• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık
Turizmdeki zayıflama yat turizmini de etkiledi. Muğla'da mavi tur yapan gulet ve yatların yüzde 60'ı satılığa çıkarılırken, Marmaris ilçesinde yat firmaları...

Turizmdeki zayıflama yat turizmini de etkiledi. Muğla'da mavi tur yapan gulet ve yatların yüzde 60'ı satılığa çıkarılırken, Marmaris ilçesinde yat firmaları bayrak değiştirerek filolarını Hırvatistan ve Yunan adalarına kaydırmaya başladı. Yaz sezonunda her yıl Ege ve Akdeniz kıyılarında mavi tura çıkan Rus milyarderlerin de Türkiye-Rusya krizinin ardından milyon dolarlık mega yatlarını Avrupa kıyılarına demirlediği bildirildi.

Güney Ege'de gulet ve yat turizminde önemli yer tutan Muğla'da mavi tur firmaları filolarını satışa çıkarmaya başladı. Gulet turizminde Ege ve Akdeniz kıyılarında önemli bir yer tutan bölgede rezervasyon iptallerinin yüzde 60'lara ulaştığı kaydedildi.

Yat turizminin önde gelen isimlerinden Türk Yacht'ın ortağı Tufan Güleş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk yat firmalarının bir çoğunun yat ve guletlerini satışa çıkardığını bir kısmının da bayrak değiştirerek rotalarını Hırvatistan ve Yunan adalarına çevirdiğini söyledi. Yat sektörünün bu sezon en zor dönemini yaşayacağına dikkat çeken Güleş, bölgenin simgesi haline gelen gulet turizminin ağır darbe yediğini kaydetti. Ege ve Akdeniz kıyılarındaki marinalarda teknelerini barındıran dünya zenginlerinin de güvenlik dolayısıyla Türk sularında yüzmeyi tercih etmediklerini belirten Tufan Güleş, bu teknelerinde Yunanistan, Fransa ve Hırvatistan kıyılarına gideceğini vurguladı.

Türk Yacht ortağı Eyüp Bayraktoroğlu ise hükümetin açıkladığı turizm eylem paketinin yat turizmini kapsamadığını savundu. Yat işletmeciliğinin çok maliyetli bir turizm sektörü olduğunu kaydeden Bayraktaroğlu, devletten destek gelmezse önümüzdeki sezon yat firmalarının ayakta kalamayacağını ileri sürdü.

RUS MİLYARDERLER AVRUPA KIYILARINA DEMİRLEYECEK

Her yıl Ege kıyılarına çıkarma yapan Rus milyarderlerin mega yatlarını Rusya-Türkiye krizinin ardından Avrupa kıyılarına demirleyeceği ileri sürüldü. Mavi turda yakıt ve kumanya almak için yanaştıkları liman kentlerine servet bırakan mega yatlar bölge ekonomisine de katkı sağlıyordu. Rus iş adamı Roman Abromoviç, Marmaris ve Bodrum kıyılarını en çok ziyaret eden zenginlerin başında geliyor.

Türk Yacht ortağı Tufan Güleş, "Bu sezon Abromoviç'in yatını görmeyeceğimize eminim. Bizim en çok gezdirdiğimiz ve para kazandığımız kesim Rus zenginlerdi. Fakat iki ülke arasında yaşanan krizden sonra Rus müşterilerimizden rezervasyon talebi gelmediği gibi bir çoğu da teknelerini Avrupa sularına çekti" dedi.

Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi ise yaptığı açıklamada, Marmaris'te düşük sezon nedeniyle herkesin teknesinin satılık olduğunu söyledi. Sektör temsilcilerini sabırlı olmaya davet eden Mengi, değeri yüksek yatların düşük fiyatlara satılmaması konusunda uyarıda bulundu. Gulet turizminin Hırvatistan'a kaydığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Mengi, "Gulet turizmi bölgemize ait bir turizm şekli. Muğla, Antalya'ya kadar olan kıyı şeridinde dünyanın eşsiz güzellikteki koylarını barındırıyor. Mavi tur tutkunlarının bu güzellikten kolay kolay vazgeçeceğini sanmıyorum. Sadece Ege ve Akdeniz bölgesine özgü gulet turizmini başka bir ülkeye kaptırmamamız lazım. Yaşananlardan ders çıkarıp bir an önce yapılması gerekenleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Rusya krizi nedeniyle bölgeye lüks yatları ile gelen milyarder iş adamları milliyetçi tavırla bir duruş sergilemek isteyerek bölgeye gelmek istemiyorlar. Ancak ben Rus'ya krizinin yakın bir zamanda çözüleceği inancı taşıyorum" ifadesini kullandı.

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Marmaris’te Mavi Tur Teknelerinin Yüzde 60’ı Satılık

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim