• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Marmaris’te kabuk böceği alarmı

Marmaris’te kabuk böceği alarmı
Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, mevsimin kurak gitmesi dolayısıyla "dumansız yangın" olarak nitelendirilen tehlikeli Akdeniz kabuk böceği popülasyonunda...

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, mevsimin kurak gitmesi dolayısıyla "dumansız yangın" olarak nitelendirilen tehlikeli Akdeniz kabuk böceği popülasyonunda artış görüldüğünü açıkladı. İlçede ormanlık alan içinde bulunan bir otelde onlarca ağacın bu zararlı böcek yüzünden kuruduğu tespit edilerek ilçe genelinde mücadele başlatıldı.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, 2016 yılını değerlendirmek amacıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ilçe kaymakamı Celalettin Yüksel ve Mahalle muhtarları katıldı. İşletme Müdürü Zeybek, "dumansız yangın" olarak adlandırdığı ve 2016 yılı içerisinde giderek büyüyen bir problem olarak nitelediği "Akdeniz Kabuk Böceği" ile büyük ölçüde mücadeleye başladıklarını söyledi. Zeybek, "2016 yazı çok ekstrem bir yaz oldu. Çok kurak geçen bir yaz oldu. Kuraklık ve benzeri nedenlerden dolayı zayıflayan ağaç metabolizması bu böceğe açık hale geldi. Sonuç olarak Kabukla gövde arasına yerleşerek ağacın su ve besin maddelerinden yoksun kalmasını sağlayan bu böcek bölgemizde artış gösterdi. Orman işletme müdürlüğü olarak hemen önlem almak adına çalışmalara başladık. Hem ormanlık alana hem de belirli bazı kentsel noktalara feromon tuzakları önümüzdeki günlerde asılmaya başlanacak. Ayrıca bazı ağaçları tuzak ağaç olarak seçip böceğin bu ağaçlarda konumlanmasını sağladıktan sonra imha edeceğiz. Bu çalışmalarımız için tarih vermemiz gerekirse, yılda üç defa yeni jenerasyon üreten bu böcek için şubat ayı yeni bir jenerasyon anlamına geliyor. Biz de Şubat ayından önce bu mücadelemizi tamamlamış olacağız" dedi.

"Kuruyan ağaç gören bize haber versin"

Akdeniz Kabuk böceğinin ağaçta gözle görünen bir kuruma yaptığını belirten Zeybek, Özellikle arıcılar, orman köylüleri ve sezonuna göre avcıların ormanlık alanda kuruyan bir ağaç gördüklerinde kendileri ile hemen iletişimi geçmesi gerektiğini belirtti. Zeybek, Erken müdahalenin böcekle mücadelede önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz aylarda İçmeler Mahallesi sahilde bulunan beş yıldızlık bir otelin bahçesindeki çam ağaçları kurumuş ve çevrecilerin tepkisini çekmişti. İşletme müdürü Zeybek yapılan incelemeler sonucunda otel içindeki kuruyan ağaçların Akdeniz Kabuk Böceği tarafından zarar gördüğünü tespit ettiklerini belirtti.

Akdeniz kabuk böceği

Erginleri 2.7 ila 3.8 mm uzunluğunda ve kızılımsı kahverengidir. larvaları beyaz ya da krem rengi ve bacaksızdır. Yılda 3 nesil verir. Birinci uçma zamanı Nisan, ikincisi Temmuz, üçüncüsü ise Sonbaharda yapar. Üreme enerjisi yüksek olup tehlikeli bir böcektir.Öncelikle çam türlerinde bulunur. Ayrıca, Pseudotsuga menziesii ile Picea, Abies ve Cedrus türlerinde de görülebilir. Türkiye'de, başta kızılçam olmak üzere bütün çam türleri ve sedirde de zarar yapar. Tahribatın hava hallerine bağlı olarak Nisan ayından Ekim ayına kadar sürdürür. İkincil zararlı bir böcektir. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygındır. Ormanlarda temiz bir işletmecilik uygulanmalı, böceğin uçma zamanından önce ince kabuklu tuzak ağaçları hazırlanmalı, orman içi istif yerlerinde ibreli kabuklu emval bekletilmemeli ve ergin böcekleri toplamak için feromon tuzakları kullanılmalıdır. Bu böcekle feromonla mücadele yöntemi Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Zarara maruz kalan ağaçlar kısa zamanda ölürler.

Marmaris’te kabuk böceği alarmı

Marmaris’te kabuk böceği alarmı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim