• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Mcbü’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi

Mcbü’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi ve Eğitim-Bir-Sen MCBÜ Temsilciliği işbirliği ile "Ölümünün 79. Yılında Akif" adlı panel...

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi ve Eğitim-Bir-Sen MCBÜ Temsilciliği işbirliği ile "Ölümünün 79. Yılında Akif" adlı panel düzenlendi.

Yöneticiliğini MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eğitim-Bir-Sen CBÜ Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Bilal Elbir'in yaptığı panele konuşmacı olarak CBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Ceyhan ve MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Çandır katıldı. Prof. Ümit Dogay Arınç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, CBÜ Genel Sekreteri Hayati Tural, CBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş, CBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Erdemir, CBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kamil Şirin'in yanı sıra kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Mehmet Akif Ersoy'un eserlerinde Rusya ve Ruslara bakışı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Çandır, "19. yüzyılda Rus Çarlarının yürüttüğü panslavist-emperyalist politikalardan ve uzun süren Osmanlı-Rus Savaşlarından dolayı Mehmet Âkif'inRuslara bakışı olumsuzdur.Âkif'in şiirlerinde genellikle Osmanlı Devleti'nin yıkılış döneminde sahipsiz kalan Orta Asya, Kafkasya ve Balkan milletlerinin Ruslardan çektiği sıkıntılar ve acılar dile getirilir. Fakat Âkif, bunları dile getirirken Rus halkına düşmanlık beslememiş, sadece Rus devletinin o zaman yürüttüğü politikalara karşı çıkmıştır." şeklinde konuştu.

Panelde Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve sanatı hakkında konuşan Prof. Dr. Adem Ceyhan ise "Birinci Dünya Savaşı'ndan ve ondan önce başlayan Balkan Savaşları'ndaki Akif'in o döneme bakışını, o dönemdeki bütün batının Anadolu üzerindeki hücumuna karşı milletini nasıl uyandırdığını şiirlerine taşıdığını görüyoruz. Çanakkale Zaferi ile İstiklal Marşını birbirine bağlayan ortak bir taraf vardır ki o da bir şiir dâhisinin tarihe kaydetmesidir. Mehmet Akif, Çanakkale şehitleri için yazdığı şiirinde olduğu gibi İstiklal Marşında da milletine ve vatanına olan bağlılığını Rabbine teslimiyet ve imanını şiire has bir duyguyla ortaya koymuştur." dedi.

Panelin sonunda panel yöneticisi ve konuşmacılara çiçek ve belge takdim edildi.

Mcbü’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi

Mcbü’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi

Mcbü’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim