• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Masa Başı Çalışıyorsanız Böbrek Taşına Dikkat

Masa Başı Çalışıyorsanız Böbrek Taşına Dikkat
Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik, günde 3 litreden fazla su içilmesi gerektiğini belirterek, "Bazen de böbrek taşı...

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik, günde 3 litreden fazla su içilmesi gerektiğini belirterek, "Bazen de böbrek taşı oluşumunda çalışılan iş yerleri önemli oluyor" dedi.

Böbrek taşı hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik, taşın olduğunu vatandaşların anlayabilmeleri için bazı belirtiler olduğunu anlattı. Bunların bazılarını, böbrek ağrıları, yan ağrıları, idrar kesesine doğru kasık ağrıları, ya da idrar kesesindeki taşların yaptığı ağrılar ve idrarda yanmalar olarak sıralayan Dr. Teberik, "İdrarda kanamalar hastayı uyarmalıdır. Tekrarlayan, geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarından hastalar şüphelenerek ürologa başvurmalıdır" dedi.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA TAŞ

Erkeklerde, bayanlara göre daha çok böbrek taşına rastlandığını Dr. Teberik, "Böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlar ileriki dönemlerde hastalara sıkıntı oluşturabilir. Bu taşlar nasıl oluşur? Vücutta süzülen mineral ve maddelerin çöküntü oluşturması sonucunda idrar yollarında taşlar oluşur. Küçük taşlar idrar yollarından atılabilir. Ama belli bir boyutun üstünde atılamayan taşlar idrar yollarını tıkar ise, bu taşlar daha sonra böbrekler fonksiyon kaybına, idrar yollarında tekrarlayan enfeksiyonlara ve kanamalara yol açabilir. Organ kayıplarına kadar giden ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yüzdenden de böbrek taşları önemlidir. İdrar yolları üç bölümden oluşur. Bunlar böbrek, üreten ve mesanedir. Böbreklerde oluşan idrar üretenle birlikte mesanede depolanır ve idrar yolundan dışarı doğru atılır" dedi.

"GÜNLÜK 3 LİTRENİN ÜZERİNDE SU İÇİLMELİDİR"

Taşların idrar yollarında madde ve minarelerin çöküntü oluşturması sonucunda meydana geldiğini belirten Kutlu Teberik, konuşmasının bir bölümünde hastalıkla ilgili şunları söyledi:

"Peki neden çöküntü oluşturur? Vücutta koruyucu mekanizmalar vardır. Bu koruyucu mekanizmaların azalmasından dolayı çöküntü oluşabilir. Ailevi ve genetik faktörlerden dolayı bazen taş oluşumuna yatkınlık vardır. Günlük su alımı az olan insanlarda taş oluşum ihtimali daha fazladır. Günlük en az 2,5 litre idrar yapacak şekilde su almalıyız. Bu da günlük 3 litre suya denk geliyor. Hastalarımıza önerilerimiz 3 litre su içmeleridir. Taş hastalıklarına yakalanmamaları için ya da yakalanırlarsa da taşları düşürebilmeleri için bu miktar suyu almaları gerekmektedir."

"TAŞ OLUŞUMUNDA ÇALIŞTIĞINIZ İŞ YERİ ETKİLİ OLABİLİR"

Taş oluşumda çalışılan iş yerlerinin de etkili olduğunu belirten Dr. Teberik, "Sıcak bir ortamda çalışan insanlarda, örneğin fırıncılarda aşırı sıcaktan meydana gelen terlemede su kaybı yaşandığı için bu meslekte taş hastalığı için risk altındadır. Masa başı işlerde çalışan hastalarda da hareketsizlikten dolayı kristallerin çöküntü oluşturması daha sık olacağı için hastalarda bu risk daha da artmaktadır" dedi.

Taş oluşumunu engellemek, varsa düşürmek için yapılması gerekenleri anlatan Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik, sözlerine söyle devam etti:

"Günlük su alımını 3 litre suyun üzerinde almaları gerekiyor. Gazlı içeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Hastaların kilo vermelerini öneriyoruz. Kilo indeksinin düşmesi mevcut taşlardan kurtulma ihtimalini arttırıyor.Aşırı proteinli beslenmelerini önermiyoruz. haftanın 2-3 günü protein ağırlıklı beslenmeleri uygun olacaktır. Sebze ve meyveden bol beslenmelerini öneriyoruz. Süt ve süt ürünlerini normal olarak almalarını öneriyoruz. Yemeklerden tuzu çok yüksek miktardan çıkaracaklar. Hastalar tuzsuz beslenecek. Çok az tuz miktarı kullanabilir."

Yapılan tedavi yöntemlerini anlatan Op. Dr. Teberik, "Açık cerrahi tedavi yöntemi, kapalı cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlardan önce polikliniğimizde taş düşürme yöntemleri uygulanıyor. Taş düşürme tedavisi ilaçlarla, hastaların mevcut taşlarını düşürmeye yönelik bir tedavidir. Belli bir süre içerisinde taşlarını düşürememeleri halinde veya acil taşın alınması durumda cerrahi yöntemler veya taş kırma tedavisi uygulanır. Taş kırma tedavisi vücudun dışından ses dalgaları ile taşın ufalanıp, parçalanmasını sağlar. Ancak ; günümüzde kapalı yöntemlerin daha fazla kullanılmasından dolayı taş kırma kullanım alanı kısıtlanmıştır. Kapalı yöntemlerle idrar yolunun her yerine kolaylıkla ulaşılarak taşlar lazer kırıcılarla kırılabilir " diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim