• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması
HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, ülke siyasetini yönetenlerin bir sorunu varsa bu bedeli ülkenin ödememesi gerektiğini söyledi.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, ülke siyasetini yönetenlerin bir sorunu varsa bu bedeli ülkenin ödememesi gerektiğini söyledi. Akıl sağlığı ile ilgili sorun varsa hakem kurulu oluşturacağını belirten Bilgen, "Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı, uluslararası kurumlar teşhis koyar, tedavi eder. Ülke siyasetini yönetenlerin bir sorunu varsa, bu bedeli ülke ödemesin. Bu ülkede Deli İbrahim diye bir padişah vardı. Hikayelerini anlattırmayın şimdi burada." dedi. Bilgen'in bu sözlerine AK Partili vekiller tepki gösterdi. Yerlerinden kalkarak kürsüye yürümek isteyen AK Partili vekiller, Bilgen'in eleştiri yapmadığını, cumhurbaşkanına hakaret ettiğini dile getirdiler. Tartışmanın büyümesi üzerine Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime 10 dakika ara verdi.

TBMM Genel Kurulunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin altıncı turunda Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri de görüşülüyor.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, hasta haklarının insan haklarının bir parçası olduğunu söyledi. Hasta olmanın, insan olmanın bir gereği olduğunu kaydeden Bilgen, "Fiziğiniz rahatsız olabileceği gibi ruh sağlığınızda da sorun olabilir. Ayıplanacak, kınanacak, utanılacak bir durum değil. İnsanlık tarihi, İslam tarihi ve daha önce kurulan devletlerde yöneticilerin ruh sağlığıyla ilgili bir takım sorunlar yaşanmıştır. Bu meseleyi şahsi bir mesele görüp polemik yapılmaması lazım. Bu konudaki yaklaşımlar yadırganmak yerine ülkenin menfaatini kişisel hırsların üzerinde görmek lazım. Tepki vermek yerine son derece insani olan bu durumla ilgili ülkenin zarar görmemesi için yapılacak bir şey varsa buna odaklanmak lazım." diye konuştu.

Bilgen'in bu sözleri, AK Parti grubundaki milletvekillerini sinirlendirdi. Vekillerin tepkisi üzerine Başkanvekili Aydın, "Sözlerinizin gideceği yeri düşünürseniz." dedi. Bunun üzerine Bilgen, "İnsan haklarının en temel şeylerinden bahsettim, bunda alınılacak bir şey yok." cevabını verdi.

Bilgen'in sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz sataşmadan dolayı söz istedi. Bilgen'in "Kendi ülkesini zor durumda düşürülelim" şekilde konuşmalar yapıldığını belirten İnceöz, "Kuzeyinde, güneyinde Suriye'de bir takım gelişmeler olurken burada Rus uçakları topraklarımızı ihlal ederken, Türkiye Cumhuriyeti muz cumhuriyeti değildir, gereğini yapacaktır. Esnaftan bahsederken, bilinçaltı mesajlarınızla bu ülkeyi bölemeyeceksiniz. Bu ülkeyi size böldürmeyeceğiz." dedi.

Bu sözler üzerine Bilgen de sataşmadan söz aldı. Akıl sağlığı konusunu kapatmak istediğini kaydeden Bilgen, "Hem doktorun görevidir, hem de hastanın hakkıdır. İslam siyaset felsefesinin temellerinden bir tanesi akıl sahibi olmaktır. Akıl sağlığı ile ilgili sorun varsa hakem kurulu oluşturulur. Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı, uluslararası kurumlar teşhis koyar, tedavi eder. Ülke siyasetini yönetenlerin bir sorunu varsa, bu bedeli ülke ödemesin. Bu ülkede Deli İbrahim diye bir padişah var. Hikayelerini anlattırmayın şimdi burada." şeklinde konuştu.

Bilgen'in bu sözleri üzerine AK Parti milletvekilleri, ayaklanarak kürsüye yürümek istediler. İtirazların yükselmesi üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın açıklama yaptı. Bir kişinin eleştirilebileceğini anlatan Aydın, "Anayasa'nın 104. maddesine göre, Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanlığı'nı temsil eder. Bu kapsamda hem devletin başı, hem milletimizin başı, ikisiyle seçilen Cumhurbaşkanımıza lütfen ithamdan uzak ifadeler kullanın. Milletimizi yaralayıcı sözlerden kaçınmamızı istirham ediyorum. Herkes kullanacağı sözü ve nereye varacağını düşünsün." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, içtüzük ihlal edildiği gerekçesiyle usul tartışması açılmasını talep etti. Açılan usül tartışması sonucu ilk sözü AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç aldı. Tunç, Bilgen'in sözlerinin hakaret içerdiğini belirterek meclisten çıkarılma işlemi yapılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise "Cumhurbaşkanı ile ilgili yapılan her eleştiride iktidar grubunun meclis başkanvekillerinin bu konuşmalara dahil olmasını kabul edemeyiz. Anayasaya göre cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. cumhurbaşkanı bu ülkede tartışılmamalı. cumhurbaşkanı eleştirilecektir. Bu ülkede Mustafa Kemal eleştirildi. İsmet İnönü eleştirildi. Siyasetse eleştiri olacak. herkese kim olursa olsun hakareti kabul edemeyiz. cumhurbaşkanın eleştirilmesi doğal. bunu kabullenmeniz lazım. hakaret olursa sizden önce ben yerimden söz alacağım. siz cumhurbaşkanının ismi zikredildiğinde hoplarsanız zıplarsanız olmaz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de, "Herkes eleştirilebilir ama hakarete varacak şekilde yapılacaksa itirazımız buna. Konuşması sadece cumhurbaşkanımızın adını zikretmedi. Konuşmasında kimi kastettiği açıktır." dedi.

Cihan

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Meclis genel kurulunda ‘Deli İbrahim’ tartışması

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim