• BIST 9767.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

"Masumiyet karinesi hiç bir dönemde böyle ayaklar altına alınmadı"

"Masumiyet karinesi hiç bir dönemde böyle ayaklar altına alınmadı"
Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, evrensel hukukun olmazsa olmazı olan masumiyet karinesinin...

Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, evrensel hukukun olmazsa olmazı olan masumiyet karinesinin tarihin hiç döneminde böylesine ve hoyratça ayaklar altına alınmadığını söyledi.

Gündoğudu, yaptığı yazılı açıklamada; masumiyet karinesinin evrensel bir yargı doktrini olduğunu belirten ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yer aldığını ifade etti. Gündoğdu, "Bugün ülkemizde insanlar hakim karşısına çıkmadan gazete manşetleri ve televizyon haber kanallarında yargılanıyor. Gazete manşetleri suçlu olup olmadığına karar veriyor. Tarihin hiç bir döneminde masumiyet karinesinin böylesi ayaklar altına alındığı, kişi hak, hürriyet ve onurlarının linç edildiği bir dönem olmadı. Hukuk herkese lazım ve masumiyet karinesi hukukun olmazsa olmazı." dedi.

Masumiyet karinesinin köklerinin eski Roma'ya kadar uzandığının altını çizen Gündoğdu, bu kavram gerçek değerinin 18. yüzyıl Avrupa'sında yer bulduğunu ifade etti.

Suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı, yazılı açıklamasını şöyle tamamladı: "Ülkemizde hukukun siyasallaşması ile maalesef masumiyet karinesi ihlali hat safhaya ulaşmıştır. Hiç bir yargı kararı olmadan insanlar bazı basın yayın organları tarafından koro halinde suçlu ilan edilmiştir. İnsan onur ve şerefi herşeyden önemlidir. Yargı kararı olmadan bir kişiyi peşinen suçlu ilan etmek ancak dikta rejimlerde görülen bir uygulamadır. Evrensel hukuk normları çıtası yüksek olan ülkelerde masumiyet karinesinin korunmasına özen gösterilir. İnsanların suçlu olup olmadığına gazete manşetleri, siyasi irade ve gücü elinde bulunduranlar vermez. Veremez. Kararı bağımsız yargı verir. Günümüzde ise kararı ise bir kısım itibar cellatları gazete manşetleri ve televizyon ekranlarında kurdukları dar ağaçlarında veriyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim