirim kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesi KDV'den istisna tutulacak.  Yurt dışından gelen pırlanta gümüşten takılar ile pırlantalı altından takılar, ÖTV kapsamına alınıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim